| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
08/08/2017 Obeležavanje 05. avgusta – Dana sećanja na prognane i stradale Srbe u „Oluji“

 

Ambasada Republike Srbije u Briselu obeležila je 05. avgusta 2017. godine, prigodnim komemorativnim skupom, Dan sećanja na prognane i stradale Srbe u „Oluji“.

Uz prisustvo predstavnika dijaspore, u svečanoj sali zgrade DKP U Briselu, skup, koji je otvorila konzul Ana Kosovac, počeo je minutom ćutanja za sve stradale i prognane Srbe i intoniranjem himne Republike Srbije, „Bože pravde“.

Prisutnima se obratila otpravnik poslova Ambasade, Irena Banovčanin, koja je podsetila na tragične događaje od pre 22 godine, kada je oko 250.000 pripadnika srpskog naroda trajno proterano sa svojih vekovnih ognjišta u Republici Hrvatskoj.

Usledilo je potresno svedočenje Mirka Šarca, koji trenutno živi u Belgiji, a sa sedam godina je u koloni stigao u Republiku Srbiju. Odlazak u nepoznato, neizvesnost, nada da će se odmah vratiti, briga za sudbine bližnjih i dečija nesvesnost trenutka u kome se nalazi posebno su obeležili njegovo izlaganje.

Na kraju ovog dela komemoracije, prikazani su inserti iz filma „Život posle Oluje“, autora Snežane Stojković Pavlović i Aleksandra Vukmirovića iz 2005. godine, koji prati sudbine povratnika

. Komemorativni skup bio je propraćen power point prezentacijom sa najupečatljivijim fotografijama i porukama o stradanju srpskog naroda tokom „Oluje“, koju je pripremila Ambasada Republike Srbije.

Za sve prisutne priređen je, na kraju skupa, koktel.

* * * * *


12/07/2017 Učešće predstavnika Srbije na finalnom takmičenju „Kompanijskog programa“ u organizaciji JA Europe

U konkurenciji 300 hiljada učenika i studenata, koji širom Evrope svake godine učestvuju u „Kompanijskom programu“ namenjenom učeničkom obrazovanju upravljanja mikro kompanijom, u organizaciji JA Europe, srpska kompanija LegoBuzz iz Kragujevca je izabrana da učestvuje u finalnom takmičenju 12.jula 2017.godine u Briselu.

Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić, učenici uzrasta 15-17 godina, iz Kragujevca predstavili su koncept svoje kompanije, koja je osmislila košnice sa senzorima koji daju vlasnicima informacije o temperaturi i vlažnosti u košnici, vizuelni uvid u dešavanja u košnici, radi detektovanja eventualnih bolesti i dr. Svaki od učesnika je predstavio medjunarodnom žiriju svoju kompaniju, njen poslovni koncept, očekivani profit, način osvajanja tržišta, upravljanje rizicima, kao i ostale komponente, koje su bitne za uspešnost mikro inovativne kompanije. Koliki je značaj Belgija opredelila ovom dogadjaju, pored toga što je ove godine njen domaćin, je što je štandove obišao i Kralj Filip.

Na finalnoj večeri, učenica Jovana Mališić je dobila nagradu za mlade lidere, u konkurenciji od 200 takmičara.

Ambasador V.Arsić je obišla štand mladih takmičara.

* * * * *


10/07/2017 Predavanje o institucionalnom uređenju Kraljevine Belgije u Asocijaciji Valonija-Brisel Internacional

U okviru dvonedeljnog kursa francuskog jezika za zaposlene u državnoj upravi, koji se održava u Monsu od 3. do 15. jula 2017. godine, 10. jula 2017. organizovano je predavanje o institucionalnom uređenju Kraljevine Belgije u Asocijaciji Valonija-Brisel Internacional. Učesnike kursa je pozdravila i uvodno predavanje održala gospođa Paskalin Van Bol, direktorka Odeljenja za međunarodne stipendije, predavače i lektore, a ekspoze o institucionalnom uređenju Kraljevine Belgije i međunarodnim odnosima Valonije i Brisela Mihael Lamhasni, zamenik generalnog direktora. To je bila prilika i za susret i razgovor sa diplomatskim predstavnicima u Briselu.

Ove godine polaznik kursa iz Srbije je dr Slavoljub Carić, načelnik Odeljenja za međunarodno pravne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova. Ispred Ambasade predavanju je prisustvovala ministar savetnik Irena Banovčanin.

* * * * *


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova