| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Obeležavanje dana oslobođenja Liježa u II svetskom ratu

Na poziv guvernera Provincije Lijež i gradonačelnika Liježa, ambasador Marina Jovićević prisustvovala je 8. septembra obeležavanju 76. godišnjice oslobođenja Liježa i 75 godina od kraja II svetskog rata.

Ceremonija je održana na nacionalnom mestu stradanja podignutom u čast osoba koje su ubijene ili streljane u Liježu i regionu Liježa u II svetskom ratu, kojima je postavljeno 415 krstova. Većina njih bili su Belgijanci, ali je među stradalima bilo i Alžiraca, Amerikanaca, Španaca, Francuza, Italijana, Luksemburžana, Holanđana, Poljaka, Rusa i Srba.

U ime Ambasade Srbije ambasador Jovićević položila je venac na spomenik stradalima.

 

 


Režim ulaska u Veliko Vojvodstvo Luksemburg

Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i uredno opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva.

Takođe, od 15.09.2020. godine, od ograničenja je izuzet i kraći boravak državljana trećih zemalja koji su članovi porodice rezidenata u Luksemburgu – supružnici ili registrovani partneri i deca mlađa od 18 godina. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.

Sva lica starija od 11 godina koja žele da putuju avionom do Luksemburga moraju prilikom ukrcavanja posedovati negativan PCR test, izvršen manje od 48 sati pre leta. Rezultat mora biti preveden na jedan od službenih jezika Luksemburga ili na engleski jezik.

Tranzit je dozvoljen. Za tranzit nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa.


Režim ulaska u Kraljevinu Belgiju

Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Belgiji, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzetak su lica koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja (medicinski radnici, visokokvalifikovani radnici čije prisustvo je neophodno, studenti, lica koja putuju iz hitnih porodičnih razloga (spajanje porodice, poseta supružniku ili vanbračnom partneru, poseta u kontekstu zajedničkog roditeljstva, putovanja radi venčanja ili sahrane za prvi ili drugi stepen srodstva i sl.), lica koja dolaze na sastanke koje organizuju međunarodne organizacije i sl). Dozvola se dobija preko Ambasade K. Belgije u Beogradu.

Za sve putnike koji dolaze iz tzv. crvene zone (u kojoj se nalazi i R. Srbija) obavezno je testiranje po dolasku, kao i samoizolacija u trajanju od sedam dana, u slučaju negativnog rezultata testa. U slučaju da je rezultat testa pozitivan, propisana je izolacija najmanje 14 dana.

Svi putnici koji ulaze u Belgiju imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u K. Belgiju. Nakon popunjavanja obrasca, putnici će dobiti SMS poruku sa kodom za testiranje. Putnici koji dolaze avionom mogu da se testiraju u Kovid test centru na briselskom aerodromu - https://brusselsairport.ecocare.center/ . Lista medicinskih ustanova u K. Belgiji u kojima je moguće uraditi test je dostupna na sledećem linku: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cnNOMDS13iosY53TyRBz7SdIeJ7gTShY&ll=50.654111784975065%2C4.393965958984363&z=10 .

Tranzit je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. Ukoliko tranzit obuhvata određeno vreme boravka na teritoriji Belgije, lice koje tranzitira, to vreme mora provesti u samoizolaciji. Više informacija je dostupno na https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq i na https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova