| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: srb.emb.belgium@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  
 

 


 
28.10.2022. - Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу / Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Краљевине Белгије и Републике Србије,

Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити 01. и 11. новембра 2022. године

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

Zbog državnih praznika Kralјevine Belgije i Republike Srbije,

Ambasada Republike Srbije u Briselu neće raditi 01. i 11. novembra 2022. godine

Za hitne slučajeve dežurni broj Ambasade je +3226498349.

***

En raison de conge officiel de  l`Etat du Royaume de Belgique et de la République de Serbie,

l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée le 01 et 11 novembre 2022.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium and the Republic of Serbia,

 Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will be closed on November 1st and 11th, 2022.

In case of emergency, please call +3226498349.


 


03.10.2022. - Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je otpočeo 01. oktobra i traje do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi se samo na teritoriji Republike Srbije.

U vezi sa popisom lica koje se nalaze na školovanju/radu u inostranstvu, obaveštenje Republičkog zavoda za statistiku je sledeće:

„Jedan član mog domaćinstva je na školovanju / privremenom radu u inostranstvu, da li se i on popisuje?
Da. U popisu se prikuplјaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Podatke o odsutnim članova domaćinstva mogu da daju članovi njihove porodice u Republici Srbiji.“

U periodu sprovođenja popisa, Republički zavod za statistiku sprovodi Istraživanje o državlјanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu. Upitnik je dostupan na internet prezentaciji RZS – https://www.stat.gov.rs. Svrha sprovođenja ovog istraživanja je da se dobije potpunija slika o brojnosti, osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim i drugim karakteristikama državlјana Republike Srbije u inostranstvu.


 


 
 
29.11.2022. - Ambasador Republike Srbije u Kralјevini Belgiji Aleksandar Tasić na prijemu za zemlјe članice Interparlamentarne unije

Ambasador Tasić je prisustvovao prijemu u Saveznoj skupštini K. Belgije, koji je za zemlјe članice Interparlamentarne unije organizovao poslanik Semjuel Kogolati. Diplomatija je od suštinskog značaja za mirno rešavanje konflikata, a ovo je bila odlična prilika za uspostavlјanje bilateralnih kontakata među članicama. Glavna funkcija Interparlamentarne unije je da promoviše mir i saradnju između parlamenata širom sveta. Veliku ulogu u razvijanju parlamentarne saradnje igraju poslaničke grupe prijatelјstava.

Republika Srbija je bila domaćin 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije od 13. do 17. oktobra 2019. godine. Zasedanje u Beogradu je održano na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije.


 


17.11.2022. - Poslovno-promotivni skup „Business investment and nearshoring opportunities in Serbia“

Ambasada Republike Srbije u Kralјevini Belgiji, Kancelarija AP Vojvodine u Briselu i predstavništvo Privredne komore Srbije u Briselu organizovali su poslovno-promotivni skup „Business investment and nearshoring opportunities in Serbia“.

Predstavnicima najvećeg udruženja preduzetnika i  malih i srednjih preduzeća belgijskog regiona Flandrije - UNIZO, koje broji preko 110.000 članova, predstavlјeni su investicioni i privredni potencijali Republike Srbije i AP Vojvodine, kao i mogućnosti za pronalaženje potencijalnih dobavlјača sa naših prostora.

Ambasador Republike Srbije u Kralјevini Belgiji Aleksandar Tasić je otvorio skup, nakon čega su prezentaciju o uslovima i prednostima poslovanja u Srbiji, prisutnima održali predstavnici Razvojnih agencija Srbije i Vojvodine i predstavnici Privredne komore Srbije. U delegaciji UNIZO, predvođenu generalnim direktorom udruženja, bili su prisutni predstavnici 15 kompanija zainteresovanih za ostvarivanje bliže saradnje sa privrednim subjektima iz Srbije, odnosno AP Vojvodine. Prisutne su bile kompanije  iz IT sektora, polјoprivrede i proizvodnje hrane, medicinskih i zdravstvenih usluga kao i kompanije koje se bave pružanjem konsultantskih i pravnih  usluga privrednicima. 


09.11.2022. - Ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu na groblјu Robermon u Liježu

Predstavnici Ambasade su učestvovali na Ceremoniji obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, održanoj 09. novembra, na groblјu Robermon u Liježu. Tom prilikom su položili vence na spomenik srpskim junacima poginulim na teritoriji Belgije i na Saveznički spomenik koji je posvećen svim oslobodilačkim snagama u Prvom svetskom ratu. Ovom Ceremonijom, Belgija je započela ovogodišnje obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu a završiće se centralnom Ceremonijom, koja će biti održana 11. novembra, u Briselu kod spomenika Neznanom junaku.

Pored predstavnika Ambasade R. Srbije, ceremoniji su prisustvovali i diplomatski predstavnici Francuske, SAD, Velike Britanije, Holandije, Italije i Nemačke.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova