| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: srb.emb.belgium@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  
 

 


 
01.11.2021. - Obaveštenje u vezi načina plaćanja konzularnih usluga

Obaveštavamo Vas da je od 01.11.2021. godine konzularne usluge u Konzularnom odelјenju Ambasade R. Srbije u Briselu moguće plaćati isklјučivo platnim odnosno kreditnim karticama ili putem bankovnog transfera.


Broj računa za uplatu konzularnih usluga je:


IBAN: BE52 3631 3817 3409
BIC: BBRUBEBB


 


Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

Ministar spolјnih poslova N. Selaković doneo je odluku o raspisivanju javnog poziva za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.


Predloge za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:
- Organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,
- Udruženje čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnih priznanja,
- Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije,
- Crkve i verske zajednice
- Predlog za dodelu nacionalno priznanja „Majka Srbija“ mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

 

Uvid u konkurs moguće je izvršiti na sledećim linkovima:
https://www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


 


 
 
25.11.2021 - Ambassador Marina Jovićević at a farewell meeting with the Political Director and Director General for Multilateral Affairs at FPS Foreign Affairs of Belgium, Mr. Axel Kenes

Ambassador dr Marina Jovićević met on November 25 with the Director General for Multilateral Affairs at FPS Foreign Affairs of Belgium, Mr. Axel Kenes. Mutual satisfaction was expressed with the development of bilateral relations, but it was assessed that there is a room for further strengthening of cooperation as well as for intensification of the meetings at the political level.

Director General Kenes thanked Ambassador Jovićević for the good personal cooperation in the previous four years of her mandate. Ambassador Jovićević expressed the gratitude as well. She also expressed the expectation that negotiations with the EU will continue until the end of this year with the opening of the cluster and that Belgium will provide support to Serbia's European integration. She thanked Belgium for providing training for civil servants engaged in the European integration process.


 


25.11.2021. - Film Nebesa, reditelјa Srđana Dragojevića na Festivalu Cinemamed u Briselu

Na ovogodišnjem izdanju Festivala mediteranskog filma Cinemamed u Briselu, biće prikazan srpski film Nebesa, autora Srđana Dragojevića.

Projekcija filma će se održati 7. decembra 2021. godine u Palace Cinema u Briselu. Više informacija je dostupno na zvaničnom sajtu Festivala - http://www.cinemamed.be/events/heavens-above/.


18.11.2021. - Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU

Ministar spolјnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u našoj zemlјi.

Selaković je naglasio da je članstvo u EU apsolutni prioritet naše spolјne politike i strateško opredelјenje, prenevši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva.

Ocenio je da dinamika pristupnih pregovora treba da bude u skladu sa našim reformskim naporima, ali da ohrabruje što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, te da, u tom smislu, očekujemo da će do kraja slovenačkog predsedavanja Savetu EU biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena dva klastera.

Ministar je rekao da Srbija održava intenzivan dijalog sa zvaničnicima EU i dodao da veoma pozitivno gledamo na odluku Saveta za spolјne poslove da se razmotri način da se partneri sa zapadnog Balkana uklјuče u diskusiju o spolјnoj i bezbednosnoj politici.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je EU najznačajniji spolјnotrgovinski partner Srbije, informisavši sagovornike da je za poslednjih sedam godina trgovinska razmena Srbije i EU povećana 52 odsto, a izvoz srpskih proizvoda u EU uvećan 64 odsto, što je, kako je ocenio, zajednički rezultat.

Selaković je kazao da je Srbija u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu kroz saradnju i otvoreni dijalog, istakavši inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao način za ekonomsko povezivanje regiona.

Kada je reč o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ministar Selaković je rekao da je naša strana u potpunosti opredelјena za dijalog, kao i da smo ispunili preuzete obaveze, ali da Priština uporno izbegava da ispuni svoje, navodeći kao primer da osam i po godina nije ništa urađeno po pitanju osnivanja ZSO. Pored toga, prema njegovim rečima, Priština jednostranim potezima na terenu, četiri u poslednja dva meseca, dodatno ugrožava mir i stabilnost.

Ministar je informisao šefove misija o borbi Srbije protiv pandemije, izrazivši spremnost za dalјu saradnju sa partnerima iz Evrope i sveta u zajedničkoj borbi protiv korona virusa.

Ambasador Žiofre je zahvalio ministru spolјnih poslova Selakoviću na prijemu ambasadora Evropske unije u Palati Srbija. Ambasador Žiofre je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU.

"Zaista se nadamo da ćemo moći dalјe da razvijamo usklađivanje spolјne politike Srbije sa Evropskom unijom", izjavio je ambasador.

Savet za spolјne poslove EU je imao strateški razgovor o Zapadnom Balkanu u ponedelјak, politički dijalog o spolјnoj i bezbednosnoj politici je održan u Beogradu pre dva dana, par nedelјa nakon objavlјivanja Godišnjeg izveštaja, istakao je ambasador Žiofre.

"U Savetu za spolјne poslove postoji široka podrška snažnom angažovanju EU u regionu i dalјem pridruživanju regiona u naše spolјnopolitičke napore. Imali smo dobru razmenu mišlјenja o tome danas, i radićemo na dalјoj integraciji Srbije i regiona na svim nivoima", zaklјučio je ambasador.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova