| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Podnošenje zahteva za pasoše u Ambasadi R. Srbije u Briselu i sredom od 15:00 do 18:00 časova, uz zakazivanje

Ambasada R. Srbije u Briselu, počev od 1. jula 2019. godine, primaće zahteve za izdavanje pasoša i vršiti uručivanje pasoša i sredom od 15:00 do 18:00, uz zakazivanje.

Termin za sredu od 15:00 do 18:00 časova možete zakazati na telefon 02/649-83-49.

Mole se stranke koje zakažu termine da dođu najmanje 15 minuta ranije. Stranke koje ne mogu da dođu u zakazanom terminu se mole  da to blagovremeno jave Ambasadi.


Srpsko veče u Briselu - Balkan trafik festival

U organizaciji Balkan trafik festivala i uz podršku Ambasade R. Srbije u Briselu, na otvorenoj pozornici u Kraljevom parku u Briselu, na Vidovdan, 28.06.o.g, organizovano je Srpsko veče.

Na navedenom događaju, prvom u nizu predstavljanja zemalja iz našeg regiona, nastupilo je Kulturno-umetničko društvo Izvor iz Pariza, koje je, nakon kratke radionice,  izvelo celovečernji koncert koji je sastojao iz spleta igara i pesama iz cele Srbije. Nakon koncerta, prikazan je dokumentarni film „Obećanje“, autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića, koji je do sada već osvojio 9 međunarodnih nagrada za dokumentarni film na festivalima u Srbiji, Francuskoj, SAD i Italiji. Obećanje je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište.

Posetioci su imali priliku i da pogledaju deo izložbe „Ivo Andrić – pisac i diplomata“, koji prate život i radni vek Ive Andića kao diplomate, koju priredio je Muzej grada Beograda, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Autor izložbe je gospođa Tatjana Korićanac, direktor Muzeja grada Beograda i kustos Muzeja Ive Andrića. Takođe, na Srpskoj večeri je distribuiran materijal koji se odnosi na program “Study in Serbia” kao i prezentacije Novog Sada, evropske prestonice mladih 2019 i evropske prestonice kulture 2021.

Prisutnima se ispred Ambasade obratila Vesna Lalić, šef Konzularnog odeljenja u Ambasadi, i pored opštih informacija o Srbiji ukazala na značaj platfome Srbija stvara, pod kojim logoom je i predstavljena Srbija na navedenom događaju i programa “Study in Serbia”, koji se realizuje u saranji Ministarstva prosvete i Fondacije Tempus.

 

 

 

Dodela Superior Taste Award za proizvođače iz Srbije
Međunarodni institut za ukus (International Taste Institute), vodeća organizacija za ocenu i sertifikaciju ukusa, dodelio je nagrade za prvoklasan ukus (Superior Taste Award) za pet premijum proizvoda iz Srbije. Tradicionalni, srpski visokokvalitetni proizvodi - suve šljive, namaz od malina, hladno ceđeno ulje od semena bundeve, sirovi med sa liofilizovanom šljivom u prahu i ajvar dobili su najpoznatiji, nezavisni svetski sertifikat iz oblasti prehrambenih proizvoda široke potrošnje. Nagrađene su kompanije Agranela iz Valjeva, Real Red Raspberry iz Bečeja, Ekovital iz Bikić Dola, Happy Honey iz Beograda/Kučeva i Strela iz Leskovca.
 
Navedenim povodom, a na osnovu predloga USAID Projekta za konkurentnu privredu, koji je podržao srpske proizvođače i predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija R. Srbije, u Ambasadi R. Srbije u Briselu i Misiji R. Srbije pri EU organizovana je prezentacija navedenih proizvoda i prigodan koktel za predstavnike federalnih i lokalnih vlasti K. Belgije i EU institucija, kao i za privredne subjekte i predstavnike više privrednih komora iz belgijskih regiona. Prezentaciji je prisustvovalo oko 70 ljudi.
 
Prisutnima su se obratile dr M. Jovićević, ambasador R. Srbije u K. Belgiji, koja je ukazala na značaj navedene nagrade za dalji razvoj prehrambene industrije Srbije i promociju srpske industrije visokokvalitetne hrane u inostranstvu i Jasmina Debeljak Marković iz USAID, koja je ukazala da najveći maloprodajni lanci širom sveta sve više prepoznaju sertifikat „Superior Taste Award“ kao potvrdu visokog kvaliteta, a proizvođači nagrađenih proizvoda stiču značajnu prednost u odnosu na domaću i međunarodnu konkurenciju jer ih sertifikat preporučuje potrošačima.
 

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova