| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
Uslovi za ulazak u Republiku Srbiju

U skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (“Službeni glasnik RS“ 151 od 15.12.2020. godine, 2/2021 od 13. januara 2021.), radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije, donete su sledeće mere vezane za ulazak na teritoriju Republike Srbije, koje važe od 12 januara 2021. godine pa dok to nalaže epidemiološka situacija:

1. Za strane državljane, bez obzira iz koje države dolaze (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, S. Makedonije i Crne Gore) – ulazak u R. Srbiju je dozvoljen ISKLjUČIVO UZ POSEDOVANjE NEGATIVNOG RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne starijeg od 48 časova, izdatog od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze ili iz koje ulaze u R. Srbiju. Putnici moraju da se testiraju pre putovanja, jer ukoliko ne poseduju negativan test neće im biti dozvoljen ulazak u R. Srbiju.

Stranci koji u R. Srbiju putuju iz Belgije ili Luksemburga moraju da poseduju negativan RT-PCR test.

Obaveza posedovanja negativnog RT-PCR testa NE ODNOSI SE na sledeće kategorije putnika:

- decu mlađu od 12 godina, ako roditelj ili lice u pratnji poseduje negativan test

- tranzit kroz R. Srbiju ne duži od 12 časova

- strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji

2. Za državljane R. Srbije i strane državljane sa odobrenim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem, bez obzira iz koje države dolaze (osim Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, S. Makedonije i Crne Gore) ukoliko prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze ili iz koje ulaze u R. Srbiju, odrediće se MERA KARANTINA u kućnim uslovima, u trajanju od deset dana.

Ova lica imaju obavezu da se jave COVID ambulanti ili zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, putem elektronske prijave na www.e-zdravlje.gov.rs .

Mera karantina prestaje da važi ukoliko državljanin R. Srbije ili strani državljanin sa odobrenim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem dobije negativan RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije u R. Srbiji.

3. Uputstvom o dopuni Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti COVID-19 od 20. januara 2021. godine, propisani su uslovi za ulazak domaćih i stranih državljana u Republiku Srbiju zbog poslovnih razloga, a uz prethodno obaveštavanje Privredne komore Srbije (inocovid19@pks.rs) . Toj kategoriji putnika dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 24 sata od časa prelaska državne granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije. Privredna komora Srbije će najavu prelaska državne granice lica iz gorenavedene kategorije putnika bez odlaganja dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova-Upravi granične policije, najkasnije 24 sata pre očekivanog prelaska državne granice. Ukoliko lice ne dostavi negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, ili ukoliko test bude pozitivan, Privredna komora Srbije o tome, bez odlaganja, obaveštava teritorijalno nadležan zavod za javno zdravlje.

Više informacija na https://pks.rs/vesti/serbia-has-opened-its-borders-for-businesspeople-from-the-world-3785


 


Sretenje - Dan državnosti

Republika Srbija danas obeležava svoj nacionalni praznik, Sretenje. Čestitku povodom Sretenja - Dana državnosti pripremilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - 

https://www.youtube.com/watch?v=exMFGdvuetQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbia


 


 
 
16.02.2021. - Ambasador dr Marina Jovićević razgovarala je sa predsednicom Predstavničkog doma belgijskog Parlamenta, Eliane Tillieux

Ambasador dr Marina Jovićević razgovarala je 16. februara sa predsednicom Predstavničkog doma belgijskog Parlamenta, Eliane Tillieux.

U razgovoru je razmotreno aktuelno stanje bilateralnih odnosa Belgije i Srbije i ponovljen poziv g. Eliane Tillieux da nakon stabilizacije zdravstvene situacije poseti Srbiju. Razgovarano je i o procesu evropske integracije Srbije i izazovima na tom putu, u vezi s čim je ambasador iznela očekivanje da će Belgija podržati nastavak evropske integracije Srbije, u okviru nove metodologije i da će Srbija ove godine nastaviti u intenzivnijem tempu pregovore sa EU.

Razmotreno je i postupanje obe zemlje u kontekstu pandemije Covid-19, kao i proces vakcinacije. Ambasador Jovićević obavestila je procesu masovne vakcinacije u Srbiji, koji je zasnovan na zdravstvenim, a ne geopolitičkim osnovama, u okviru kog je u nepunih mesec dana vakcinisano skoro milion ljudi.

Razgovarano je i o pristupu lečenja Covid-19 i ekonomskim i socijalnim posledicama zdravstvene krize. U tom smislu, ambasador je obavestila o dobrim ekonomskim rezultatima Srbije u odnosu na Evrozonu, zahvaljujući balansiranom pristupu između ekonomskih i epidemioloških mera i izgradnji dve nove bolnice za lečenje obolelih od Covid-19.


 


18.02.2021. - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda. Od tada se iguman Porfirije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njegova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja.

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti Arhijerejski Sabor mu 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Svoje stručne bogoslovske radove Episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svetu. Učestvovao je u velikom broju naučnih konferencija i simposiona širom sveta.

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u Otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku Liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske Crkve i drugih sestrinskih Crkava, kao i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.

Izvor: SPC


 


Ambasador Marina Jovićević razgovarala sa predsednicom Odbora za spoljne poslove Federalnog parlamenta Kraljevine Belgije Els Van Hof

Ambasador dr Marina Jovićević razgovarala je 8. februara sa predsednicom Odbora za spoljne poslove Federalnog parlamenta Kraljevine Belgije Els Van Hof.

Posebna tema u razgovorima posvećena je borbi protiv Korona virusa, u smislu balansiranog pristupa Vlade R. Srbije, usmerenog ka očuvanju zdravlja ljudi sa jedne strane i održavanju ekonomskih tokova sa druge. Sagovornica je upoznata i sa postupkom vakcinacije u Republici Srbiji, gde je, do sada, vakcinisano preko pola miliona stanovnika. Ambasador je obavestila i o dobrim ekonomskim rezultatima Srbije u odnosu na Evrozonu i izgradnji dve nove bolnice za lečenje obolelih od Covid-19.

Razgovarano je i o procesu evropske integracije Srbije i izazovima na tom putu i o dijalogu Beograda i Prištine. Ambasador je iznela očekivanje da će nova metodologija početi da se primenjuje i da će se ove godine R. Srbija nastaviti u intenzivnijem tempu pregovore sa EU, kao i da će Belgija pružiti podršku na tom putu. Istaknuta je naša spremnost da se dijalog, po pokroviteljstvom EU, nastavi nakon predstojećih izbora na KiM, uz očekivanje da će srpska zajednica, putem Srpske liste, ponovo dobiti legitimnog predstavnika koje se i prethodnih godina borio za interese srpskog i drugih naroda na KiM.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova