| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Dana 10. juna o.g. Ambasador Marina Jovićević je prisustvovala komemoracija žrtvama Drugog svetskog rata

Dana 10. juna o.g. Ambasador Marina Jovićević je prisustvovala komemoracija žrtvama Drugog svetskog rata, koju su organizovali predstavnici flamanskog grada Menen i Komiteta za sećanje na političke zarobljenike i ostale žrtve stradale u ratu. Ceremoniju je pratilo donošenje baklje iz tadašnjeg nemačkog logora u Flosenburgu i polaganje venaca na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u Belgiji. U pomenutom logoru u Flosenburgu je bilo 296 zarobljenika srpske nacionalnosti od kojih je 39 umrlo u logoru. Iz bivše SFRJ, od strane organizatora obavešteni smo da je u logoru bilo i 1773 pripadnika slovenačke nacionalnosti – stradalo 371, 639 hrvatske – stradalo 236, 16 bosanske – stradalo 4 i 5 pripadnika crnogorske nacionalnosti – stradalo 2.

Pored najviših predstavnika grada Menen, komemoraciji su prisustvovali i brojni predstavnici ambasada u Kraljevini Belgiji    ( SAD, UK, Ukrajine i dr.)

* * *


Predaja akreditivnih pisama Velikom Vojvodi Luksemburga Anriju

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, Marina Jovićević 30. maja 2018. godine predala je akreditivna pisma Velikom vojvodi Luksemburga Anriju. To je bila prilika da se razmene mišljenja o bilateralnim odnosima i evropskoj integraciji Republike Srbije.

copyright notice: ©2018 Grand-Ducal Court / All rights reserved

* * *

 


4/06/2018 FIFA događaj na ulicama briselskog predgrađa Vilvorda povodom svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji – pobeda razreda koji je predstavljao Srbiju

 

U susret predstojećem 21. svetskom prvenstvu u fudbalu u Ruskoj Federaciji (14. juna-15. jula 2018.), na ulicama briselskog predgrađa Vilvorda, 4. juna, održan je događaj „Svetski kup na ulici“. Deca iz 32 razreda (700 dece) predstavila su zemlje učesnice svetskog kupa u fudbalu.

Razred koji je predstavljao R. Srbiju osvojio je prvo mesto po originalnosti kostima, nastupa, poznavanja zemlje koju predstavlja, predstojećeg sportskog događaja i motivisanosti. Deca su izradila krila belih orlova, koja su nosila preko crvenih dresova i našminkala se tako da liče na „orliće“. Izveli su više koreografskih tačaka, mahali srpskim zastavama i skandirali „Srbija“.

Ambasada je, na molbu člana flamanskog parlamenta, zamenika gradonačelnika za obrazovanje, finansije i prevenciju Jo De Roa, obezbedila brošure o prirodnim i kulturnim bogatstvima, sportskim aktivnostima, kulinarskim specijalitetima (dobijene od Turističke organizacije Srbije), kao i zastave Republike Srbije.

Na samom događaju služene su pite, kao tradicionalno srpsko jelo i podeljeni slatkiši proizvođača iz Srbije. Ispred Ambasade R. Srbije na događaju je učestvovala ministar savetnik Irena Banovčanin, koja se nakon druženja i zajedničkog nastupa, zahvalila organizatorima i deci koja su tako uspešno predstavljala Srbiju i pokazala veliki entuzijazam za fudbal, igru koja spaja sve narode sveta.

Galerija slika >>>

* * *


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova