| |     latinica | english  
Насловна
Представљање мурала „UP!“ српске уметнице Јане Даниловић у Бриселу

У оквиру програма фестивала Балкан Трафик и у сарадњи са градом Бриселом , у петак 27. новембра 2020. године, представљен је мурал српске уметнице Јане Даниловић, под називом „UP!”, који је осликан на фасади нове стамбене зграде у центру Брисела, 132 rue Terre-Neuve.

Јана Даниловић је београдски улични уметник и муралиста, носилац доктората уметности, теоретичарка уличне уметности и суоснивач Реконструкције, највећег фестивала уличне уметности у Београду. „UP!” је мурал инспирисан и заснован на неколико универзално препознатљивих симбола и мотива. Генерална идеја овог дизајна је да илуструје оснажујућу поруку да, без обзира колико наизглед мали и крхки појединац био, нема ограничења шта се може постићи.Српски филмови на 20. Фестивалу медитеранских земаља Синемамед

Од 26. новембра до 5. децембра у Бриселу ће се одржати 20. издање фестивала медитеранских земаља Синемамед, ове године у он лајн издању, путем платформе SOONER. Преглед обухвата четрдесетак фикција, документарних и краткометражних филмова који се могу погледати на веб страници www.cinemamed.be.

Ове године програм укључује и две српске продукције - краткометражни филм Николе Стојановића DOG DAYS OF SUMMER (Дрењине) са косценаристом Нађом Петровић и уз учешће Јелене Тјапкин, Николе Павловића, Марија Врећа и Миљане Кравић. и играни филм ОТАЦ, српско-француско-немачко-хрватска копродукција у режији Срдана Голубовића, са Гораном Богданом, Борисом Исаковићем, Надом Шаргин, Милицом Јаневски.Отварање књиге жалости поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Бриселу отворила је књигу жалости.

Књига жалости биће отворена у понедељак, 23. Новембра 2020. Године, од 13 до 15 часова и у уторак, 24. новембра 2020. године од 11 до 14 часова.

Услед комплексне епидемиолошке ситуације и мера за спречавање ширења пандемије које су на снази у Краљевини Белгији, изјаве и писма саучешћа могу се послати и електронским путем на адресу condolences.srb.brussels@mfa.rs .Одликовање председника Владе Луксембурга Њ.Е. Гзавијеа Бетела орденом Републике Србије на ленти

Поводом 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату, Председник Републике Србије Њ.Е. Александар Вучић одликовао је орденом Републике Србије на ленти председник Владе Великог Војводства Луксембурга, Њ.Е. Гзавијеа Бетела, за допринос у развијању и јачању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Луксембурга и Р. Србије.

У обраћању Председника поводом проглашавања Указа о одликовању, Њ.Е. Александар Вучић је истакао захвалност Њ. Е. Гзавијеу Бетелу, за истицање улоге Републике Србије у Првом светском рату и доприноса Републике Србије величанственој победи савезничких снага, као и за подршку европском путу Србије и њеном економском развоју.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, конзул Весна Лалић и изасланик одбране Иван Зарић положили су венац на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије у Првом светском рату, који се налази на војном гробљу Робермон у Лијежу.Обележавање дана ослобођења Лијежа у II светском рату

На позив гувернера Провинције Лијеж и градоначелника Лијежа, амбасадор Марина Јовићевић присуствовала је 8. септембра обележавању 76. годишњице ослобођења Лијежа и 75 година од краја II светског рата.

Церемонија је одржана на националном месту страдања подигнутом у част особа које су убијене или стрељане у Лијежу и региону Лијежа у II светском рату, којима је постављено 415 крстова. Већина њих били су Белгијанци, али је међу страдалима било и Алжираца, Американаца, Шпанаца, Француза, Италијана, Луксембуржана, Холанђана, Пољака, Руса и Срба.

У име Амбасаде Србије амбасадор Јовићевић положила је венац на споменик страдалима.Рад допунске школе на српском језику "Иво Андрић"

Обавештавамо вас да су све информације у вези с радом допунске школе на српском језику „Иво Андрић“ доступне на следећем линку: https://www.srpskaskolabrisel.be/Режим уласка у Велико Војводство Луксембург

Држављани Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства.

Такође, од 15.09.2020. године, од ограничења је изузет и краћи боравак држављана трећих земаља који су чланови породице резидената у Луксембургу – супружници или регистровани партнери и деца млађа од 18 година. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.

Сва лица старија од 11 година која желе да путују авионом до Луксембурга морају приликом укрцавања поседовати негативан ПЦР тест, извршен мање од 48 сати пре лета. Резултат мора бити преведен на један од службених језика Луксембурга или на енглески језик.

Транзит је дозвољен. За транзит није потребно поседовање негативног ПЦР теста.Режим уласка у Краљевину Белгију

Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Белгији, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузетак су лица која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања (медицински радници, висококвалификовани радници чије присуство је неопходно, студенти, лица која путују из хитних породичних разлога (спајање породице, посета супружнику или ванбрачном партнеру, посета у контексту заједничког родитељства, путовања ради венчања или сахране за први или други степен сродства и сл.), лица која долазе на састанке које организују међународне организације и сл). Дозвола се добија преко Амбасаде К. Белгије у Београду.

Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који ће у Белгију допутовати другим превозним средством осим авиона или брода и задржаће се у Белгији краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања наведеног обрасца, путник ће добити е-mail са QR кодом.

Путници који долазе из тзв. црвене зоне (у којој се налази и Р. Србија) тестирају се и иду у самоизолацију само уколико добију СМС поруку којом се то тражи након попуњавања Public Health Passenger Locator Form. Самоизолација траје 10 дана. Уколико се током самоизолације појаве симптоми болести, лице мора да се тестира и у случају позитивног резултата, самоизолација се продужава још најмање седам дана. Лице које у Белгији борави краће од 48 сати, нема обавезу самоизолације.

Путници који долазе авионом и добију СМС поруку да морају да се тестирају, то могу учинити у Ковид тест центру на бриселском аеродрому - https://brusselsairport.ecocare.center/ .

Листа медицинских установа у К. Белгији у којима је могуће урадити тест је доступна на следећем линку: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cnNOMDS13iosY53TyRBz7SdIeJ7gTShY&ll=50.654111784975065%2C4.393965958984363&z=10 .

Транзит је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. Уколико транзит обухвата одређено време боравка на територији Белгије, лице које транзитира, то време мора провести у самоизолацији. Више информација је доступно на https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и на https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.Пројекат „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружења “Академска српска асоцијација”

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону. 

Сви заинтересовани предавачи могу се пријавити до 2. августа 2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).

Почетак обуке планиран је за 17. августа 2020. године, а завршетак за 20. септембар 2020. године. Након завршетка обуке учесници ће добити потврде о похађању обуке које издаје Академска српска асоцијација. Програм обуке одобрен је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије.

Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-za-predavace/ .Курс српског језика у оквиру пројекта Академске српске асоцијације

У оквиру пројекта "Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве за бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије већ четврту годину заредом наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом онлајн наставе.

Срби из дијаспоре старости од 15 до 19 година могу се пријавити до 19. јула 2020. године, док ће се онлајн настава реализовати од 10. августа до 31. октобра 2020. године.

Услов за пријаву је да ученици досад нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа и да имају минимално знање енглеског језика. Више информација доступно је на сајту http://skr.rs/9RX.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Краљевине Белгије,

Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити

21. јула 2020. године.

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique

l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée

le 21 juillet 2020.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,

The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work

July 21, 2020.

Emergency number for the Emergency is +3226498349.Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије донело Одлуке о суфинансирању пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdfПоновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Пријава бирача за гласање у иностранству

Председник Републике је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јуни 2020. године.

Амбасада Републике Србије у Бриселу обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јуни 2020. године, искористе у Краљевини Белгији или Великом Војводству Луксембурга да до 30. маја 2020. године могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети лично у Амбасади Републике Србије у Бриселу, Boulevard du Regent 53, 1000 Brussels, поштом, e-mailom: konzularno.brisel@mfa.rs или факсом +32 2 647 29 41. Уз читко попуњен образац штампаним словима потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у Јединствени бирачки списак (ЈБС) на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије - www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak и провере да ли су уписани у ЈБС. Уколико лице није уписано, потребно је поднети и захтев за упис у Јединствени бирачки списак.

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Белгији и Луксембургу.

Образац пријаве за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете да преузмете на следећем линку:  http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/prijava_inostranstvo.doc

Образац пријаве за упис у Јединствени бирачки списак (за лица која се не налазе у ЈБС) можете да преузмете на следећем ликку: http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijava_JBS.docКОРОНА ВИРУС – ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане да Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије, у складу са препорукама за сузбијање заразне болести COVID - 19, прима странке искључиво путем заказивања на телефон број 02 649 83 49. Приликом доласка обавезно је ношење заштитне маске.

Пријем захтева за издавање виза такође се врши путем заказивања.Обавештење Ер Србије за летове за повратак у Р. Србију

Поштовани/а,

Желимо овим путем да Вас обавестимо да ће Ер Србија покренути репатријационе летове, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на ад хоц бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију. За разлику од досадашњих евакуационих летова које је организовала Влада Републике Србије и када је путницима повратак у Србију био обезбеђен о трошку државе, репатријациони летови које ће организовати Ер Србија подразумеваће превоз до Београда уз плаћање надокнаде.

С тим у вези, Ер Србија је на свом веб-сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересовани путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.

Тренутно, у плану су летови из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха ка Београду, према следећем распореду:

ПАРИЗ 11МАY ЈУ4310 БЕГ 1000 ЦДГ 1240 11МАY ЈУ4311 ЦДГ 1330 БЕГ 1550

ФРАНКФУРТ 12МАY ЈУ4330 БЕГ1000 ФРА 1205 12МАY ЈУ4331 ФРА 1255 БЕГ 1450

БЕЧ 13МАY ЈУ4600 БЕГ1000 ВИЕ 1110 13МАY ЈУ4601 ВИЕ 1200 БЕГ 1300

ФРАНКФУРТ 14МАY ЈУ4330 БЕГ1000 ФРА 1205 14МАY ЈУ4331 ФРА 1255 БЕГ 1450

ЦИРИХ 15МАY ЈУ4370 БЕГ1000 ЗРХ1155 15МАY ЈУ4371 ЗРХ 1245 БЕГ 1425

ЦЕНЕ КАРАТА У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ ЗА ОВЕ ЛЕТОВЕ ИЗНОСЕ:

• ПАРИЗ (ЦДГ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 295 ЕУР

• ФРАНКФУРТ (ФРА) – БЕОГРАД (БЕГ) – 255 ЕУР

• БЕЧ (ВИЕ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 155 ЕУР

• ЦИРИХ (ЗРХ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 225 ЕУР

У наведене цене су укључене све припадајуће таксе.

Заинтересовани путници могу да се пријаве слањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу repatriation@airserbia.com . Регистрациони формулар се може пронаћи на линку www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije . Важно је нагласити да није реч о летовима у оквиру редовног саобраћаја компаније, већ о специјалним летовима за које важе посебни услови превоза:

• Ер Србија задржава право да лет помери за највише 48х од планираног датума путовања да би се пријавио довољан број путника.

• Путници ће најкасније 24х пре започињања путовања бити обавештени о тачном времену лета

• Уплаћена средства су нерефундабилна. Рефундација уплаћених средстава је могућа једино у случају да се лет не реализује планираног датума, односно најкасније 48х од планирано датума путовања.

• Према тренутним информацијама, у Републику Србију дозвољен је улазак држављанима Републике Србије, као и страним држављанима са сталним или привременим боравком у Републици Србији. Напомињемо да се путници сами морају информисати о мерама здравствене заштите које се примењују по доласку у Републику Србију.

• Путници имају могућност да са собом понесу један ручни пртљаг до 8кг и један предати пртљаг до 23кг. Додатни пртљаг до 23кг се наплаћује 50 ЕУР.

• Куповина карата се врши након слања регистрационог формулара и прве стране пасоша, искључиво преко Контакт центра Ер Србије.

• На овом лету се не могу користити неискоришћене карте за отказане летове из редовног саобраћаја, које су отказане због разлога у вези са ЦОВИД-19.

• Сви путници ће пред лет добити заштитне маске које ће обезбедити Ер Србија. Путници маске морају носити током лета у циљу здравствене заштите.

За све додатне информације путници се могу јавити на следеће бројеве телефона:

• За позиве из Француске: +33 1 78900459

• За позиве из Немачке: +49 69 20756

• За позиве из Аустрије: +43 720 775338

• За позиве из Србије: на 0800 111 528 или +381 11 3112 123

За заинтересоване путнике, који желе да из Београда путују до горе наведених дестинација, важе исте цене и услови. Напомињемо да се путници морају сами упознати са могућношћу уласка у поменуте земље као и условима здравствене заштите који се примењују по доласку.

С поштовањем, АИР СЕРБИАКОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУСимболи Београда у бојама заставе Белгије

У знак солидарности и подршке народу Белгије због епидемије вируса корона, симболи Београда светлели су синоћ у бојама белгијске заставе. Тако су Палата Албанија, фонтана на Славији, Бранков и Мост на Ади били осветљени у бојама заставе Белгије.

                                                                                                                                                                         Фото: Танјуг

                       Фото: ТанјугКонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Амбасада Републике Србије у Бриселу обавештава заинтересоване да су, на основу одлуке Министарства спољних послова Републике Србије, конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону поништени а нови ће бити расписани након престанка ванредног стања у Р. Србији.Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса. Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији. Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822КОРОНА ВИРУС - Продужење боравка у Луксембургу

Надлежни органи Луксембурга су обавестили да се држављанима трећих земаља који, по било ком основу бораве на територији Луксембурга, почев од 01.03.2020. боравак аутоматски продужава, као и да се пробијање рока од 90 дана за држављане земаља којима није потребна виза за туристички боравак у Луксембургу, такође неће санкционисати, односно да ће се њихов боравак сматрати легалним до завршетка кризе изазване епидемијом Корона вируса.

Наведена продужења се врше по аутоматизму и лица не треба да подносе било какву врсту захтева, нити ће се издавати одговарајуће потврде одобрења боравка.КОРОНА ВИРУС - Подношење захтева за продужење боравка у К. Белгији

Држављани Р. Србије који су спречени да напусте Белгију из разлога више силе (карантин, отказивање лета, затварање границе, итд.) могу да затраже одобрење за продужење боравка у К. Белгији.

Да би се ограничило путовање и контакти, овај захтев се може послати општинској администрацији према месту боравка у К. Белгији путем електринске поште.

Подносилац пријаве мора приложити следеће информације и документе:

- копију пасоша (број и рок важења, лични подаци, коришћене странице);

- копију декларације о доласку (прилог 3 Краљевске уредбе од 10.10.1981.) - уколико сте је добили приликом уласка;

- писмо које објашњава зашто не може да напусти територију Шенгена пре одређеног датума;

- документи који потврђују препреку - потврда Амбасаде коју можете преузети на следећим линковима:

http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/potvrda_francuski.pdf;

http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/potvrda_holandski.pdf

- путно здравствено осигурање које важи током трајања продужетка боравка;

- адресу боравишта у Белгији;

- адреса е-поште за контакт.

Уколико нисте у могућности да контактирате локалну администрацију или Вам не одговарају, молимо да се обратите директно Управи за имиграцију К. Белгије, на следеће e-mail адресе:

kv.opvolging@ibz.fgov.be - за холандско говорно подручје

cs.suivi@ibz.fgov.be -за француско говорно подручје

Уред за имиграцију К. Белгије ће своју одлуку подносиоцу пријаве послати, е-поштом.КОРОНА ВИРУС - МЕРЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 15. марта 2020. године у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања.

Обавештавамо да су границе Републике Србије затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом у Србији.

Сви грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из високо заражених подручја одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Све информације o земљама које су високо ризичне и променама режима уласка у Републику Србију могу се преузети на интернет презентацији Владе Републике Србије – www.srbija.gov.rs , у рубрици Вести.

Промењен је режим рада граничних прелаза – информације се могу преузети на интернет презентацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије – www.mup.gov.rs.

Информације о мерама против ширења Корона вируса могу се преузети на интернет презентацији Министарства здравља Републике Србије – www.covid19.rs.Дигитална солидарност - Дигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања Републике Србије, због спречености обављања програмских активности услед епидемије Корона вируса, омогућило је грађанима приступ дигиталним садржајима у области културе и Претраживачу културног наслеђа Републике Србије, који су доступни на следећим линковима:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (04. априла 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларном представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Обележавање Дана државности Републике Србије

Поводом Дана државности Р. Србије, Амбасада Републике Србије у Бриселу организовала је 3. марта 2020. године, пријем за припаднике наше дијаспоре у Белгији и Луксембургу. На почетку пријема, пијанисткиња Селена Трифуновић извела је на клавиру химне Србије, Белгије и Оду радости, након чега се присутнима обратила амбасадор Марина Јовићевић. Амбасадор Јовићевић се осврнула на значај Сретења за историју српског народа и формирање модерне српске државе и позвала све присутне да, имајући у виду њихов положај у белгијском и луксембуршком друштву, кроз свој рад и пословне и личне контакте настоје да утичу на побољшање перцепције Р. Србије у овдашњем друштву, јер је то најбољи начин да слика Србије у К. Белгији квалитетно промени. У том смислу, оценила је посебно корисном околност да је током 2019. године дошло до интензивирања активности припадника српске дијаспоре у Белгији, на плану удруживања и заједничког деловања на промоцији Р. Србије и њених економских, туристичких, културних и научно-образовних потенцијала у овдашњој средини. Након говора, пијанисткиња Селена Трифуновић је извела пригодан музички програм. Током пријема, емитовани пропагандни културно-туристички филмови о Србији. Пријем је протекао у веома срдачној атмосфери и био је веома добра прилика да се са присутнима размотре конкретне теме и активности са циљем даље промоције Р. Србије у Белгији и Луксембургу.Представљање Српског културног центра на 37. Сајму миграција, култура и држављанстава у Луксембургу

Од 29. фебруара до 01. марта 2020. године, у Луксембургу одржан је традиционални 37. Фестивал миграција, култура и држављанстава. Српски културни центар у Луксембургу је и ове године учествовао на сајму и представио традиционалну српску храну – ћевапе, пљескавице, пуњене паприке, ајвар, кајмак, домаће пите и колаче, као домаће ракије – шљивовицу, дуњу и ораховачу, као и вина реномираних српских произвођача. Поред тога, на штанду су се налазиле и вунене чарапе и капе, као и промотивни материјал посвећен Републици Србији. Штанд је био украшен нашим заставама и балонима у боји заставе. Део представника српске заједнице који су послуживали на штанду СКЦ био је обучен у српске народне ношње. На Фестивалу су представљене многобројне нације из Африке, Латинске Америке и Европе. На свечаном отварању говорила је Корин Каен, министар за породичну заштиту и интеграцију, Марк Крошет, председник Агенције за волонтере, Амелија Конте, члан извршног одбора Комитета за везу са страним заједницама и Снежана Балешевић, члан Управног одбора Српског културног центра у Луксембургу. Испред Амбасаде Р. Србије, свечаном отварању присуствовале су амбасадор Марина Јовићевић и конзул Весна Лалић, које су посетиле и штанд Српског културног центра, који је изазвао велико интересовање посетилаца.Oблачење статуе Манекен Писа у српску народну ношњу - прослава Дана државности Републике Србије

У склопу обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2020. године, Амбасада Републике Србије у Бриселу, у сарадњи са Одељењем за културу града Брисела и Редом пријатеља Манекен Писа, организовала је церемонију облачења статуе Манекен Писа у српску народну ношњу. Присутнима су се обратили Е. Ванденхаут, председник Реда пријатеља Манекен Писа и М. Гуебел, ПР Реда пријатеља Манекен Писа. Испред Амбасаде обратила се В. Лалић, шеф Конзуларног одељења, која присутне упознала са историјатом прославе Сретења, као дана отпочињања Првог српског устанка 1804. године и усвајања Сретењског устава 1835. године, као једног од најмодернијих и најлибералнијих устава свога доба, који је делимично израђен и по моделу белгијског устава из 1831. године. Захвалила се Граду Бриселу и Реду пријатеља Манекен Писа што је и ове године Амбасада Р. Србије у Бриселу имала прилику да грађанима Брисела и њиховим гостима прикаже један део вишевековне српске традиције. На крају свечаности, окупљени су послужени домаћом погачом, питама и ракијом, симболима српског гостопримства.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити 17. фебруара 2020.   За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison de conge officiel de la République de Serbie, l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée le 17 février 2020. En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holiday of the Republic of Serbia, The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work February 17th, 2020. Emergency number is +3226498349.Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 20. јануара 2020. године до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi.Конкурси Министарства културе Републике Србије

Министарство културе Републике Србије расписало је 31. јануара 2020. године два конкурса :

1. Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години и

2. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Конкурси су отворени до 16. марта 2020. године. Све информације о конкурсу и процедури пријављивања доступне су на линку www.kultura.gov.rs.Обележавање Светог Саве у Бриселу

Српска православна црква Свети Сава у Бриселу, 26. јануара 2020. године, свечано је обележила славу цркве Свети Сава. Свету литургију су служили гост славе епископ Западноамерички г. Максим и свештеник Милан Живановић из Антверпена. Након беседе коју је одржао епископ, деца из Допунске школе Иво Андрић у Бриселу су имала приредбу на којој су подељени и симболични поклони малишанима. Гостима је послужен и свечани ручак. Овом догађају присуствовао је велики број наших грађана који живе у Краљевини Белгији, посебно у Бриселу. Допунска школа српског језика Иво Андрић у Бриселу обележила је школску славу и приредбом која је одржана у просторијама које користи школа, 1. фебруара 2020. Приредба је организована у сарадњи Допунске школе и новооснованог српског удружења Круг из Брисела и окупила је велики број припадника наше дијаспоре у Белгији.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,

Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити

25. и 26. децембра 2019. године

1. и 2. јануара 2020. године

и 7. јануара 2020. године

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,

l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée

les 25 et 26 décembre 2019

les 1 et 2 janvier 2020

et le 7 janvier 2020.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,

The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work

December 25 and 26, 2019

January 1 and 2 2020

and January 7 2020.

Emergency number for the Emergency is +3226498349.Финансијски водич за повратнике Народне банке Србије

Народна банка Србије је у циљу информисања грађана Републике Србије који желе да се врате у Републику Србију у вези са питањима из области девизног пословања која су значајна за њихов повратак, како би се створили услови за лакши повратак и бржу интеграцију израдила Финансијски водич за повратнике коме се може приступити преко следећег линка: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfНовинарска награда за српски филм Шавови на 19. Фестивалу медитеранског филма у Бриселу

На 19. Фестивалу медитеранског филма у Бриселу, Унија белгијских филмских медија и Унија филмских критичара доделила је новинарску награду српском филму Шавови редитеља Мирослава Терзића, по сценарију Елме Татарагић са Снежаном Богдановић у главној улози.Оснивање Српског клуба „Круг“ у Бриселу

У Бриселу је, 7. децембра 2019. године, одржан први скуп представника српске заједнице са идејом да се покрене активни клуб који би се бавио разним активностима од интереса за Србе и локалну заједницу. Организатори су изнели своје намере да се у оквиру СК „Круг“ организују тематски скупови, радионице за децу, библиотека, база података за размену услуга и сервиса, промоције српских филмова, организација изложни наших аутора, промоције књига, концерти, квизови, спортска такмичења. Следећи састанак је најављен за 11. јануар 2020. године. Првом састанку су испред Амбасаде Републике Србије у Бриселу присуствовали амбасадор др Марина Јовићевић и шеф Конзуларног одељења Весна Лалић.Обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Српској православној цркви у Бриселу

У организацији Епархије Западноевропске СПЦ и Парохије Свети Сава у Бриселу, 1. децембра 2019. године, у Српској православној цркви у Бриселу свечано је обележен јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Након литургије којој присуствовали преко 100 људи, присутнима су се обратили свештеник Милан Живановић из Антверпена и амбасадор Марина Јовићевић, која је у свом говору указала да је оснивање самосталне Српске архиепископије, до чега је дошло током 1219. године, првенственим залагањем њеног утемељивача и првог поглавара - архиепископа Светог Саве и његовог брата краља Стефана Првовенчаног представљало прворазредно значајан историјски догађај чије се позитивне последице осећају у свим до данас минулим вековима. Истакла је задовољство што се овај значајан јубилеј Српске православне цркве, поред обележавања у Републици Србији, у манастиру Жича и на свечаној академији „Завет Светога Саве“ под покровитељством председника Републике Србије, обележава и у цркви Светог Саве у Бриселу. Након уводних излагања, проф. др Радомир Поповић, теолог и професор историје хришћанства на Богословском факултету у Београду одржао је предавање о улози и значају Светог Саве за осамостаљење српске цркве. У уметничком програму наступио је фолклорни ансамбл из Антверпена и пијанисткиња Селена Трифуновић, која је извела сплет песама са Косова и Метохије, након чега је за све присутне уприличен и свечани коктел.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић, конзул Весна Лалић и изасланик одбране Иван Зарић положили су венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату, који се налазе на војном гробљу Робермон у Лијежу. Комеморацији, која је одржана 12. новембра 2019. године, су присуствовали представници града Лијежа, представници провинције Лијеж, федералне владе, војних структура, удружења ветерана, као и амбасадори и представници амбасада Француске, Немачке, Пољске, Италије, САД, Руске федерације, Пољске.Обавештење о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела je Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичниха пасоша, према којој држављани ове државе могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 76/2019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу 02. новембра 2019. године.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
1. новембра 2019. године и
11. новембра 2019. године.
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***
En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 1 novembre decembre 2019 et
le 11 novembre 2019.
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***
Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
November 1, 2019 and
November 11, 2019.
Emergency number for the Emergency is +3226498349.Представљање Републике Србије на филмском фестивалу Cineast у Луксембургу

У сарадњи Филмског фестивала централне и југоисточне Европе Cineast у Луксембургу, Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде Р. Србије у Бриселу, 4. септембра 2019. године, на 12. филмском фестивалу Cineast у Луксембургу представљен  је дугометражни играни филм Ајвар, редитеља Ане Марије Роси, по сценарију Маје Тодоровић и Ане Марије Роси, рађен у продукцији филмске куће Биберче. У овом филмском остварењу главне улоге тумаче Наташа Нинковић и Сергеј Трифуновић, а осталу глумачку екипу чине Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић, Игор Боројевић, Александра Јанковић, Весна Чипчић, Ивана Шћепановић, Паулина Манов, Бранка Петрић, Срђан Милетић, Мирко Влаховић и други.

Режисер Ана Марија Роси је била гост Фестивала и након пројекције филма одговарала је на питања публике о филму и о српским обичајима који су у њему приказани. Луксембуршка публика је показала велико интересовање за филм Ајвар, и по речима организатора, биоскопска сала Кинеполиса у Луксембургу је била премала да прими све људе који су дошли са жељом да погледају филм.

Након пројекције филма, Српски културни центар у Луксембургу је у фоајеу Кинеполиса организовао српско вече, на којој су гости имали прилику да пробају домаћи ајвар и традиционалну српску храну, коју су припремили чланови СКЦ и вина реномираних српских произвођача која је обезбедила Амбасада Р. Србије у Бриселу.25/09/2019 Почасни конзул Републике Србије у Фландрији одликован највишим белгијским краљевским орденом Леополда

Почасном конзулу Републике Србије у Фландрији, Александру Давидовићу на основу декрета белгијског краља Филипа од 22. априла 2019. године, на свечаној церемонији одржаној 25. септембра 2019. у Контичу, Антверпен, уручен је орден Леополда. Реч је о највишем белгијском одликовању за заслуге у зближавању народа и институција Краљевине Белгије и Републике Србије, чиме је почасни конзул Александар Давидовић постао први Србин коме је додељено одликовање из реда витезова Леополда. Орден је уручио проф. др Ир Дерик Госелин, саветник белгијског краља, почасни шеф Кабинета председника Владе Фландрије и професор на Оксфорду. О ангажовању Александра Давидовића и његовој посвећености сарадњи две земље и убрзању европске интеграције Републике Србије говорио је Кун Метсу, посланик у белгијском Парламенту, коопредседавајући Одбора за унутрашња питања и градоначелник Едегема. Почасном конзулу уручена је и сабља, која симболизује ред витезова Леополда. Церемонији је, уз бројне високе званице, присуствовала и амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, др Марина Јовићевић.

***12/09/2019 Посета одбојкашкој репрезентацији Републике Србије

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, др Марина Јовићевић и конзул Весна Лалић посетиле су у хотелу Ван Дер Валк у Бриселу чланове и стручни тим репрезентације Републике Србије у одбојци. Током посете, у срдачном разговору, тим менаџер наше репрезентације г. Слободан Бошкан уручио је представницима Амбасаде заставицу са потписима чланова репрезентације и стручног тима. Амбасадор је пожелела нашим репрезентативцима пуно успеха у току квалификација, које ће се одржати у Белгији – у Бриселу и Антверпену и одлазак у Париз и успех у борби за највишу медаљу.

***11/9/2019 Председница Владе Републике Србије, гђа Ана Брнабић у званичној посети Великом Војводству Луксембург, 9-10. септембра 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у званичној посети Великом Војводству Луксембург 9. и 10. септембра, на позив председника Владе Луксембурга Гзавијеа Бетела. До посете ПВ Ане Брнабић дошло је само три месеца након званичне посете ПВ Гзавијеа Бетела Србији, која је реализована 30-31. маја 2019. године. На почетку посете и свечаног дочека са војним почастима, ПВ Ана Брнабић и ПВ Гзавије Бетел разговарали су о даљем развоју одличних билатералних односа и о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду. Важна тема разговора биле су и европска интеграција Републике Србије и однос између Европске уније и западног Балкана. Председник Владе Луксембурга уприличио је и званичан ручак за ПВ А. Брнабић и чланове делегације Србије. Председница Владе Србије г. Ана Брнабић састала се са великим војводом Анријем, с којим је такође разговарала о даљем развоју билатералне сарадње, приступању Србије ЕУ и ситуацији у региону. Двоје председника влада г. Ана Брнабић и г. Гзавије Бетел имали су уводна излагања на семинару који је одржан у Стартап центру Привредне коморе Луксембурга, о инвестиционим потенцијалима Србије, на коме су дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а биле једна од тема у фокусу. На маргинама семинара потписан је Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије. Председница Владе г. Ана Брнабић састала се и са и председником Парламента Фернандом Етшеном, као и са члановима Бироа и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, азил и миграцију, с којима је разговарано о реформама које се спроводе у Србији, приступном процесу, ситуацији у региону западног Балкана и изазовима пред којима се налази ЕУ. Председница Владе Ана Брнабић као једини страни званичник присуствовала је свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату. Председница Владе заједно са градоначелницом Луксембурга, Лиди Полфер, обишла је Српски културни центар и разговарала са члановима УО СКЦ. Председница Владе обишла је и компанију Jiway која послује у Луксембургу, Србији и Швајцарској и која је у сарадњи луксембуршких и српских тимова развила платформу „МозаИК2020“. Двоје председника Влада заједно су пратили фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Луксембурга у квалификацијама за Евро 2020.

Фотографије - извор: Слободан Миљевић/Влада Републике Србије/Танјуг

***11/9/2019 Председница Владе Републике Србије, гђа Ана Брнабић у званичној посети Великом Војводству Луксембург, 9-10. септембра 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у званичној посети Великом Војводству Луксембург 9. и 10. септембра, на позив председника Владе Луксембурга Гзавијеа Бетела. До посете ПВ Ане Брнабић дошло је само три месеца након званичне посете ПВ Гзавијеа Бетела Србији, која је реализована 30-31. маја 2019. године. На почетку посете и свечаног дочека са војним почастима, ПВ Ана Брнабић и ПВ Гзавије Бетел разговарали су о даљем развоју одличних билатералних односа и о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду. Важна тема разговора биле су и европска интеграција Републике Србије и однос између Европске уније и западног Балкана. Председник Владе Луксембурга уприличио је и званичан ручак за ПВ А. Брнабић и чланове делегације Србије. Председница Владе Србије г. Ана Брнабић састала се са великим војводом Анријем, с којим је такође разговарала о даљем развоју билатералне сарадње, приступању Србије ЕУ и ситуацији у региону. Двоје председника влада г. Ана Брнабић и г. Гзавије Бетел имали су уводна излагања на семинару који је одржан у Стартап центру Привредне коморе Луксембурга, о инвестиционим потенцијалима Србије, на коме су дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а биле једна од тема у фокусу. На маргинама семинара потписан је Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије. Председница Владе г. Ана Брнабић састала се и са и председником Парламента Фернандом Етшеном, као и са члановима Бироа и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, азил и миграцију, с којима је разговарано о реформама које се спроводе у Србији, приступном процесу, ситуацији у региону западног Балкана и изазовима пред којима се налази ЕУ. Председница Владе Ана Брнабић као једини страни званичник присуствовала је свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату. Председница Владе заједно са градоначелницом Луксембурга, Лиди Полфер, обишла је Српски културни центар и разговарала са члановима УО СКЦ. Председница Владе обишла је и компанију Jiway која послује у Луксембургу, Србији и Швајцарској и која је у сарадњи луксембуршких и српских тимова развила платформу „МозаИК2020“. Двоје председника Влада заједно су пратили фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Луксембурга у квалификацијама за Евро 2020.

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић30/08/2019 Посета амбасадора Марине Јовићевић председнику Представничког дома Луксембурга Фернанду Етгену

Амбасадор Марина Јовићевић сусрела се 30. августа 2019. године са председником Представничког дома Луксембурга Фернандом Етгеном. Током куртоазне посете председнику Представничког дома Великог војводства било је речи о билатералним односима, парламентарној сарадњи, актуелној ситуацији у Србији, европским интеграцијама, дијалогу Београда и Приштине, регионалној стабилности и сарадњи. Посебна пажња посвећена је припремама предстојеће посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Луксембургу током које ће се срести и са посланицима луксембуршког Парламента.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
15. августа 2019. године
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 15 Août 2019
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
August 15th 2019
Number for the emergency is +3226498349.

 Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет УНЕСКА

 Подношење захтева за пасоше у Амбасади Р. Србије у Бриселу и средом од 15:00 до 18:00 часова, уз заказивање

Амбасада Р. Србије у Бриселу, почев од 1. јула 2019. године, примаће захтеве за издавање пасоша и вршити уручивање пасоша и средом од 15:00 до 18:00, уз заказивање.

Термин за среду од 15:00 до 18:00 часова можете заказати на телефон 02/649-83-49.

Моле се странке које закажу термине да дођу најмање 15 минута раније. Странке које не могу да дођу у заказаном термину се моле  да то благовремено јаве Амбасади.Српско вече у Бриселу - Балкан трафик фестивал

У организацији Балкан трафик фестивала и уз подршку Амбасаде Р. Србије у Бриселу, на отвореној позорници у Краљевом парку у Бриселу, на Видовдан, 28.06.о.г, организовано је Српско вече.

На наведеном догађају, првом у низу представљања земаља из нашег региона, наступило је Културно-уметничко друштво Извор из Париза, које је, након кратке радионице,  извело целовечерњи концерт који је састојао из сплета игара и песама из целе Србије. Након концерта, приказан је документарни филм „Обећање“, аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, који је до сада већ освојио 9 међународних награда за документарни филм на фестивалима у Србији, Француској, САД и Италији. Обећање је филм о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Посетиоци су имали прилику и да погледају део изложбе „Иво Андрић – писац и дипломата“, који прате живот и радни век Иве Андића као дипломате, коју приредио је Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања. Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића. Такође, на Српској вечери је дистрибуиран материјал који се односи на програм “Study in Serbia” као и презентације Новог Сада, европске престонице младих 2019 и европске престонице културе 2021.

Присутнима се испред Амбасаде обратила Весна Лалић, шеф Конзуларног одељења у Амбасади, и поред општих информација о Србији указала на значај платфоме Србија ствара, под којим логоом је и представљена Србија на наведеном догађају и програма “Study in Serbia”, који се реализује у сарањи Министарства просвете и Фондације Темпус. Додела Superior Taste Award за произвођаче из Србије

Међународни институт за укус (International Taste Institute), водећа организација за оцену и сертификацију укуса, доделио је награде за првокласан укус (Superior Taste Award) за пет премијум производа из Србије. Традиционални, српски висококвалитетни производи - суве шљиве, намаз од малина, хладно цеђено уље од семена бундеве, сирови мед са лиофилизованом шљивом у праху и ајвар добили су најпознатији, независни светски сертификат из области прехрамбених производа широке потрошње. Награђене су компаније Агранела из Ваљева, Real Red Raspberry из Бечеја, Ековитал из Бикић Дола, Happy Honey из Београда/Кучева и Стрела из Лесковца.

Наведеним поводом, а на основу предлога USAID Пројекта за конкурентну привреду, који је подржао српске произвођаче и представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација Р. Србије, у Амбасади Р. Србије у Бриселу и Мисији Р. Србије при ЕУ организована је презентација наведених производа и пригодан коктел за представнике федералних и локалних власти К. Белгије и ЕУ институција, као и за привредне субјекте и представнике више привредних комора из белгијских региона. Презентацији је присуствовало око 70 људи.

Присутнима су се обратиле др М. Јовићевић, амбасадор Р. Србије у К. Белгији, која је указала на значај наведене награде за даљи развој прехрамбене индустрије Србије и промоцију српске индустрије висококвалитетне хране у иностранству и Јасмина Дебељак Марковић из USAID, која је указала да највећи малопродајни ланци широм света све више препознају сертификат „Superior Taste Award“ као потврду високог квалитета, а произвођачи награђених производа стичу значајну предност у односу на домаћу и међународну конкуренцију јер их сертификат препоручује потрошачима.12/06/2019 - КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕУРО 2020 У РУКОМЕТУ, УТАКМИЦА ИЗМЕЂУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ И БЕЛГИЈЕ У ЛУВЕНУ

Рукометна репрезентација Републике Србије, под вођством селектора Ненада Перуничића, остварила је победу у петом колу квалификација за Европско првенство у рукомету 2020, против рукометне репрезентације Краљевине Белгије, 12. јуна у Лувену, са резултатом 37:26. У претходном сусрету, у октобру 2018. у Зрењанину, две репрезентације играле су нерешено – 27:27. Наше рукометаше у Лувену бодрили су бројни српски грађани који живе и раде у Краљевини Белгији и у суседним земљама, као и амбасадор Марина Јовићевић и чланови колектива Амбасаде и Мисије Србије при ЕУ.19/06/2019 - Одлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су у МСП 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf11/06/2019 Представљање концепта 53. Битеф-а, конференција за новинаре у Бриселу

У КЦ „Кунстенпунт“ у Бриселу, 11. јуна2019. одржана је конференција за новинаре на којој је представљен концепт 53. Битеф-а поводом учешћа две белгијске представе на фестивалу „Орест у Мосулу“ Мила Рауа и „Позвани“Сепе Бејенса. Уметнички директор фестивала Иван Меденица је, на конференцији за штампу, објаснио да главни програм Битефа обухвата представе које тематизују распад превасходно политичке заједнице (али и породице и партнерских односа) до оних које покушавају да понуде алтернативу кроз обнову хуманистичких вредности: слободу, једнакост, солидарност, колективни рад и залагање, поверење. Носећа представа Битефа је „Орест у Мосулу“ чувеног режисера Мила Рауа, рађена по Есхиловој Орестији, постављена у град Мосул у Ираку, разорен терором ИСИС и нападима америчке авијације против исламиста. Још једна уметничка линија која је, уз тематску, увек носећа осовина главног програма, на 53. Битефу биће тзв. „имерзивно позориште“ у којем се бришу разлике између сцене и гледалишта, извођача и гледалаца, у којима публика „урања“ у свет сцене. У том делу програма носећа је представа „Позвани“ Сепе Бајенса у продукцији чувене компаније Ултима вез, из Брисела. Аутор, кореограф Сепе Бајенс, који је учествовао на конференцији, објаснио је да се на његовим представама на бини понекад нађе и 150 људи иако извођача, заправо има само 15, старости од 12 до 95 година. Циљ му је да избрише раздаљину између извођача и публике, „да постепено граде заједницу“ и у крајњем да се „позориште врати људима“. За 52 године Битефа, од 1967. до 2018, одиграно је више од 700 представа, од тога 18 белгијских. Представе из Белгије последњих година су, судећи према оцени публике и стручне јавности, али и по интересовању медија, биле међу најзапаженијима, као нпр. “Олимп: У славу култа трагедије” Јана Фабра, која је освојила Гран при 2017. године, “Свита бр. 3 'Европа'” редитеља Жориса Лакоста, којом је 52. Битеф свечано отворен и “Реквијем за Л.” Алана Платела, која је добила овације публике 2018. године у Сава центру и освојила специјалну награду. Конференцији су, поред новинара, присуствовали и представници европских позоришних мрежа Међународне мреже за савремене извођачке уметности (ИЕТМ) и Европске асоцијације фестивала (ЕФА). Амбасада је, пружила логистичку помоћ око организације конференције, трансфера и послужења након конференције.09/06/2019 - ИЗЛОЖБА СРПСКОГ СЛИКАРА НЕБОЈШЕ БОГДАНОВИЋА У АНТВЕРПЕНУ

На колективној изложби у Антверпену, која је отворена 9. јуна 2019. године, по први пут су у Краљевини Белгији изложени радови академског сликара Небојше Богдановића, који 13 година живи и ради у Фиренци. Наш аутор излагао је са још троје аутора у Галерији Вербек-Ван Дик, на тему “Davidisdead”. Изложби је присуствовао већи број љубитеља уметности из Антверпена и из Брисела, а изложбу је отворио Ernest Van Buynder, дугогодишњи председник Фламанске комисије за визуелну уметност и Музеја савремене уметности у Антверпену (MuHKA), који тренутно председава групом пријатеља MuHKA, Уметничким комитетом и Комитетом за културну политику Универзитета Антверпен. Отварању изложбе присуствовала је амбасадор Марина Јовићевић. Изложба ће бити отворена до 7. јула 2019.30-31 мај 2019. - ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ ВЕЛИКОГ ВОЈВОДСТВА ЛУКСЕМБУРГ ГЗАВИЈЕРА БЕТЕЛА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Председник Владе Великог Војводства Луксембург, г. Гзавијер Бетел, на позив председника Републике г. Александра Вучића и председнице Владе г. Ане Брнабић боравио је у званичној посети Републици Србији 30. и 31. маја 2019. године. Током посете, у разговорима са председником и председницом Владе Републике Србије размотрени су билатерални односи две земље, који су у успону и закључено је да постоји значајан простор за јачање сарадње у бројним областима. Посебно је издвојена сарадња у области дигитализације и ИЦТ сектора, који су веома развијени у обе земље. Приликом посете, ПВ Луксембурга и Србије обишли су ICTHub, чији је рад подржан средствима које је кроз ЕБРД определио Луксембург. У разговорима је потврђена подршка Луксембурга приступању Србије Европској унији. Осим билатералних, предмет разговора биле су и регионалне теме. Закључено је да је потребно интензивирати динамику посета на високом и највишем нивоу, јер је претходна посета председника Владе Луксембурга Србији била пре 16 година, а председника Владе Србије Луксембургу пре 10 година.

Извор: Танјуг

  Извор: Танјуг

Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан МиљевићНерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu


Због државног празника Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
10. јуна 2019. године
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 10 juin 2019
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
June 10th 2019
Number for the emergency is +3226498349.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
30. маја 2019. године
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 30 mai 2019
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
May 30th 2019
Number for the emergency is +3226498349.Oбележавањe Дана победе у Другом светском рату у Лијежу

Поводом обележавања Дана победе у Другом светском рату, у организацији региона и града Лијежа и војске провинције Лијеж, 8 маја 2019. године, организована је комеморација цивилним жртвама Другог светског рата и положени су венци на Национални споменик покрета отпора у Лијежу. Венце су положили изасланик краља Филипа, представници провинције и града Лијежа, патриотских организација из региона и представници амбасада Руске Федерације, Шпаније, Италије, САД, Пољске као и бројни војни изасланици акредитовани у К. Белгији. Испред Амбасаде Р. Србије, венац су положили Весна Лалић, шеф Конзуларног одељења Амбасаде и Иван Зарић, изасланик одбране.Протокол између Владе Републике Србије у Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша

Протокол између Владе Републике Србије у Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша ступио је на снагу 6. маја 2019. године. На основу овог Протокола, држављани обе државе, носиоци дипломатских, службених, специјалних, обичних и услужних пасоша имају право на улазак, излазак, транзит, и боравак на територији друге стране без визе, у трајању најдуже до деведесет дана, преко граничних прелаза за међународни путнички саобраћај. Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
22, 26. и 29. априла 2019. године и
1. и 2. маја 2019. године

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
les 22, 26 et 29 avril 2019 et
les 1 et 2 mai 2019.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work on
April 22th, 26th and 29th 2019 and
May 1st and 2nd 2019.

Emergency number for the Emergency is +3226498349.Конкурс Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката за дијаспору

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године. Све информације о комкурсу и процедури пријављивања доступне су на линку www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi. Састанак Мреже жена амбасадора у Амбасади Р. Србије у Бриселу са Зигфридом Бракеом, председником Представничког дома белгијског Парламента

У оквиру сусрета Мреже жена амбасадора у Бриселу, у Амбасади Р. Србије, на позив амбасадора Марине Јовићевић, 19. марта 2019. године, организован је састанак на коме је председник Представничког дома федералног парламента Белгије, Зигфрид Браке представио специфичности белгијског друштвено политичког модела и ставове странке из које долази Нове фламанске алијансе (Н-ВА) о актуелном моделу. На скупу су учествовале амбасадорке Албаније, Андоре, Бахреина, Бугарске, Грчке, Индије, Израела, Италије, Ирске, Норвешке, Уганде, Јамајке и Литваније, као и о.п.а.и. БиХ.

Гости су се, након дискусије, послужили традиционалном српском храном коју је припремио део колектива Амбасаде Републике Србије, уз помоћ колегинице из Мисије Републике Србије при ЕУ, као и винима и ракијама реномираних српских произвођача.28/2/2019 Византијско вече у Cercle Royal Gaulois, презентација вина из региона

Удружење енолога у Краљевини Белгији, на овогодишњој традиционалној гала вечери у престижном клубу Cercle Royal Gaulois, која је одржана 27. фебруара, организовало је презентацију „византијских“ вина, на коме је, поред три вина из Грчке, једног из Бугарске и једног из Румуније, представљено и српско црвено вино Aurelius 2011 barrique, сорте каберне совињон и мерло, које производи Винарија Ковачевић. Репрезентативна вина су изабрана од стране сомелијеа Марка Векманса, специјалистe за вина југоисточне Европе, који је током вечери најављивао вина и присутнима објашњавао њихове карактеристике. Пренео да је Aurelius 2011 barrique изабрао између осам вина из Р. Србије, као најбоље. Вино је служено уз главно јело. 

Вечери је присуствовала амб. М. Јовићевић. 

На молбу организатора Амбасада Р. Србије у Бриселу је организовала и наступ српске певачице Мирјане Костић, која живи и ради у Белгији и која је на гала вечери извела три старе духовне песме. 

Организаторима је достављен и пропагандни материјал Туристичке организације Србије о винском путу Р. Србије и најреномиранијим виноградарима и произвођачима вина у Р. Србији. У склопу овог скупа, у Cercle Royal Gaulois постављена je и изложба икона, од којих су већина биле руске и грчке иконе, а изложена је и икона Светог Саве, из личне колекције професора на КУ Лувен, Теодороса Кутрубаса, коју је добио на поклон од пок. патријарха српског, г. Павла

 

 Прослава Дана државности Републике Србије у Бриселу

Амбасада Републике Србије у Бриселу, Мисија Републике Србије при ЕУ и Мисија Републике Србије при НАТО организовали су, 20. фебруара 2019. године, свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије, чији мото је био «Србија ствара».

Пријему су присуствовали бројни представници федералних и регионалних власти Краљевине Белгије, војних и безбедносних структура, као и представници универзитета, институција културе, пословног сектора и других институција, укључујући и медије и невладин сектор. Пријему је присуствовао и већи број припрадника српске дијаспоре у Краљевини Белгији. На пријему су се, након интонирања химни Републике Србије, Краљевине Белгије и ЕУ, пригодним говорима обратила сва три амбасадора.

Амбасадор Марина Јовићевић је у свом говору присутнима објаснила значај Сретења за српски народ и истакла везе Србије и Белгије на економском и политичком плану. Указала је и на потребу решавања статуса КиМ и на потребу укидања такси на робу из централне Србије од 100% које је Приштина увела у ЦЕФТА, као и на последице по стабилност региона. Истакла је значај Р СБУН 1244 и честитала је Белгији на избору за несталну чланицу СБУН 2019-20. Подвукла је да су билатерални односи интензивирани од 2018, што је манифестовано и кроз посете и разговоре највиших званичника, почевши од званичне посете ПВ Белгије Србији, преко посете ППВ/МУП Србије Белгији и разговора ПР Србије са ППВ/МИП Белгије. Дала је кратак осврт на белгијске инвестиције (трећа највећа инвестиција икад од скоро милијарду евра), спољно-трговинске односе и најаву даљих улагања. Изразила је захвалност за подршку европској интеграцији Србије и обуку из области европских послова. Споменула је и добру сарадњу у области унутрашњих послова, миграције и безбедности, као и потенцијал за даље јачање сарадње у области одбране. Изразила је захвалност на заједничкој комеморацији 100 година од окончања Првог светског рата, у коме су две земље изузетно страдале. Последњи део говора упућен Србима у Белгији и њиховој улози у овдашњем друштву.

Гости су имали прилику да уживају у традиционалној српској трпези и винима реномираних српских произвођача. Организовање пријема су помогли Нафтна индустрија Србије и компанија Филип Морис.


 15/2/2019 Облачење статуе Манекен Писа у српску народну ношњу - прослава Дана државности Републике Србије

И ове године, у оквиру обележавања Дана државности, 15. фебруара,  Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији, у сарадњи са Одељењем за културу града Брисела и редом пријатеља Манекен Писа, организовала је церемонију облачења статуе Манекен Писа у српску народну ношњу. Испред града Брисела присутне је поздравио Жан-Мари Аманд, саветник у кабинету градоначелника, а испред Амбасаде отправник послова а. i. Ирена Бановчанин, која је објаснила да се 15. фебруара обележава покретање Првог српског устанка 1804. у Орашцу и усвајање Сретењског устава 1835. Указала је на значај првог српског устава, као једног од најмодернијих и најдемократскијих устава свога доба, који је укинуо феудализам у тадашњој Кнежевини Србији. На крају свечаности окупљени су послужени погачом, питама и ракијом, симболима српског гостопримства. 13/02/2019 Посета амбасадора Р. Србије М. Јовићевић председнику Сената Парламента К. Белгије Ж. Брочију

Амбасадор Марина Јовићевић,  састала, се 13. фебруара 2019, са новоизабраним председником Сената Парламента Краљевине Белгије Жаком Брочијем. Током састанка разговарано је о парламентарној и билатералној сарадњи, подршци Краљевине Белгије  Србији на путу ЕУ интеграција, дијалогу Београда и Приштине, регионалној и европској стабилности.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Републике Србије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
15. фебруара 2019. године.
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de la Republique de Serbie,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 15 fevrier 2019
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Republic of Serbia,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
February 15th, 2019.
Emergency number for the Emergency is +3226498349Обавештење о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела je Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18. јануара 2019. године и ступа на снагу 25. јануара 2019. године.

 Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години

Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години.

Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године. Више информација о условима и начину конкурисања доступно је на интернет презентацији Министарства културе и информисања Републике Србије - http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству за 2019. годину. 

Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године. Више информација о условима и начину конкурисања доступно је на интернет презентацији Министарства културе и информисања - http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniНерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
25. и  26. децембра 2018. године
1. и 2. јануара 2019. године и
7. јануара 2019. године
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
les 25 et 26 decembre 2018
les 1 et 2 janvier 2019 et
le 7 janvier 2019.
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
December 25 and 26, 2018
January 1 and 2 2019 and
January 7 2019.
Emergency number for the Emergency is +3226498349.Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Српском културном центру у Луксембургу

У организацији Српског културног центра (СКЦ) у Луксембургу, у петак, 30. новембра 2018. у просторијама СКЦ одржано је пригодно вече, којим је обележена стогодишњица од окончања Првог светског рата. Скуп је отворио председник СКЦ г. Марко Катанић и у кратким цртама прошао кроз сиже филма „Србија у Великом рату“, који је приказан након уводних говора. Истакао је велике губитке Србије у Првом светском рату и укупан допринос на страни сила победница. Потом је присутне, пригодним говором, поздравила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовале. Указала је да су управо победе српске војске на Балканском фронту довеле до тога да централне силе потпишу примирје 11. новембра 1918. Објаснила је значај цвета Наталијина рамонда, који симболизује и Србију, која се након оба светска рата дизала из пепела и изнова градила, уз огромне губитке, који су у Другом светском рату износили половину укупног становништва.
На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који су припремили припадници српске заједнице у Луксембургу. Комеморацији је присуствовало око 50 особа.Промоција антологије „Много лица 1918“ на Институту Пјер Вернер у Луксембургу

На Институту Пјер Вернер у Луксембургу, 20. новембра 2018. године, одржана је промоција антологије „Много лица 1918: пад, нови почетак, ослобађање, пауза у европском грађанском рату“, пројекта на чијој је реализацији протекле две године сарађивало седамнаест држава учесница. Републику Србију је у пројекту представљао Александар Гаталица са одломком из романа „Велики рат“. Александар Гаталица говорио је о инспирацији за роман „Велики рат“, из ког је одломак „Време када су и сатови убијали“ ушао у антологију, истакавши да је у овом рату Србија изгубила трећину становништва. Упознао је публику и са другим ауторима из Србије који су у својим делима описали Велики рат. На крају је предложио да се, на основу националних база података, изради јединствена база података свих жртава Првог светског рата.Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у сарадњи са Краљевским Институтом за ратно наслеђе у Бриселу

Амбасада Републике Србије је, у сарадњи са Институтом за ратно наслеђе Краљевине Белгије, 19. новембра 2018, организовала обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Краљевском музеју оружаних снага и војне историје. Скуп је, пригодним говором, отворила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле све статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовали, броју рањених и сирочади. У име Института се обратио генерал у пензији Оже Поше, који је указао на значај ове заједничке комеморације.

Након уводних излагања, приказани су репрезентативни одломци из филма „Дуго путовање у рат“ Милана Шкундрића, који посебно осликавају стање на Балкану и у Европи неколико година уочи избијања Првог светског рата, а затим је писац Александар Гаталица говорио о свом роману „Велики рат“, као и о другим ауторима у Србији који су писали о Великом рату.

На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који је припремио део запослених у Амбасади.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић, изасланик одбране Иван Зарић и конзул Весна Лалић положили су венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату, који се налазе на војном гробљу Робермон у Лијежу.

Комеморацији, која је одржана 9. новембра 2018. године, су присуствовали председница Сената, градоначелник и представници града Лијежа, гувернер и представници провинције Лијеж, федералне владе, војних структура, удружења ветерана, као и амбасадори и представници амбасада Француске, Немачке, Пољске, Италије, САД, Руске федерације, Пољске.Отварање изложбе "Иво Андрић - између писца и дипломате", Антверпен, 7. новембар 2018.

У Универзитетској библиотеци Универзитета у Антверпену, 7. новембра 2018. године, у сарадњи Амбасаде Р. Србије у Бриселу, почасног конзула Р. Србије у Антврепену А. Давидовића, Универзитета у Антверпену и  регионалне канцеларије Аутономне покрајине Friuli Venezia Giulia отворена је изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“. Изложбу, која се састоји од 20 панела који прате живот и радни век Иве Андића као дипломате, приредио је Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања. Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића.
Изложбу у Антверпену отворила је амбасадор Марина Јовићевић, која је присутнима представила дипломатску каријеру И. Андрића a говорили су и ректор Универзитета у Антверпену Херман Ван Хутем и професор Слободанка Моравчевић са Универзитета у Генту, која је представила књижвени опус Иве Андрића.
Отварању изложбе присуствовали су професори и студенти Универзитета у Антверпену и Универзитета у Генту (са катедре за српски језик коју води С. Моравчевић) као и припадници српске дијаспоре из Антверпена. Након отварања изложбе присутни су се послужили српским винима и ракијом, као и домаћом закуском, у организацији Амбасаде Републике Србије.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Републике Србије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
12. новембра 2018. године.
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de la Republique de Serbie,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 12 novembre 2018.
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Republic of Serbia,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
November 12, 2018.
Emergency number for the Emergency is +3226498349.

 23.10.2018. БИЛАТЕРАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ВЕЛИКИМ ВОЈВОДСТВОМ ЛУКСЕМБУРГ

У Луксембургу су 23. октобра 2018. године одржане билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Луксембурга. Консултације су одржане на нивоу политичких директора. Делегацију Србије предводио је политички директор, амбасадор Зоран Вујић, а делегацију Луксембурга политички директор, амбасадор Оливије Мас. Током консултација размотрене су бројне теме, као што су: мултилатерална питања, безбедносна и глобална питања, регионална питања, укључујући и регионалну сарадњу, процес европске интеграције Републике Србије, односи Србије и Луксембурга на билатералном плану, укључујући и економску и сарадњу у области дигитализације, као и друга питања од заједничког интереса.18.10.2018. - БИЛАТЕРАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СА КРАЉЕВИНОМ БЕЛГИЈОМ

У Бриселу су 18. октобра 2018. године одржане билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Белгије. Консултације су одржане на нивоу политичких директора. Делегацију Србије предводио је политички директор, амбасадор Зоран Вујић, а делегацију Белгије политички директор и генерални директор за мултилатерална питања, амбасадор Аксел Кенес. Током консултација размотрене су бројне теме, као што су: мултилатерална питања, приоритете обе земље у оквиру СБУН, с обзиром да је Белгија у периоду 2019-20 изабрана за несталну чланицу, безбедносна и глобална питања, процес европске интеграције Републике Србије, односи Србије и Белгије на билатералном плану, укључујући и економску сарадњу, могућност сарадње у трећим земљама, регионална сарадња, као и друга питања од заједничког интереса.Укинуте визе за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде, Комонвелт Доминике и Тринидада и Тобага

Влада Републике Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде, Комонвелт Доминике и Тринидада и Тобага, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде и Комонвелт Доминике. За држављане Тринидада и Тобага Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
01. и  02. новембра 2018. године.
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison des conges officiels de l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
les 1 et 2 novembre 2018.
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holidays of the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
November 1 and 2, 2018.
In case of emergency, call +3226498349.Ivo Andric a writer and/or a diplomat, Antwerp, 7.11.2018, 17:0023.10.2018. - Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у ИР Иран за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада ИР ИРан донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у ИР Иран за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.10.10.2018. - Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука је објављена  "Службем гласнику РС" број 75/48 од 09.10.2018.г. и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума држављанима ИР Иран, носиоцима обчних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р.Србије, виза је потребна.14.08.2018. Обавештење о нерадном дану

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ НЕЋЕ РАДИТИ 15. АВГУСТА 2018. ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРАЗНИКА

* * * * *02/07/2018 Састанак амбасадора Марине Јовићевић са представницима немачке говорне заједнице у Краљевини Белгији

 

Амбасадор Марина Јовићевић састала се 02. јула о.г. са представницима немачке говорне заједнице, Оливером Пашом, председником Владе и Александром Мизеном, председником Парламента ове заједнице.

Немачка заједница представља трећи, равноправни ентитет у К. Белгији и има своја културну и политичку улогу. Броји око 77.000 становника.

У разговору амбасадора М. Јовићевић и представника немачке заједнице највише се говорило о образовању и сарадњи, утицају мигрантске кризе и њеним последицама на Србију и на немачку заједницу у Белгији, путу Србије ка ЕУ, економској ситуацији, а приказан је и кратак филм о развоју овог региона у Белгији.

Амбасадор Марина Јовићевић се уписала у књигу утисака, а домаћини су јој поклонили букет цвећа у бојма заставе Републике Србије.

Фото галерија >>>

 

* * *Дана 10. јуна о.г. Амбасадор Марина Јовићевић је присуствовала комеморација жртвама Другог светског рата

Дана 10. јуна о.г. Амбасадор Марина Јовићевић је присуствовала комеморација жртвама Другог светског рата, коју су организовали представници фламанског града Менен и Комитета за сећање на политичке заробљенике и остале жртве страдале у рату. Церемонију је пратило доношење бакље из тадашњег немачког логора у Флосенбургу и полагање венаца на споменик жртвама Другог светског рата у Белгији. У поменутом логору у Флосенбургу је било 296 заробљеника српске националности од којих је 39 умрло у логору. Из бивше СФРЈ, од стране организатора обавештени смо да је у логору било и 1773 припадника словеначке националности – страдало 371, 639 хрватске – страдало 236, 16 босанске – страдало 4 и 5 припадника црногорске националности – страдало 2.

Поред највиших представника града Менен, комеморацији су присуствовали и бројни представници амбасада у Краљевини Белгији ( САД, УК, Украјине и др.)

* * *Предаја акредитивних писама Великом Војводи Луксембурга Анрију

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић 30. маја 2018. године предала је акредитивна писма Великом војводи Луксембурга Анрију. То је била прилика да се размене мишљења о билатералним односима и европској интеграцији Републике Србије.

copyright notice: ©2018 Grand-Ducal Court / All rights reserved

 

 * * *4/06/2018 ФИФА догађај на улицама бриселског предграђа Вилворда поводом светског првенства у фудбалу у Русији – победа разреда који је представљао Србију

У сусрет предстојећем 21. светском првенству у фудбалу у Руској Федерацији (14. јуна-15. јула 2018.), на улицама бриселског предграђа Вилворда, 4. јуна, одржан је догађај „Светски куп на улици“. Деца из 32 разреда (700 деце) представила су земље учеснице светског купа у фудбалу.

Разред који је представљао Р. Србију освојио је прво место по оригиналности костима, наступа, познавања земље коју представља, предстојећег спортског догађаја и мотивисаности. Деца су израдила крила белих орлова, која су носила преко црвених дресова и нашминкала се тако да личе на „орлиће“. Извели су више кореографских тачака, махали српским заставама и скандирали „Србија“.

Амбасада је, на молбу члана фламанског парламента, заменика градоначелника за образовање, финансије и превенцију Јо Де Роа, обезбедила брошуре о природним и културним богатствима, спортским активностима, кулинарским специјалитетима (добијене од Туристичке организације Србије), као и заставе Републике Србије. На самом догађају служене су пите, као традиционално српско јело и подељени слаткиши произвођача из Србије.

Испред Амбасаде Р. Србије на догађају је учествовала министар саветник Ирена Бановчанин, која се након дружења и заједничког наступа, захвалила организаторима и деци која су тако успешно представљала Србију и показала велики ентузијазам за фудбал, игру која спаја све народе света.

Гелерија слика >>>

* * *1/06/2018 Одлука о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

У суботу, 02. јуна 2018. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Држављани ове државе, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду дужем од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 24. маја 2018. године.

* * *1/06/2018 Одлука о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

У суботу, 02. јуна 2018. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од 180 дана од датума уласка у Р. Србију. Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 24. маја 2018. године.

* * *ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНОМ ДАНУ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ НЕЋЕ РАДИТИ 21. МАЈА 2018. ГОДИНЕ ЗБОГ ПРАЗНИКА

* * *Званична посета премијера Краљевине Белгије Шарла Мишела Републици Србији

Премијер Краљевине Белгије Шарл Мишел боравио је у званичној посети Републици Србији 23. и 24. априла 2018. године. То је прва посета белгијског премијера Републици Србији након осам година. Током посете Београду, премијер Белгије састао се са председником Републике Србије Александром Вучићем и председницом Владе Србије Аном Брнабић, са којима је разговарао о евроинтеграцији Републике Србије, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи, као и билатералној сарадњи Србије и Белгије. Посета је протекла у пријатељској и отвореној атмосфери.

* * *10/05/2018 ОГЛАС ЗА ТЕКУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ

Отворен је поступак за радове на текућем одржавању зграде Амбасаде Републике Србије у Бриселу:

- позив за подношење понуда

- техничка спецификација

Рок за доставу понуда је 18.05.2018. у 13.00 часова.

____________

 

* * * 

 9/05/2018 Полагање цвећа на гробљу у Бриселу поводом обележавања Дана победе

 

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, 9. маја 2018. године, oтправник послова а. i. Амбасаде Републике Србије Ирена Бановчанин и војни аташе Р. Србије у Краљевини Белгији Бобан Ранђеловић присуствовали су комеморацији на бриселском гробљу у Еверу, где су положили цвеће на споменике страдалим војницима бившег СССР и на белгијски споменик припадницима покрета отпора.

Галерија слика >>>

* * *09/05/2018 ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНОМ ДАНУ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ НЕЋЕ РАДИТИ 10. МАЈА 2018. ГОДИНЕ ЗБОГ ПРАЗНИКА

* * *Представљање српског кола на Гранд плацу у Бриселу – Балкан трафик фестивал

 

Од 19-22. априла 2018, у Бриселу, одржан је 12. Балкан трафик фестивал, традиционално под покровитељством НИС

На фестивалу је учествовао велики број извођача са простора Балкана (Србија, БиХ, Бугарска, Македонија, Албанија), али и других који изводе музику са тог подручја (Пољска, Мађарска, Румунија, Белгија), који су наступили у оквиру Културног центра Бозар. Из Србије су, у оквиру Урбаног поглавља, учествовали и промотери уметности цртања графита Street Art Belgrade, а поред њих, из Србије су били присутни и Светлана Спајић, извоћач етно српских песама без музичке пратње и репер Марчело, који је учествовао и на округлом столу о регионалној сарадњи, који је одржан у суботу.

Последњег дана, у недељу 22. априла, на централном бриселском тргу Grand place, одржано је тзв. Гранд оро, на коме је учествовало и КУД „Извор“ из Париза, који је великом броју присутних представио више сплетова српских традиционалних игара, уз овације присутних. Током њиховог наступа, вијорила се српска застава. КУД „Извор“ затворио је фестивал заједничким извођењем српског кола са бројним посетиоцима, а претходно је изведен сплет игара са КиМ.

На отварању овог догађаја, поред бугарске посланице у ЕП, Еве Мајдел и министарке за председавање Саветом ЕУ, Љиљане Павлове, говорила је и амбасадор Р. Србије, Марина Јовићевић, која је посебно указала на чињеницу да је у децембру 2017. године, коло, поред српске славе, уврштено у нематеријалну баштину УНЕСКО. Изнела је карактеристике ове традиционалне српске игре, која се изводи и у руралним и у градским срединама, у којој учествује велики број играча и позвала све присутне да се након наступа КУД „Извор“ укључе у велико коло. Указала је и да је Србија у вредносном, културном, географском смислу део Европе и изнела очекивање да ће током бугарског председавања бити начињени даљи кораци у правцу чланства у ЕУ.

Галерија слика >>>

* * *Изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“ отворена у Брижу

У петак, 20. априла 2018. године, на Европском колеџу у Брижу, отворена је изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“.

Ова изложба, која је обишла многа ДКП Р. Србије у свету, а у новембру 2017. године, у сарадњи Мисије Р. Србије при ЕУ и регионалне канцеларије Аутономне покрајине Friuli Venezia Giulia, приказана и представницима ЕУ институција у Бриселу, на иницијативу Амбасаде Р. Србије и уз сагласност италијанске стране, започела је своје представљање у другачијем окружењу. Након тога, изложба је гостовала на Универзитету у Генту, а планирано је да у наредним месецима, изложба гостује у Антверпену, у сарадњи са тамошњим Универзитетом. Циљ Амбасаде је да изложбу види и шири круг него што је дипломатски, те је фокус овога пута на студентима факултета у Белгији.

Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића.

Изложбу у Брижу, која је уприличена у склопу панел дискусије о Стратегији проширења ЕУ – изазовима и перспективама, отворила је Марина Јовићевић, амбасадор Р. Србије у Белгији, која је присутнима представила И. Андрића и на други начин од литерарног, као дипломату. Амбасадор је указала да Иво Андрић најбољи представник онога што Европа јесте – јер је живео и радио широм Европе, у изазовном периоду између два светска рата, а на најбољи начин је у својим делима представио мулти-конфесионални и мултиетнички контекст нашег региона.

Након отварања изложбе, одржана је панел дискусија о изазовима на путу ка ЕУ, на којој је учествовала и Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ. Дебати и отварању изложбе присуствовали су професори и студенти овог престижног колеџа. Изложба и панел дискусија организовани су у сарадњи ранијих и садашњих студената Републике Србије на Европском колеџу у Брижу. Након отварања изложбе и дебате, присутни су се послужили српским винима и ракијом, као и питама, у организацији ДКП Републике Србије.

Галерија слика >>>

* * *

 Обавештенје о нерадним данаима за време ускршњих празника

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕЋЕ РАДИТИ ЗА ВРЕМЕ УСКРШЊИХ  ПРАЗНИКА И ТО:

2., 6.  И 9 . АПРИЛА 2018. ГОДИНЕ

*

L’AMBASSADE DE LA EPUBLIQUE DE SERBIE SERA FERMEE LES

 LUNDI 2, VENDREDI 6 et LUNDI 9 AVRIL 2018

*

DE AMBASSDE VAN DE REPUBLIEK SERVIE ZAL OP

 MAANDAG 2, VRIJDAG 6 en MAANDAG 9 APRIL 2018 GESLOTEN ZIJN

 

* * * * *12/03/2018 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Објављени конкурс који је у току расписује се једном годишње, а ове године ће трајати до 30. марта. Информације, услови и начин реализације Конкурсамогу се наћи на следећим линковима, и то:

За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/ и

За Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-finansiranje-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

* * * * *16/03/2018 Одлука Владе Колумбије о укидању виза за држављане Републике Србије

Влада Републике Колумбије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години.

Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

*  *  *16/03/2018 Одлука Владе Сент Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Републике Србије

Влада Сент Винсента и Гренадина донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана.

Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

*  *  *16/03/2018 Одлука о укидању виза за држављане четири државе региона Кариба и две државе региона Латинске Америке

У четвртак, 15. фебруара 2018. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадина, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 06. фебруара 2018. године.

*  *  *16/03/2018 Одлука о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

У петак, 09. марта 2018. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 08. марта 2018. године.

*  *  *6/03/2018 СУСРЕТ АМБАСАДОРА МАРИНЕ ЈОВИЋЕВИЋ СА МИНИСТРОМ-ПРЕДСЕДНИКОМ ВАЛОНИЈЕ ВИЛИЈЕМ БОРСУОМ

Амбасадор Марина Јовићевић се, у оквиру упознавања са представницима различитих нивоа власти у Белгији, састала 6. марта, у Намиру, са Вилијем Борсуом, министром-председником Владе Региона Валонија. Том приликом било је речи о билатералној сарадњи, у надлежности региона су економска, културна и научно-просветна сарадња. Г. Борсу је изразио задовољство што у Србији, међу педесетак белгијских фирми, послују и фирме из Валоније Кермез у Јелен Долу и мултинационална компанија Шредер и изразио спремност да помогне у даљем продубљивању економске сарадње.

Фото галерија >>>

* * *01/03/2018 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са министром-председником региона главног града Брисела, г. Рудијем Вервортом

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са министром-председником региона главног града Брисела, г. Рудијем Вервортом. Посебна пажња посвећена је могућностима сарадње на плану туризма, спорта, образовања, као и културе. Амбасадор Јовићевић упознала је са туристичким потенцијалима Србије и досадашњим активностима које су одржане између општина градова Брисела и Београда. Изражен је интерес да се на згради у Бриселу, у којој је живео српски нобеловац Иво Андрић 1929. године постави спомен плоча.

 * * * * *28/02/2018 У Универзитетској библиотеци у Генту, амбасадор Марина Јовићевић отворила је изложбу „Иво Андрић-између писца и дипломате“

У Универзитетској библиотеци у Генту, амбасадор Марина Јовићевић отворила је изложбу „Иво Андрић-између писца и дипломате“, коју је приредио Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања Србије. Изложба је постављена у сарадњи са регионалном канцеларијом Аутономне покрајине Friuli Venezia Giulia у Бриселу и са асоцијацијом Circle of Brussels of Associtione Guiliani nei Mondo.

Помоћ у реализацији изложбе пружио је Одсек за славистику Факултета за уметност и филозофију Универзитета у Генту, а у оквиру ког делује Група за српски језик и лектор Слободанка Моравчевић. Изложба је постављена у Универзитетској библиотеци у Генту, у делу у коме је заступљена европска књижевност, којој припада и Иво Андрић. Осим 20 паноа, који прате живот и радни век Иве Андрића као дипломате, у библиотеци су биле изложене и књиге нашег нобеловца које библиотека има у свом фонду.

Поред већег броја студената који уче на Групи за српски језик, отварању изложбе је присуствовао и декан Факултета уметности и филозофије у Генту, Марк Боне, као и представници Ректората, Интернационалног одељења и Одсека за славистику.

Након отварања изложбе, организован је мањи коктел, на коме су се присутни се послужили српским винима и ракијом, као и питама, у организацији Амбасаде Републике Србије.

* * * * *22/02/2018 Поводом Сретења – дана државности Републике Србије, 22.02.2018. године, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, приређен је пријем

Поводом Сретења – дана државности Републике Србије, 22.02.2018. године, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, приређен је пријем за припаднике дијаспоре, уз националне специјалитете припремљене од стране запослених сва три ДКП и чланова њихових породица. Том приликом, присутни су имали прилику да дегустирају и домаћу ракију и вина из Србије.

Пријем за чланове дијаспоре увеличала је певачица Мирјана Костић, извођењем химне Републике Србије, Боже правде.

Присутне је, у име сва три ДКП Републике Србије, поздравила амбасадор Марина Јовићевић и, у топлом обраћању, указала на значај њиховог рада и боравка у Белгији, који често има суштинску важност за јачање односа две земље. Замолила их је да дају предлоге и иницијативе за даљи развој односа дијаспоре и Амбасаде, као и предлоге за интеграцију чланова дијаспоре у земљу.

   Фото галарија >>>

* * * * *20/2/2018 Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, 20.02.2018. године, у Градској кући Брисела, на Гранд плацу, у самом центру Брисела, организван је пријем за представнике дипломатског кора, белгијских и европских институција, представнике НАТО, пословног сектора, академије, медија, коме је присуствовало преко 300 гостију.

Организовање свечаног пријема, после четири године паузе, помогли су НИС-Газпромњефт, генерални спонзор и компанија Филип Морис. Пријему су допринеле и градске власти Брисела, које су уступиле коришћење две свечане сале Градске куће под повољним условима. Госте су поздравили амбасадор Републике Србије у Бриселу, Марина Јовићевић, која је, у пригодном говору, објаснила значај Сретења, као датума када је започето ослобођење Срба и успостављање основа модерне српске државе и усвајања првог Устава Србије. Присутне су поздравили и амбасадор Мисије Републике Србије при ЕУ, Ана Хрустановић и амбасадор Мисије Републике Србије при НАТО, Миомир Удовички.

Пријем су својим наступом увеличали чланови КУД „Моравац“ из Диселдорфа, који су гостима извели сплет народних игара из Србије.

Пријем је протекао у веома срдачној и топлој атмосфери, а гостима су, осим интернационалног менија, служени и национални специјалитети, као и широк асортиман српских ракија и вина.

Фото галерија >>>

* * * * *20/02/2018 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са председником Парламента Валоније, г. Филипом Курардом

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са председником Парламента Валоније, г. Филипом Курардом о могућностима побољшања билатералне сарадње, посебно на парламентарном плану. Изражен је интерес да током наредних посета посланика из Скупштине Србије буде реализован и састанак са представницима Парламента Валоније. Посебно су размотрене могућности на јачању сарадње у области економије, као и на културном плану. Део разговора посвећен је и процесу приступних преговора Србије о чланству у ЕУ, као и регионалној сарадњи.

Галерија слика >>>

* * * * *20/02/2018 Одавање почасти Краљу Алберту I и преминулим члановима белгијске краљевске породице у Лијежу

У организацији града Лијежа и удружења „Краљ Алберт Први“, у Лијежу је одржана комеморација у сећање на краља Алберта I и остале преминуле чланове белгијске краљевске породице. Церемонији полагања венаца на Еспланади краља Алберта I у Лијежу, испред Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији присуствовала је Ана Косовац, конзул. Полагању венаца присуствовали су и представници амбасада САД, Немачке, Француске, Италије, Велике Британије и Румуније.

Након полагања венаца, свечано су интониране химне Краљевине Белгије и Европске уније, а деца из локалног обданишта и школе отпевала су песму посвећену краљу Алберту I.

* * * * *15/2/2018 Облачење статуе Манекен Пис у Српску народну ношњу

У четвртак, 15.02.2018. године, у 12 часова, поводом Дана државности Републике Србије, Сретења, Амбасада Републике Србије, у сарадњи са градом Бриселом и Редом пријатеља Манекена Писа, организовала је традиционално облачење статуе Манекен Пис у српску народну ношњу. Прво облачење ове статуе одржано је 2012. године, а свечана предаја српске ношње Музеју Манекена Писа одржана је 2011. године.

* * * * *14/02/2018 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ

Конкурс који је у току првенствено је намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Рок за подношење пријава је 16. март 2018. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2018--godini-02/02/2018 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са државним секретаром за азил и миграције г. Тео Франкеном

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са државним секретаром за азил и миграције г. Тео Франкеном о досадашњој сарадњи две земље у овој области. Оцењено је да је број миграната из Србије значајно смањен, ра разлику од неких других земаља. Позитивно је оцењена улога Србије у оквиру мигрантске кризе с којом се ЕУ последњих година суочава. Током разговора, пажња је посвећена и процесу европских интеграција Србије, као и изазовима на политичком плану у регионалном контексту.

* * * * *30/01/2018 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са г. Гвидом Волфом, министром покрајине Баден Виртемберг за европске послове и правду

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са г. Гвидом Волфом, министром покрајине Баден Виртемберг за европске послове и правду. Разговору су присуствовали представници Мисије Републике Србије при ЕУ и регионалног представништва АП Војводине у Бриселу. Током разговора, размотрен је напредак у досадашњој сарадњи између Баден Виртемберга и Србије, као и спровођење активности у оквиру Европске стратегије за дунавски регион. Посебна пажња посвећена је преговорима Србије о приступању ЕУ, изазовима с којима се Србија суочава на политичком плану, као и условима које је неопходно испунити пре пријема. Изражена је намера да се додатно интензивирају економски и политички контакти.

* * * * *18/01/2018 Посета амбасадора Р. Србије градоначелнику Брисела

Амбасадор Марина Јовићевић, у оквиру упознавања са надлежним органима К. Белгије, састала се са градоначелником Брисела, Филипом Клосеом

На састанку, у Градској кући на Гранд пласу, разговарано је о подршци Србији и другим земљама западног Балкана на путу ЕУ интеграција, регионалној и европској стабилности, као и заједничкој европској историји. Разговарно је и о могућностима сарадње на културном плану (филмски фестивали, изложбе, промоције књига, позоришне представе).

* * * * *17/01/2018 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА ЗА ЛИЗИНГ АУТОМОБИЛА СРЕДЊЕ КЛАСЕ

Отворен је поступак за набавку мале вредности за прикупљање понуда за лизинг аутомобила средње класе за потребе Амбасаде Р. Србије у Бриселу.

Позив за подношење понуда.

Рок за достављање понуда је 29.01.2018. у 13.00 часова.

* * * * *

 

 15/01/2018 Посета амбасадора Р. Србије председнику Владе Фландрије

Амбасадор Марина Јовићевић, у оквиру упознавања са надлежним органима К. Белгије, састала се са председником Владе Фландрије, Гертом Буржуаом. На састанку је разговарано о даљој сарадњи, посебно економској, јер у Србији послује већи број компанија из Фландрије и постоји интересовање за повећање трговинске размене. Најављено је да ће 19-23. марта у организацији Flanders Investment & Trade бити реализована посета Словенији, Хрватској и Србији. Разговарано је и о подршци Србији на путу ЕУ интеграција, изазовима на том путу и регионалној и европској стабилности. Амбасадор М. Јовићевић пренела је позив председнику Владе Фландрије, Г. Буржуа да посети Србију.

* * * * *29/12/2017 Победа женске репрезентације на међународном кошаркашком турниру у Кортријку

У белгијском граду Кортријку, од 27. до 29. децембра 2017. године, одржан је међународни кошаркашки турнир на коме су учествовале женска и мушка селекција Кошаркашког савеза Београда.

Шеф делегације и вођа пута био је Ненад Пујаз, члан председништва Кошаркашког савеза Београда. Женска селекција узраста до 17 година освојила је прво место, а мушка узраста до 19 година девето (од 20).

Финалној утакмици са белгијским тимом DB Waregem присуствовала је министар саветник Ирена Бановчанин, која је уручила златне медаље и пехар победницама турнира.

У полувремену финалне утакмице организатори су уручили маскоту турнира брату Дејана Димитријевића, бившег председника Кошаркашког савеза Београда, преминулог у јулу 2017. године, са којим су имали дугогодишњу успешну сарадњу.

* * *28/12/2017 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са послаником Доњег дома белгијског парламента Кун Метсуом

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са послаником Доњег дома белгијског парламента Кун Метсуом, који је и потпредседник Интерпарламентарне уније у белгијском Парламенту за сарадњу са Србијом и градоначелник Едегема. Разговору је присуствовао и почасни конзул Републике Србије у Антверпену, г. Александар Давидовић. Разговарано је о могућностима за унапређење економске сарадње између Србије и Белгије, процесу преговора Републике Србије за чланство у Европској унији, изазовима с којима се на том путу сусрећемо и о изазовима са којима се ЕУ суочава последњих година.

Foto galerija >>>

* * * * *21/12/2017 ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНИМ ДАНИМА

 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕЋЕ РАДИТИ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА И ТО:

25. И 26. ДЕЦЕМБРА 2017. ГОДИНЕ

И

1.И 2. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ

*

L’AMBASSADE DE LA EPUBLIQUE DE SERBIE SERA FERMEE LES

25. ET 26. DECEMBRE 2017

ET

1. ET 2. JANVIER 2018.

*

DE AMBASSDE VAN DE REPUBLIEK SERVIE ZAL OP

25 EN 26 DECEMBER 2017

EN

1 AN 2 JANUARI 2018.

GESLOTEN ZIJN 

* * *12/12/2017 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са потпредседником Владе Белгије и Министром унутрашњих послова и безбедности Јан Јамбоном

Амбасадор Марина Јовићевић разговарала је са потпредседником Владе Белгије и Министром унутрашњих послова и безбедности Јан Јамбоном. Разговору је присуствовала и официр за везу МУП Србије Зорана Лазаров. Током разговора, размотрена је досадашња сарадња два ресора, пре свега у борби против тероризма, која се одвија на основу Споразума који је потписан током посете министра Јанбона Србији у јануару 2017. године. Оцењено је да постоји додатни потенцијал за јачање сарадње, која ће се спроводити на бази Акционог плана чија је израда у току. Размотрена је и ситуација око мигрантских кретања, а разговарано је и о путу Србије у ЕУ.

* * * * *29/11/2017 Амбасадор Марина Јовићевић посетила је компанију из Metes Дилсем-Стокема

Амбасадор Марина Јовићевић посетила је компанију из Metes Дилсем-Стокема и том приликом разговарала са са CEO Metesа, Едуардом Рутеном и са Кетрин Дресен, директором за међународну трговину и иновације ВОКА Лимбург. Главна тема разговора била је подизање свести белгијских пословних кругова у вези са економским потенцијалима и представљање инвестиционих могућности Србије. Разговарано је и о развојном путу компаније Metech у Србији, који траје више од 10 година, оснивању и раду Слободне зоне Смедерево, интересу других белгијских компанија за пословање у Србији и могућностима за унапређење пословања и бољу видљивост Србије у овдашњим пословним круговима.

* * * * *21/11/2017 Посета амбасадора Републике Србије Марине Јовићевић министру одбране Краљевине Белгије Стевену Вандепуту

 

Амбасадор Републике Србије Марина Јовићевић састала се 21. новембра 2017. са министром одбране Краљевине Белгије Стевеном Вандепутом.

Током састанка разговарано је о билатералној сарадњи двеју земаља, подршци Краљевине Белгије евроинтеграцији Републике Србије, а посебан акценат стављен је на сарадњу у области одбране и могућности њеног даљег унапређења.

* * *15/12/2017 Одлука о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

У уторак, 19. децембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 08. децембра 2017. године.

* * *12/12/2017 Посета Бриселу Групе пријатељства са Краљевином Белгијом Народне скупштине Републике Србије

 

На позив Интерпарламентарне уније у Парламенту К. Белгије, делегација НСРС, у саставу Марко Парезановић, председник Групе пријатељства са Белгијом и Снежана Пауновић, народни посланик, посетила је Белгију, од 03-05. децембра ове године.

Састали су се са представницима Парламента К. Белгије и Фламанског парламента, а посетили су и Привредну комору Белгије и Besix, највећу грађевинску компанију у Бенелуксу.

Разговарало се о сарадњи Србије и Белгије и начинима за проширење сарадње, као и о путу Србије ка ЕУ, као и начинима за превазилажење препрека на том путу. У привредном делу посете, нагласак је био на могућносима за већа улагања белгијских предузећа у привреду Републике Србије.  

* * *22/11/2017 Фудбалска утакмица између екипа ДКП Р. Србије у Бриселу и Парламента К. Белгије

 

Доказ нераскидиве везе између дипломатије и спорта представља и пријатељска фудбалска утакмица која је одиграна између екипе представника Амбасаде и мисија Р. Србије при ЕУ и НАТО и екипе Парламента К. Белгије. Утакмица је одиграна 21.10.2017, у околики Брисела. Посматрајући утакмицу из спортског угла, низале су се озбиљне шансе у оба полувремена, на задовољство обе екипе. Брза и оштра игра резултирала је овацијама гледалаца. Не само из спортског угла, примећен је фер плеј, који би требало да се чешће виђа и у професионалном фудбалу.

* * *10/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председници Сената Парламента К. Белгије

 

Амбасадор Марина Јовићевић, у оквиру упознавања са надлежним органима К. Белгије, састала се са председницом Сената Парламента К. Белгије, Кристин Дефрењ.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи, подршци Србији на путу ЕУ интеграција, дијалогу Београда и Приштине, регионалној и европској стабилности. Посебно је разматрана и тема о све већој друштвеној и јавној ангажованости жена у Белгији и Србији.

* * *14/11/2017 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату 2017.

 

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Р. Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић и конзул Ана Косовац посетиле су гробље Робермон у Лијежу, 11. новембра, и положиле венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату.

 

Осим представника Амбасаде Р. Србије, церемонији су присуствовали и представници Француске, Италије, САД, Русије, Пољске, Белгије и СР Немачке. Након полагања венаца, свечано су подигнуте заставе Европске уније и Краљевине Белгије, уз интонирање химни.

* * *09/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председнику Одбора за спољне послове Представничког дома Парламента К. Белгије

Амбасадор Маринa Јовићевић састала се са председником Одбора за спољну политику Представничког дома Парламента К. Белгије, Дирком Ван Дер Маленом.

Разговарано је о подршци Белгије ЕУ интеграцији Републике Србије, регионалној и европској стабилности, јачању билатералних односа две земље, као и о реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *06/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председнику Представничког савета Парламента К. Белгије

Данас је, у Парламенту К. Белгије у Бриселу одржан први састанак амбасадора Марине Јовићевић и председника Представничког савета Парламента К. Белгије, Сигфрида Бракеа.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи, подршци Србији на путу ЕУ интеграција, дијалогу Београда и Приштине, регионалној и европској стабилности, као и о будућој парламентарној сарадњи и реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *26/10/2017 Посета председника Интерпалментарне уније Парламента К. Белгије Амбасади Р. Србије у Бриселу

 

Данас је у Амбасади Републике Србије у Бриселу одржан састанак амбасадора Марине Јовићевић и председника Интерпарламентарне уније К. Белгије, Одељења за билатералну сарадњу са Р. Србијом, Црном Гором и БиХ, Давида Гертса и Сержa де Рукa, секретарa овог одељења.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи и реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *18/10/2017 Викенд српског крафт пива у Бриселу

 

У петак и суботу, 13. и 14. октобра 2017. године, одржан је први викенд српског крафт пива у Бриселу. Осам српских крафт пивара (Кабинет, Догма, Каш, Разбирбрига и др) представило је око 15 различитих врста пива. Поред пива, служен је и српски роштиљ и мезе, а слушала се домаћа музика.

Реч је о пилот пројекту који је заинтересовао велики број припадника дијаспоре, представника дипломатског кора и Белгијанаца.

* * *10/10/2017 ФЕСТИВАЛ CINEAST У ЛУКСЕМБУРГУ

 

У оквиру овогодишњег Фестивала филма Централне и Источне Европе CINEAST у Луксембургу, приказан је српски филм „Реквијем за госпођу Ј.“ у режији Бојана Вулетића.

Након пројекције филма, одржане у петак, 06.10, уследила је дебата са специјалним гостом фестивала, глумцем Борисом Исаковићем. Дискутовало о депресији, као главној теми филма, о транзицији и кризи свих вредности. Закључено је да депресија не погађа само људе у Србији, већ се ради о глобалном феномену који је распрострањен у Европи и широм света.

После филма и дебате, одржан је коктел и дружење, у организацији Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде Р. Србије у Бриселу.

* * *4/10/2017 Предаја акредитивних писама амбасадора Марине Јовићевић његовом величанству Краљу Филипу

4. октобра 2017. године др Марина Јовићевић предала је акредитивна писма за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Краљевини Белгији.

* * *12/09/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017.године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана од датума уласка.

* * * * *12/09/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017.године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 30 дана од датума уласка.

* * * * *8/9/2017 Обележавање 73.годишњице ослобођења Лијежа

У организацији Скупштине града Лијежа, Одбора патриотских група провинције Лијеж, полиције града Лијежа и војне команде провинције Лијеж, 8. септембра 2017. године, обележена је 73. годишњица ослобођења Лијежа.

На гробове жртава II светског рата, на Цитадели у Лијежу, венац је, испред Амбасаде Републике Србије у Белгији, положила министар саветник Ирена Бановчанин, отправник послова a.i. према држави пријема, јер амбасадор Марина Јовићевић још није предала акредитивна писма краљу.

Полагању венаца присуствовали су представници градских и покрајинских власти, полицијских и војних институција, патриотских група, а из дипломатског кора представници Амбасада САД, РФ, Пољске, Француске, Шпаније, Луксембурга и Немачке.

Након говора представника власти и о.п.а.и. Амбасаде САД, деца из локалне школе су прочитала писма стрељаних.

Уследила је смотра полиције, ватрогасаца, цивилне заштите и црвеног крста испред градске Скупштине и свечана академија.  

* * * * *30/08/2017 Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

У суботу, 02. септембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 22. августа 2017. године.

* * * * *30/08/2017 Одлука о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша

У суботу, 02. септембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 22. августа 2017. године.

* * * * *30/08/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 2. децембра 2015. године, ступа на снагу 13. јула 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана од датума уласка.08/08/2017 Обележавање 05. августа – Дана сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“

Амбасада Републике Србије у Бриселу обележила је 05. августа 2017. године, пригодним комеморативним скупом, Дан сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“. Уз присуство представника дијаспоре, у свечаној сали зграде ДКП У Бриселу, скуп, који је отворила конзул Ана Косовац, почео је минутом ћутања за све страдале и прогнане Србе и интонирањем химне Републике Србије, „Боже правде“.

Присутнима се обратила отправник послова Амбасаде, Ирена Бановчанин, која је подсетила на трагичне догађаје од пре 22 године, када је око 250.000 припадника српског народа трајно протерано са својих вековних огњишта у Републици Хрватској.

Уследило је потресно сведочење Мирка Шарца, који тренутно живи у Белгији, а са седам година је у колони стигао у Републику Србију. Одлазак у непознато, неизвесност, нада да ће се одмах вратити, брига за судбине ближњих и дечија несвесност тренутка у коме се налази посебно су обележили његово излагање.

На крају овог дела комеморације, приказани су инсерти из филма „Живот после Олује“, аутора Снежане Стојковић Павловић и Александра Вукмировића из 2005. године, који прати судбине повратника.

Комеморативни скуп био је пропраћен power point презентацијом са најупечатљивијим фотографијама и порукама о страдању српског народа током „Олује“, коју је припремила Амбасада Републике Србије.

За све присутне приређен је, на крају скупа, коктел.

* * * * *12/07/2017 Учешће представника Србије на финалном такмичењу „Компанијског програма“ у организацији JA Europe

У конкуренцији 300 хиљада ученика и студената, који широм Европе сваке године учествују у „Компанијском програму“ намењеном ученичком образовању управљања микро компанијом, у организацији JA Europe, српска компанија LegoBuzz из Крагујевца је изабрана да учествује у финалном такмичењу 12.јула 2017.године у Бриселу.

Јована Малишић, Немања Миловановић, Јана Марковић и Милица Томић, ученици узраста 15-17 година, из Крагујевца, представили су концепт своје компаније, која је осмислила кошнице са сензорима који дају власницима информације о температури и влажности у кошници, визуелни увид у дешавања у кошници, ради раног детектовања евентуалних болести и др. Сваки од учесника је представио међународном жирију своју компанију, њен пословни концепт, очекивани профит, начин освајања тржишта, управљање ризицима, као и остале компоненте, које су битне за успешност микро иновативне компаније. Колики је значај Белгија определила овом догађају, поред тога што је ове године домаћин, је што је штандове са представницима изабраних земаља посетио и Краљ Филип.

На финалној вечери, ученица Јована Малишић је добила награду за младе лидере, у конкуренцији од 200 такмичара.

Амбасадор В.Арсић је обишла штанд младих такмичара.

* * * * *10/07/2017 Предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал

У оквиру двонедељног курса француског језика за запослене у државној управи, који се одржава у Монсу од 3. до 15. јула 2017. године, 10. јула 2017. организовано је предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал. Учеснике курса је поздравила и уводно предавање одржала госпођа Паскалин Ван Бол, директорка Одељења за међународне стипендије, предаваче и лекторе, а експозе о институционалном уређењу Краљевине Белгије и међународним односима Валоније и Брисела Михаел Ламхасни, заменик генералног директора. То је била прилика и за сусрет и разговор са дипломатским представницима у Бриселу.

Ове године полазник курса из Србије је др Славољуб Царић, начелник Одељења за међународно правне послове у Министарству спољних послова. Испред Амбасаде предавању је присуствовала министар саветник Ирена Бановчанин.

* * * * *03/07/2017 Отварање изложбе “Србија среће Белгију“у Леке-Диксмуидеу

У петак, 30. јуна 2017. године, у белгијском градићу Лекеу, у галерији Сабине Ван Паемел отворена је изложба српских аутора у чијим је делима садржинска и ликовна структура „са изразито хуманим пореклом“. Протагонисти изложбе су сликари Ђерђи Ачаји, Василије Доловачки, Дамњан Ђаков, Славко Крунић, Зоран Круљ, Александар Луковић Лукијан, Даница Масниковић, Милан Милетић, Предраг Милошевић, Бојан Оташевић, Снежана Перовић, Јованка Станојевић, Дејан Уларџић, Александар Цветковић, као и вајари из студија ДАДА, Надежда Ђукановић, Пантелић, Душан Рајчић и Милица Живадиновић.