| |     latinica | english  
Насловна
14/02/2018 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ

Конкурс који је у току првенствено је намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Рок за подношење пријава је 16. март 2018. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2018--godini-17/01/2018 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА ЗА ЛИЗИНГ АУТОМОБИЛА СРЕДЊЕ КЛАСЕ

Отворен је поступак за набавку мале вредности за прикупљање понуда за лизинг аутомобила средње класе за потребе Амбасаде Р. Србије у Бриселу.

Позив за подношење понуда.

Рок за достављање понуда је 29.01.2018. у 13.00 часова.

* * * * *

 

 29/12/2017 Победа женске репрезентације на међународном кошаркашком турниру у Кортријку

У белгијском граду Кортријку, од 27. до 29. децембра 2017. године, одржан је међународни кошаркашки турнир на коме су учествовале женска и мушка селекција Кошаркашког савеза Београда.

Шеф делегације и вођа пута био је Ненад Пујаз, члан председништва Кошаркашког савеза Београда. Женска селекција узраста до 17 година освојила је прво место, а мушка узраста до 19 година девето (од 20).

Финалној утакмици са белгијским тимом DB Waregem присуствовала је министар саветник Ирена Бановчанин, која је уручила златне медаље и пехар победницама турнира.

У полувремену финалне утакмице организатори су уручили маскоту турнира брату Дејана Димитријевића, бившег председника Кошаркашког савеза Београда, преминулог у јулу 2017. године, са којим су имали дугогодишњу успешну сарадњу.

* * *21/12/2017 ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНИМ ДАНИМА

 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕЋЕ РАДИТИ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА И ТО:

25. И 26. ДЕЦЕМБРА 2017. ГОДИНЕ

И

1.И 2. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ

*

L’AMBASSADE DE LA EPUBLIQUE DE SERBIE SERA FERMEE LES

25. ET 26. DECEMBRE 2017

ET

1. ET 2. JANVIER 2018.

*

DE AMBASSDE VAN DE REPUBLIEK SERVIE ZAL OP

25 EN 26 DECEMBER 2017

EN

1 AN 2 JANUARI 2018.

GESLOTEN ZIJN 

* * *21/11/2017 Посета амбасадора Републике Србије Марине Јовићевић министру одбране Краљевине Белгије Стевену Вандепуту

 

Амбасадор Републике Србије Марина Јовићевић састала се 21. новембра 2017. са министром одбране Краљевине Белгије Стевеном Вандепутом.

Током састанка разговарано је о билатералној сарадњи двеју земаља, подршци Краљевине Белгије евроинтеграцији Републике Србије, а посебан акценат стављен је на сарадњу у области одбране и могућности њеног даљег унапређења.

* * *15/12/2017 Одлука о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

У уторак, 19. децембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 08. децембра 2017. године.

* * *12/12/2017 Посета Бриселу Групе пријатељства са Краљевином Белгијом Народне скупштине Републике Србије

 

На позив Интерпарламентарне уније у Парламенту К. Белгије, делегација НСРС, у саставу Марко Парезановић, председник Групе пријатељства са Белгијом и Снежана Пауновић, народни посланик, посетила је Белгију, од 03-05. децембра ове године.

Састали су се са представницима Парламента К. Белгије и Фламанског парламента, а посетили су и Привредну комору Белгије и Besix, највећу грађевинску компанију у Бенелуксу.

Разговарало се о сарадњи Србије и Белгије и начинима за проширење сарадње, као и о путу Србије ка ЕУ, као и начинима за превазилажење препрека на том путу. У привредном делу посете, нагласак је био на могућносима за већа улагања белгијских предузећа у привреду Републике Србије.  

* * *22/11/2017 Фудбалска утакмица између екипа ДКП Р. Србије у Бриселу и Парламента К. Белгије

 

Доказ нераскидиве везе између дипломатије и спорта представља и пријатељска фудбалска утакмица која је одиграна између екипе представника Амбасаде и мисија Р. Србије при ЕУ и НАТО и екипе Парламента К. Белгије. Утакмица је одиграна 21.10.2017, у околики Брисела. Посматрајући утакмицу из спортског угла, низале су се озбиљне шансе у оба полувремена, на задовољство обе екипе. Брза и оштра игра резултирала је овацијама гледалаца. Не само из спортског угла, примећен је фер плеј, који би требало да се чешће виђа и у професионалном фудбалу.

* * *10/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председници Сената Парламента К. Белгије

 

Амбасадор Марина Јовићевић, у оквиру упознавања са надлежним органима К. Белгије, састала се са председницом Сената Парламента К. Белгије, Кристин Дефрењ.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи, подршци Србији на путу ЕУ интеграција, дијалогу Београда и Приштине, регионалној и европској стабилности. Посебно је разматрана и тема о све већој друштвеној и јавној ангажованости жена у Белгији и Србији.

* * *14/11/2017 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату 2017.

 

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Р. Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић и конзул Ана Косовац посетиле су гробље Робермон у Лијежу, 11. новембра, и положиле венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату.

 

Осим представника Амбасаде Р. Србије, церемонији су присуствовали и представници Француске, Италије, САД, Русије, Пољске, Белгије и СР Немачке. Након полагања венаца, свечано су подигнуте заставе Европске уније и Краљевине Белгије, уз интонирање химни.

* * *09/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председнику Одбора за спољне послове Представничког дома Парламента К. Белгије

Амбасадор Маринa Јовићевић састала се са председником Одбора за спољну политику Представничког дома Парламента К. Белгије, Дирком Ван Дер Маленом.

Разговарано је о подршци Белгије ЕУ интеграцији Републике Србије, регионалној и европској стабилности, јачању билатералних односа две земље, као и о реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *06/11/2017 Посета амбасадора Р. Србије председнику Представничког савета Парламента К. Белгије

Данас је, у Парламенту К. Белгије у Бриселу одржан први састанак амбасадора Марине Јовићевић и председника Представничког савета Парламента К. Белгије, Сигфрида Бракеа.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи, подршци Србији на путу ЕУ интеграција, дијалогу Београда и Приштине, регионалној и европској стабилности, као и о будућој парламентарној сарадњи и реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *26/10/2017 Посета председника Интерпалментарне уније Парламента К. Белгије Амбасади Р. Србије у Бриселу

 

Данас је у Амбасади Републике Србије у Бриселу одржан састанак амбасадора Марине Јовићевић и председника Интерпарламентарне уније К. Белгије, Одељења за билатералну сарадњу са Р. Србијом, Црном Гором и БиХ, Давида Гертса и Сержa де Рукa, секретарa овог одељења.

На састанку је разговарано о даљој сарадњи и реализацији посете чланова Групе пријатељства са Белгијом из Народне скупштине Републике Србије.

* * *18/10/2017 Викенд српског крафт пива у Бриселу

 

У петак и суботу, 13. и 14. октобра 2017. године, одржан је први викенд српског крафт пива у Бриселу. Осам српских крафт пивара (Кабинет, Догма, Каш, Разбирбрига и др) представило је око 15 различитих врста пива. Поред пива, служен је и српски роштиљ и мезе, а слушала се домаћа музика.

Реч је о пилот пројекту који је заинтересовао велики број припадника дијаспоре, представника дипломатског кора и Белгијанаца.

* * *10/10/2017 ФЕСТИВАЛ CINEAST У ЛУКСЕМБУРГУ

 

У оквиру овогодишњег Фестивала филма Централне и Источне Европе CINEAST у Луксембургу, приказан је српски филм „Реквијем за госпођу Ј.“ у режији Бојана Вулетића.

Након пројекције филма, одржане у петак, 06.10, уследила је дебата са специјалним гостом фестивала, глумцем Борисом Исаковићем. Дискутовало о депресији, као главној теми филма, о транзицији и кризи свих вредности. Закључено је да депресија не погађа само људе у Србији, већ се ради о глобалном феномену који је распрострањен у Европи и широм света.

После филма и дебате, одржан је коктел и дружење, у организацији Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде Р. Србије у Бриселу.

* * *4/10/2017 Предаја акредитивних писама амбасадора Марине Јовићевић његовом величанству Краљу Филипу

4. октобра 2017. године др Марина Јовићевић предала је акредитивна писма за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Краљевини Белгији.

* * *12/09/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017.године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана од датума уласка.

* * * * *12/09/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017.године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 30 дана од датума уласка.

* * * * *8/9/2017 Обележавање 73.годишњице ослобођења Лијежа

У организацији Скупштине града Лијежа, Одбора патриотских група провинције Лијеж, полиције града Лијежа и војне команде провинције Лијеж, 8. септембра 2017. године, обележена је 73. годишњица ослобођења Лијежа.

На гробове жртава II светског рата, на Цитадели у Лијежу, венац је, испред Амбасаде Републике Србије у Белгији, положила министар саветник Ирена Бановчанин, отправник послова a.i. према држави пријема, јер амбасадор Марина Јовићевић још није предала акредитивна писма краљу.

Полагању венаца присуствовали су представници градских и покрајинских власти, полицијских и војних институција, патриотских група, а из дипломатског кора представници Амбасада САД, РФ, Пољске, Француске, Шпаније, Луксембурга и Немачке.

Након говора представника власти и о.п.а.и. Амбасаде САД, деца из локалне школе су прочитала писма стрељаних.

Уследила је смотра полиције, ватрогасаца, цивилне заштите и црвеног крста испред градске Скупштине и свечана академија.  

* * * * *30/08/2017 Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

У суботу, 02. септембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 22. августа 2017. године.

* * * * *30/08/2017 Одлука о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша

У суботу, 02. септембра 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 22. августа 2017. године.

* * * * *30/08/2017 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша-ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 2. децембра 2015. године, ступа на снагу 13. јула 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана од датума уласка.08/08/2017 Обележавање 05. августа – Дана сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“

Амбасада Републике Србије у Бриселу обележила је 05. августа 2017. године, пригодним комеморативним скупом, Дан сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“. Уз присуство представника дијаспоре, у свечаној сали зграде ДКП У Бриселу, скуп, који је отворила конзул Ана Косовац, почео је минутом ћутања за све страдале и прогнане Србе и интонирањем химне Републике Србије, „Боже правде“.

Присутнима се обратила отправник послова Амбасаде, Ирена Бановчанин, која је подсетила на трагичне догађаје од пре 22 године, када је око 250.000 припадника српског народа трајно протерано са својих вековних огњишта у Републици Хрватској.

Уследило је потресно сведочење Мирка Шарца, који тренутно живи у Белгији, а са седам година је у колони стигао у Републику Србију. Одлазак у непознато, неизвесност, нада да ће се одмах вратити, брига за судбине ближњих и дечија несвесност тренутка у коме се налази посебно су обележили његово излагање.

На крају овог дела комеморације, приказани су инсерти из филма „Живот после Олује“, аутора Снежане Стојковић Павловић и Александра Вукмировића из 2005. године, који прати судбине повратника.

Комеморативни скуп био је пропраћен power point презентацијом са најупечатљивијим фотографијама и порукама о страдању српског народа током „Олује“, коју је припремила Амбасада Републике Србије.

За све присутне приређен је, на крају скупа, коктел.

* * * * *12/07/2017 Учешће представника Србије на финалном такмичењу „Компанијског програма“ у организацији JA Europe

У конкуренцији 300 хиљада ученика и студената, који широм Европе сваке године учествују у „Компанијском програму“ намењеном ученичком образовању управљања микро компанијом, у организацији JA Europe, српска компанија LegoBuzz из Крагујевца је изабрана да учествује у финалном такмичењу 12.јула 2017.године у Бриселу.

Јована Малишић, Немања Миловановић, Јана Марковић и Милица Томић, ученици узраста 15-17 година, из Крагујевца, представили су концепт своје компаније, која је осмислила кошнице са сензорима који дају власницима информације о температури и влажности у кошници, визуелни увид у дешавања у кошници, ради раног детектовања евентуалних болести и др. Сваки од учесника је представио међународном жирију своју компанију, њен пословни концепт, очекивани профит, начин освајања тржишта, управљање ризицима, као и остале компоненте, које су битне за успешност микро иновативне компаније. Колики је значај Белгија определила овом догађају, поред тога што је ове године домаћин, је што је штандове са представницима изабраних земаља посетио и Краљ Филип.

На финалној вечери, ученица Јована Малишић је добила награду за младе лидере, у конкуренцији од 200 такмичара.

Амбасадор В.Арсић је обишла штанд младих такмичара.

* * * * *10/07/2017 Предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал

У оквиру двонедељног курса француског језика за запослене у државној управи, који се одржава у Монсу од 3. до 15. јула 2017. године, 10. јула 2017. организовано је предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал. Учеснике курса је поздравила и уводно предавање одржала госпођа Паскалин Ван Бол, директорка Одељења за међународне стипендије, предаваче и лекторе, а експозе о институционалном уређењу Краљевине Белгије и међународним односима Валоније и Брисела Михаел Ламхасни, заменик генералног директора. То је била прилика и за сусрет и разговор са дипломатским представницима у Бриселу.

Ове године полазник курса из Србије је др Славољуб Царић, начелник Одељења за међународно правне послове у Министарству спољних послова. Испред Амбасаде предавању је присуствовала министар саветник Ирена Бановчанин.

* * * * *03/07/2017 Отварање изложбе “Србија среће Белгију“у Леке-Диксмуидеу

У петак, 30. јуна 2017. године, у белгијском градићу Лекеу, у галерији Сабине Ван Паемел отворена је изложба српских аутора у чијим је делима садржинска и ликовна структура „са изразито хуманим пореклом“. Протагонисти изложбе су сликари Ђерђи Ачаји, Василије Доловачки, Дамњан Ђаков, Славко Крунић, Зоран Круљ, Александар Луковић Лукијан, Даница Масниковић, Милан Милетић, Предраг Милошевић, Бојан Оташевић, Снежана Перовић, Јованка Станојевић, Дејан Уларџић, Александар Цветковић, као и вајари из студија ДАДА, Надежда Ђукановић, Пантелић, Душан Рајчић и Милица Живадиновић.

Поставка изложбе ће трајати до септембра 2017. године.

Изложбу је отворила амбасадор Р. Србије Весна Арсић, која се осврнула на дугогодишње везе Србије и Белгије, као и на значај уметничке сарадње.

Отварању је присуствовало преко 150 званица, уз присуство шест уметника чија ће дела посетиоци моћи да виде током трајања изложбе. Значајан допринос организовању ове изложбе дала је и галерија „Арт“из Крагујевца и сликар Славко Крунић.

* * * * * 02/06/2017 ИНФОРМАЦИЈА О 8. КОНФЕРЕНЦИЈИ СРПСКЕ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Информација о 8. Конференцији српске медицинске дијаспоре.

* * * * *29/05/2017 Обавештење о позиву за изборе у Национални савет странаца, Луксембург

Обавештавамо да се избори за представнике у Националном савету странаца Великог Војводства Луксембург одржавају у суботу, 8. јула 2017. године, са почетком од 09.30 часова у просторијама Министарства за породицу, интеграцију и Велики Регион, у улици Emile Reuter 12-14, L-2420, у Луксембургу.

Рок за подношење пријава y Office luxembourgeois de l’accueil et de l’intégration (ОLAI), 7 – 9, avenue Victor Hugo, L-1750, Luxembourg, tél : 247-85728, fax : 247-85720 je 30. јуни 2017. године.

У прилогу  можете преузети материјал за предстојеће изборе (позив за подношење кандидатура појединцима и удружењима, као и одговарајуће изјаве).

* * * * *23/05/2017 Уручење Европске награде за књижевност српском писцу Дарку Тушевљаковићу

У препуној сали Концерт Нобл у Бриселу, 23.маја о.г. одржана је девета по реду церемонија уручења Европске награде за књижевност. Европски комесар за образовање, омладине, спорта и културе Тибор Наврачић и потпредседник европског Парламента Димитриос Пападимулис уручили су награду српском писцу Дарку Тушевљаковићу, аутору романа „Јаз“. Од када је установљена ова престижна награда 2009 године, ово је трећи српски писац који је добија (претходно су то били Јелена Ленголд и Угљеша Шајтинац).

Млади добитници из Албаније, Бугарске, Чешке, Грчке, Исланда, Латвије, Малте, Црне Горе, Холандије, Турске, Велике Британије и Србије, препознати су као изузетни, нови европски литерални таленти.

Амбасадор В.Арсић је присуствовала уручењу награде.

* * * * *17/05/2017 Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша

У суботу, 20. маја 2017. године, ступа на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 11. маја 2017. године.

* * * * *

 9/05/2017 Полагање цвећа на гробљу у Бриселу поводом обележавања Дана победе

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, 9. маја 2017. године, амбасадор Р. Србије В. Арсић, присуствовала је комеморацији на бриселском гробљу у Евереу, где је положила цвеће на споменике страдалим војницима бившег СССР и на белгијски споменик припадницима покрета отпора.

Догађају је присуствовао и војни аташе Р. Србије у К. Белгији, Б. Ранђеловић.

* * * * *08/05/2017 Полагање цвећа на споменик припадницима Покрета отпора у Лијежу

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, у организацији региона и града Лијеж и војне области тог региона, 08. маја 2017. године, организована је комеморација страдалим припадницима покрета отпора К.Белгије. Поред највиших белгијскох званичника и представника дипломатског кора, у име Амбасаде РС у Белгији, конзул Ана Косовац је положила цвеће.

* * * * *30/04/2017 Учешће оркестра Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада на музичком фестивалу у Нерпелту

Оркестар Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада учествовао је, 30.априла 2017.године, на међународном такмичењу оркестара, у граду Нерпелту у Белгији. Чланови оркестра узраста 15-18 година успели су да изванредним извођењем освоје специјално прво место.

На овом фестивалу учествовао је и Симфонијски оркестар из Београда.

* * * * *20/04/2017 Горан Бреговић, гост Балкан трафик фестивала 2017

У препуној сали Бозара у Бриселу, у оквиру Балкан трафик фестивала 2017, одржан је концерт Горана Бреговића, под називом Три писма из Сарајева. Ова ода мирној коегзистенцији култура и религија на овом подручју изведена је уз пратњу бриселске Филхармоније и Оркестра за венчања и сахране Г.Бреговића. Овогодишњи концерт је традиционално подржан од компаније НИС, Амбасаде РС у Белгији, Мисије РС при ЕУ и ПКС.

* * * * *13/04/2017 Обавештење о нерадним данима

Амбасада Р. Србије у Бриселу неће радити 14. и 17. априла 2017. године, услед Васкршњих празника.

* * * * *06/04/2017 Избори за председника Републике 2017. године

У недељу, 02. априла 2017. године, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, одржани су избори за председника Републике Србије.

Од уписаних 265 грађана Србије у Бирачки списак, који су стално или привремено настањени у Белгији и Луксембургу, гласало је 237 наших држављана, што представља 89,43% од укупног броја уписаних грађана.  

  

 

 

* * * * *

 31/03/2017 - ОТВАРАЊЕ БИРАЧКОГ МЕСТА У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ 2017

Бирачко место у Амбасади Р. Србије у Бриселу биће отворено 2. априла од 07:00 до 20:00 часова.

* * * * *23/03/2017 МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ З. ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

 

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА

Секретаријат за културу

Београд, Трг републике 3

расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:

Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.

Задатак конкурса:

Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.

Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.

Тип конкурса:

По врсти, конкурс је јавни.

Према учесницима, конкурс је отворени.

По облику, конкурс је двостепени.

Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.

Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.

Подлоге:

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године

Рокови:

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године. Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.

Наградни фонд:

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.

Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:

- прва награда 8.000 евра.

- друга награда 5.000 евра,

- трећа награда 3.000 евра,

и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.

Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште натериторији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.

Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:

- професор Борис Подрека, архитекта,

- академик Душан Оташевић, сликар,

- академик Владимир Величковић, сликар,

- професор Чедомир Васић, сликар и

- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.

* * * * *22/03/2016 ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ, ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ - ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧА

Све информације у вези гласања на изборима за председника Републике, 2.априла о.г. налазе се на сајту Републичке изборне комисије: http://www.rik.parlament.gov.rs

* * * * * 13/03/2017 ФЕСТИВАЛ МИГРАЦИЈА, КУЛТУРА И ДРЖАВЉАНСТАВА У ЛУКСЕМБУРГУ

 

У Луксембургу је, од 3-5. марта, одржан 34. Фестивал миграција, култура и држављанстава. На фестивалу је, први пут, учествовао и Српски културни центар Луксембурга. 

Културни центар је представио традиционалну српску храну, као и ракију „шљивовицу“. На штанду, који је био украшен српском заставом и балонима у боји заставе, налазиле су се и вунене чарапе и капе, као и промотивни материјал ТОС, а посебно је био интересантан плакат којим су претстављени знаменити Срби. Око штанда су стајале девојке обучене у српске народне ношње.

Свечаном отварању присуствовали су велики војвода и војвоткиња Луксембурга, као и председник Владе Луксембурга, који је обишао и штанд Српског културног центра.

Испред Амбасаде Р. Србије, свечаном отварању присуствовала је Ана Косовац, конзул у Амбасади. На фестивалу су представљене многобројне нације исељене у Луксембург из Африке, Латинске Америке, Европе.

* * * * *03/03/2017 - ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - ПРИЈАВЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, или уношењем податка о јединственом матичном броју грађана на интернет страници: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Пријава за гласање се може поднети е-mailom на адресу: embassy.brussels@mfa.rs или лично у Амбасади на адреси: Boulevard du Regent 53, 1000 Bruxelles, током радног времена од 08.30 h до 16.30 h.

Уз пријаву се подноси и копија важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним Јединственим матичним бројем грађана (ЈМБГ).

Захтев за упис податка за галсање у иностранству можете преизети ОВДЕ

Захтев за упис у Јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ

Напомена: У случају другог круга избора, сви бирачи који су се пријавили за гласање у иностранству остају на истом бирачком списку за гласање у иностранству и за други круг. Нема могућности да се након првог круга мења место гласања.

 

* * * * *02/03/2017 Hационална недеља земаља Балкана на Европском колеџу у Брижу

На Европском колеџу (College of Europe) у Брижу је одржана национална недеља земаља Балкана (од 27.02-3.03.2017). Поставши неизоставни део живота студената, ова традиција је, између осталог, у четвртак, 2. Марта 2017. окупила велики број младих из свих земаља Европе који су имали прилику да на тренутак окусе српску гастрономију, уз допринос Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији и Мисије Републике Србије при ЕУ.

Овогодишња студенткиња и представница Србије на Европском Колеџу је Хана Худак, стипендисткиња Joseph Bech генерације.23-24/02/2017/ Мешовита комисија за међународни друмски саобраћај између Републике Србије и Краљевине Белгије

У Бриселу је 23. и 24. фебруара 2017. године одржан састанак Мешовите комисије за међународни друмски саобраћај између Републике Србије и Краљевине Белгије, на коме је, уз представнике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, као и представнике удружења превозника у међународном друмском саобраћају Србије са представницима Министарства саобраћаја и транспорта Краљевине Белгије, учествовао и министар саветник у Амбасади Ирена Бановчанин.

Констатујући да је у протеклом периоду дошло до значајног пораста трговинске размене између Републике Србије и Краљевине Белгије, као и на присуство преко педесет белгијских компанија које послују у Србији, оцењено је да је потребно уклонити сва административна ограничења која онемогућавају несметано одвијање превоза између две земље и повећати број постојећих дозвола српским превозницима.

Након састанка Мешовите комисије делегација Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, на челу са Дамиром Леденчаном, начелником Одељења за међународни транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, обишла је Амбасаду и имала састанак са амбасадором Весном Арсић.28/02/2017 ЗАКОН О РЕГУЛИСАЊУ ЈАВНОГ ДУГА Р. СРБИЈЕ ПО ОСНОВУ НЕИСПЛАЋЕНЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ ГРАЂАНА ПОЛОЖЕНЕ КОД БАНАКА ЧИЈЕ ЈЕ СЕДИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ Р. СРБИЈЕ И ЊИХОВИМ ФИЛИЈАЛАМА НА ТЕРИРОРИЈАМА БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

Текст закона, уредбе и прописаних образаца могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг – http://www.javnidug.gov.rs

 

* * * * *27/02/2017 Посета полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ

 

У оквиру студијске посете полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ, амбасадори В.Арсић, А.Хрустановић и М.Удовички, учествовали су на предавању „Република Србија и К.Белгија, ЕУ и НАТО“, који је организован 27.фебруара.

Полазници су исказали висок степен интересовања за наведену тему.

 18/2/2017 Представљање туризма Србије на сајму у Генту

 

У оквиру Сајма за бициклизам и пешачење- Fiets en Wandelbeurs у Генту, на штанду Дунавског центра за компетенцију, Туристичка организација Србије је 18. и 19. фебруара 2017. године представила туристичку понуду Србије.

Сајам је окупио око 400 излагача и забележио значајан број посетилаца, љубитеља активног одмора. Дарја Бутиган, менаџер за управљање и промоцију на тржишту Бенелукса, је бројним посетиоцима презентирала предности које пружају специјално дизајнирани аранжмани за бициклистичке и друге врсте спортова у оквиру туристичке понуде Србије. Амбасадорка В.Арсић је обишла штанд Србије, на којем је био значајан број заинтересованих посетилаца.

 17/2/2017 Одавање почасти Краљу Алберту I и преминулим члановима белгијске краљевске породице у Лијежу

У организацији града Лијежа и удружења „Краљ Алберт Први“, у Лијежу је 17. фебруара 2017. године одржана комеморација у сећање на краља Алберта I и остале преминуле чланове белгијске краљевске породице.

Церемонији полагања венаца на Еспланади краља Алберта I у Лијежу присуствовали су представници амбасада Француске, Руске Федерације, САД, Канаде, Велике Британије, Пољске, Румуније и Републике Србије, као и удружења војних ветерана: Европске конфедерације војних ветерана, Федерације бораца Белгије, Ветерана и симпатизера краља Алберта I, Краљевског братства гарнизона тврђаве Лијеж и др.

У говору председнице Удружења „Краљ Алберт Први“ г-ђе Кристел Клепер Каје, истакнут је допринос краља Алберта I, који је владао од 1909-1934. године, развоју белгијског друштва увођењем универзалног права гласа, оснивањем Националног фонда за научна истраживања и Краљевске академије за француски језик и књижевност, увођењем осмочасовне радне недеље, дозволом радничког удруживања и ширењем социјалног законодавства. Краљ Алберт I предводио је белгијску војску у избеглиштву за време I светског рата и подржавао своје војнике у ослобађању земље од немачке окупације.

Испред Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији на церемонији полагања венаца учествовала је министар саветник Ирена Бановчанин.

Након полагања венаца, свечано је интонирана химна Краљевине Белгије, а потом је гувернер Лијежа приредио пријем у покрајинској палати.17/2/2017 Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, одржан је, 15.02.2017. године пријем за дијаспору.

Госте је поздравила амбасадор Републике Србије, Весна Арсић, која је подсетила на значај овог датума за српску историју, као и празника Српске православне цркве. Присутни су били и амбасадор Мисије Републике Србије при ЕУ, Ана Хрустановић и амбасадор Мисије Републике Србије при НАТО, Миомир Удовички И генерали Мојсиловић и Бандић.

Пријем је својим наступом увеличала Дејана Секулић, виолинисткиња из Ниша, која већ дуже време живи и ради у Белгији.

Атмосфери за око 200 присутних додатно су допринели српски специјалитети, које су припремили запослени у Амбасади РС и Мисијама РС при ЕУ и НАТО.

 17/2/2017 Облачење статуе Манекен Пис у Српску народну ношњу

Поводом Дана државности Републике Србије, 15-ог фебруара 2017.године, Амбасада Републике Србије, у сарадњи са градом Бриселом и Редом пријатеља Манекен Писа, организовала је традиционално облачење статуе Манекен Пис у српску народну ношњу. Уз звуке химне Манекен Писа служена је српска погача, пите и ракија.

Прво облачење ове статуе одржано је 2012. године, а свечана предаја српске ношње Музеју Манекен Писа одржана је 2011. године.

Свечаности су поред бројних туриста присуствовали и представници дипломатског кора, као и амбасадори Арсић, Хрустановић и Удовички и запослени Амбасаде РС, Мисије РС при ЕУ и Мисије РС при НАТО.

 27/01/2017 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У 2017. ГОДИНИ

Конкурс који је у току првенствено је намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2017--godini-27/01/2017 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2017. ГОДИНИ

Конкурс који је у току намењен је српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван Републике Србије.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2017--godini27/01/2017 ЈАВНИ ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА СА ОРУЖЈЕМ И КАНДИДАТА ЗА СЛУШАОЦЕ КУРСА ЗА РЕЗЕРВНЕ ОФИЦИРЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

На основу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока („Службени гласник РС“, број 95/10), члана 135. ст. 4. и 5. Закона о војној, радној и материјалној обавези („Службени гласник РС“, бр. 88/09 и 95/10) и члана 3. Уредбе о начину и поступку добровољног служења војног рока („Службени гласник РС“, број 7/11), Министарство одбране објављује

Ј А В Н И ОГЛАС

за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

1. Право пријављивања кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слошаоце курса за резервне официре

На добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије могу се пријавити кандидати мушког и женског пола који у 2017. години навршавају од 19 до 30 година живота.

Општи услови:

да је држављанин Републике Србије;

да није осуђен на казну малолетничког затвора или безусловно на казну затвора због кривичног дела (док казну не издржи или не буде пуштен на условни отпуст);

да се не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности;

да је здравствено способан за војну службу;

да није одслужио војни рок са оружјем и да има место пребивалишта на територији Републике Србије.

Поред општих, кандидат за слушаоца курса за резервне официре мора испуњавати и следеће услове:

да има завршене основне академске сту¬дије односно основне струковне студије од значаја за Војску Србије;

да испуњава услове прописане за регруте који се упућују у посебне јединице Војске Србије и да има позитивну безбедносну проверу.

2. Подношење пријаве и потребна документација за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

Пријаву кандидат подноси центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта.

Кандидат који има боравиште у иностранству пријаву може поднети надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству.

Образац пријаве кандидат добија у центру Министарства одбране за локалну самоуправу.

Кандидат који се пријавио за добровољно служење војног рока са оружјем, дужан је да испуни образац пријаве и приложи:

фотокопију дипломе о завршеној школи (оригинал документа на увид) и биографију.

Кандидат за слушаоца курса за резервне официре уз пријаву прилаже и следеће доказе:

уговор са Министарством одбране о стипендирању, ако је био војни стипендиста и писану сагласност за безбедносну проверу за упућивање у посебне јединице Војске Србије.

3. Избор кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре у Војсци Србије

Утврђивање коначне ранг-листе кандидата врше регионални центри Министарства одбране, на основу предлога центара Министарства одбране за локалну самоуправу, након обављених лекарских и других прегледа и психолошких испитивања кандидата у овлашћеним војноздравственим установама.

Избор потребног броја кандидата са утврђене коначне ранг-листе врше комисије регионалних центара Министарства одбране, у складу са Планом упута кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем у центре за обуку и Планом пријема слушаоца курса за резервне официре за одређени упутни рок.

4. Закључивање уговора Изабрани кандидати потписују уговор са Министарством одбране, којим се уређују међусобна права и обавезе, који обавезно садржи почетак и завршетак добровољног служења војног рока, услове живота и рада, новчана примања, услове прекида добровољног служења војног рока и накнаду трошкова у случају неоправданог прекида добровољног служења војног рока.

Све додатне информације могу се добити у центру Министарства одбране за локалну самоуправу у месту пребивалишта, надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству и на сајту Министарства одбране www.mod.gov.rs.

Јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије у 2017. години је стално отворен, а рангирање кандидата ће се вршити периодично, у складу са упутним роковима.10/01/2017 ИНФОРМАЦИЈА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ

Конзуларно одељење Амбасаде Р. Србије у Бриселу биће затворено у среду, 11.01.2017. године.

 

* * * * * 30/12/2016 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

Од тог датума држављани Републике Србије и Народне Републике Кине, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.13/12/2016 ДОДЕЛА ЗАХВАЛНИЦЕ ДР ДЕЈАНУ ИЗГАРЕВИЋУ

 

Др Дејану Изгаревићу, хирургу и шефу хитне службе у болници „Иксел“ у Бриселу уручена је, 05.12.2016. године, у Амбасади Р. Србије, захвалница за пружање стручне и несебичне медицинске помоћи, као и за изражену људскост коју показује својим стрпљењем и пожртвованошћу према припадницима наше дијаспоре.

Уручењу су присуствовали амбасадори Арсић, Хрустановић и Удовички као и истакнути чланови наше дијаспоре, запослени у Амбасади и мисијама Р. Србије у Бриселу, пријатељи и чланови породице др Изгаревића, а уприличен је коктел са домаћим специјалитетима које су спремили запослени у Амбасади.

Др Изгаревић је исказао захвалност на пажњи коју му је указало Министарство спољних послова Р. Србије, истакавши да је то део његове професије и личног односа према припадницима наше дијаспоре.

* * * * *21-25/11/2016 ОБУКА ДИПЛОМАТА И ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МИНИСТАРСТВУ ИНОСТРАНИХ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ БЕЛГИЈЕ

 

У периоду од 21. до 25. новембра 2016. године, у Бриселу је, у организацији Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, одржана обука за десет дипломата и државних службеника из Републике Србије.

Представници Министарства спољних послова, Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције, Кабинета шефа преговарачког тима за преговоре о придруживању Републике Србије Европској унији и Канцеларије за европске интеграције имали су прилику да, кроз предавања искусних дипломата и државних службеника из Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, Савезног парламента Краљевине Белгије, Европског парламента и Европске спољнополитичке службе продубе своја знања о билатералним односима двеју земаља, ставовима Белгије према европским интеграцијама Србије, спољној политици Краљевине Белгије, као и о организацији и начину рада ових институција.

Семинар је, по оцени учесника, био изузетно користан за даљи рад полазника семинара, осветлио је поједине аспекте њиховог делокруга на нови начин, фокусирао се на актуелна питања из надлежности полазника (нпр. миграције, које нису биле заступљене ранијих година) и кроз интерактивни метод понудио одговоре на бројна питања.

Овај вид билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Белгије траје већ петнаестак година и више десетина дипломата и државних службеника из Србије имало је прилику да стечена знања са Семинара примени у пракси.

Током боравка у Бриселу, полазници су посетили и Амбасаду Републике Србије и Мисију Републике Србије при Европској унији, разговарали са колегама и пренели утиске са Семинара.18/11/2016 ДОДЕЛА ДИПЛОМА ПОЛАЗНИЦИМА АПЕК СЕМИНАРА О УПРАВЉАЊУ ЛУКАМА И ЛОГИСТИЦИ У АНТВЕРПЕНУ

APEC (Antwerp Port Training Center) Центар за обуку из Антверпена већ четрдесет година организује семинаре и обуку у домену управљања лукама, логистике и других аспеката у поморском сектору преносећи знања професионалаца из луке Антверпен и пружајући, истовремено, одлично место за дискусије, учење на примерима најбољих пракси и умрежавање професионалаца из читавог света.

У APEC-у постоје стандардизовани курсеви, како за управљаче, тако и за лучке раднике различитих нивоа знања и искустава, а могуће је и уговарање посебно дизајнираних семинара и обуке према потребама наручилаца из лучког сектора.

APEC обезбеђује стипендије за курсеве, боравак и пут најбољим кандидатима, с тим да, због изузетно велике заинтересованости за курсеве на енглеском језику, веће шансе за добијање стипендије имају франкофони полазници.

Током новембра 2016. (7-18.) Семинар о управљању лукама и логистици, из Србије, са успехом је похађала и завршила Мирела Андрић из Београда, запослена у Француској компанији за пловидбу Дунавом (CFND), чијој додели дипломе је, као и претходних година, присуствовао и представник Амбасаде Србије у Бриселу.22/11/2016 КОМЕМОРАТИВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ПРИМА БАЛЕРИНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И БАЛЕТА ХХ ВЕКА У БРИСЕЛУ ДУШКИ СИФНИОС

 

Душка Сифниос, прима балерина Народног позоришта у Београду и Балета ХХ века у Бриселу, преминула је, 14. октобра ове године, у Бриселу, у коме је и живела.

У „Кући Мориса Бежара“, 22. новембра 2016. године одржано је комеморативно вече посвећено преминулој уметници, у организацији „Куће Мориса Бежара“ и сина Душке Сифниос, Патрика Вандернота.

У оквиру изложбе „Душка Сифниос, корак по корак“ осликан је оком камере, цртежима, видео и филмским записима животни пут вансеријске балерине наших и светских балетских дворана, чија су најзначајнија остварења реализована управо у Бриселу, између 1960. и 1970. година, пре свега у сарадњи са чувеним кореографом Морисом Бежаром.

Остаће заувек запамћена њихова креација Равеловог „Болера“, највише извођена верзија, која се и данас изводи широм света. Ту су и сведочанства о преко двадесет балетских представа, међу којима се истичу Душкине изведбе „Жизеле“ и „Лабудовог језера“.

Након приказивања Равеловог „Болера“ пријатељима и поштоваоцима Душке Сифниос, обратио се председник фондације „Куће Мориса Бежара“, писац и публициста Мишел Робер и кћерка Александра Вандернот.14/11/2016 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату 2016

Поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Р. Србије у Краљевини Белгији, Весна Арсић и конзул Ана Косовац посетиле су гробље Робермон у Лијежу и положиле венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату.

 

Осим представника Амбасаде Р. Србије, церемонији су присуствовали и представници Француске, Италије, САД, Велике Британије, Пољске, Белгије и СР Немачке. Након полагања венаца, свечано су подигнуте заставе Европске уније и Краљевине Белгије, уз интонирање химни.04/11/2016. ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у циљу отуђивања следећих непокретности (1):

(1) Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD (2);

(2) Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

Додатна документа:

1. FORM B-1

2. FORM B-2

3. TENDERER INFORMATION SHEET

 

*  *  *  *  *

 24/10/2016 ФЕСТИВАЛ CINEAST У ЛУКСЕМБУРГУ

У оквиру овогодишњег фестивала филма Централне и Источне Европе CINEAST у Луксембургу, приказан је српски филм „Добра жена“ у режији Мирјане Карановић, која је била и председница жирија фестивала.

Након пројекције филма, уследила је дебата о темама које покреће филм посвећен моралним одлукама, покајању и очувању чистоте душе, као и положају жена у Србији, Европи и широм света.

После филма и дебате, одржан је коктел, организован у сарадњи чланова Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде.19/10/2016 Пословна туристичка радионица у Бриселу

 

Д.Бутиган, менаџер Туристичке организације Србије за тржиште Француске, Бенелукса и Скандинавије и А.Вуковић, менаџер Air Serbia за кључне купце, представиле су 19.октобра, у Бриселу, туристичку понуду Србије и националног авиопревозника.Туристичка радионица је окупила око 50 туристичких агената и организатора путовања (Србије 5 агенција и три хотела) у хотелу Van Der Valk, недалеко од бриселског аеродрома.

Присутан је био Gilbert Menne, председник Nационалног удружења новинара и писаца туристичких журнала, који и главни уредник „Тravelling News“-a.

Амбасадор Арсић је поздравила учеснике радионице и говорила о историјским и привредним везама Србије и Белгије.10/10/2016 ПОЗОРИШНО ГОСТОВАЊЕ У БРИСЕЛУ

 

У Beursschouwburg позоришту у Бриселу, одржана је, 07.10.2016. године, белгијска премијера позоришне представе Другови, ја се ни сада не стидим своје комунистичке прошлости,у извођењу уметника Сање Митровић и Владимира Алексића.

Носталгична представа о одрастању у бившој СФРЈ, у духу заједништва и толеранције, привукла је представнике дијаспоре, као и велики број Белгијанаца.

У Бриселу је одржана и реприза представе, 08.10, такође пред пуном салом, а планирана су и извођења у Хаселту и Мехелену.10/10/2016 Прослава Покрова Пресвете Богородице у Лијежу

 

Поводом обележавања прве славе Покрова Пресвете Богородице, у цркви Мајке Марије Терезе у Лијежу, одржана је, 09.10.2016. године свечана литургија коју је служио протонамесник Душан Ерцег. Након литургије, уприличен је и свечани ручак.26/09/2016 56. ТРАДИЦИОНАЛНА ПРОСЛАВА ОПШТИНЕ ILOT SACRE

У Краљевском позоришту лутака Тооне, организован је пријем, 16. септембра о.г, поводом званичног отварања 56. Традиционалне прославе Слободне општине Ilot Sacre, боемске четврти Брисела, која је побратимљена са Скадарлијом. Већ традиционално, амбасадор Републике Србије у Бриселу, Весна Арсић, присуствовала је опуштеном и пријатељском свечаном отварању, на чему су јој организатори изразили велику захвалност.Одлука о додели уговора за набавку добара Темпест рачунари за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству

Одлука о додели уговора за набавку добара Темпест рачунари за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству26/08/2016 ТЕНДЕР ЗА НАБАВКУ ТЕМПЕСТ РАЧУНАРА - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ

Измене и допуне поступка за набавку темпест рачунара објављеног 18.08.2016.

- Позив за подношење понуда-измена

- Конкурсна документација-измена

Рок за подношење понуда је 09.09.2016. године

 18/08/2016 ТЕНДЕР ЗА НАБАВКУ ТЕМПЕСТ РАЧУНАРА

Отворен је поступак на набавку темпест рачунара за потребе дипломатско-конзуларних представништава

Републике Србије у иностранству:

 

- Позив за подношење понуда

- Конкурсна документација

 

Рок за достављање понуда је 30.08.2016. у 13.00 часова.

 

 ____________29/07/2016 ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ „ЖЕТВА“ У АЛСТУ

У фламанском граду Алсту, отворен је традиционални фестивал, 47. по реду, посвећен жетви. Главна манифестација у оквиру фестивала је фолклорни дефиле и наступи фолклорних група из Белгије и гостујућих земаља.

Ове године, као гости фестивала, учествовали су фолклорни ансамбли из Шкотске, из Аргентине и фолклорна група „Сплет“ из Новог Сада, која је представљала Србију.

Пријем поводом отварања фестивала, коме је присуствовала и Ана Косовац, конзул у Амбасади Р. Србије у Бриселу, одржан је у Скупштини општине Алст, а након тога је уследио и дефиле фолклорних група кроз град.

Специфичност овог фестивала је што се сваке године одржава на некој од локалних фарми, у близини града. Такође, сваке године, фолклорне групе из иностранства смештају се код домаћина.

Домаћини су посебно истакли позитиван утисак који су оставили гости из Србије.29/07/2016 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА, 4. АВГУСТА

Одлуком Владе Републике Србије проглашен је Дан сећања на страдање и прогон Срба, а поводом трагичног страдања око 250.000 припадника српског народа у акцији хрватске војске 1995. године, под називом „Олуја“,

Тим поводом, уз помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државна манифестација обележавања Дана сећања биће одржана 4. августа 2016. године, са почетком у 20.00 часова, на платоу испред храма Светог Ћирила и Методија, у насељу Бусије, у Земуну.

Организациони одбор за обележавање Дана сећања позива све заинтересоване представнике дијаспоре да присуствују овој манифестацији.13/06/2016 ТЕРАСЕ БРИСЕЛСКИХ РЕСТОРАНА И ШКОЛЕ ПОД ПОСЕБНОМ ПАЖЊОМ ТОКОМ РАМАЗАНА

Службе безбедности К. Белгије имају индиције о могућим нападима на школе, болнице и терасе ресторана у Бриселу, током периода муслиманског поста започетог прошле недеље, а који се завршава 05. јула ове године.

Посебна пажња ових снага, током Рамазана, биће усмерена ка терасама бриселских ресторана, посебно оних у којима је обезбеђено праћење фудбалских утакмица са ЕУРО2016, као и ка школама и болницама, јер се ова места, по најновијим информацијама, сматрају потенцијалним метама напада.

Упркос информација служби безбедности, степен опасности није повећан са 3. на 4.31/о5/2016 Српски ансамбл Иво Лола Рибар на Међународном фестивалу фолклора у Saint-Ghislain- Белгија

 

На 33.Међународном фестивалу фолклора у месту Saint-Ghislain, близу Монса у Белгији, који се одржава у периоду од 29.маја до 6.јуна 2016. године, учествовао је српски ансамбл Иво Лола Рибар.

Сплет игара из источне Србије, које је овај ансамбл извео на свечаном отварању 31.маја, изазвао је одушевљење многобројних гледалаца.

На отварању су учествовали и ансамбли из Белгије, Русије, Чилеа, Никарагве, Колумбије, Белорусије, Палестине и др.17/05/2016 Манифестација Diversity у Бриселу, 7. маја 2016. године

У суботу, 07. маја 2016. године, у центру Брисела, испред зграде Берзе и у околини, одржана је манифестација Diversity. Циљ ове манифестације био је да се кроз културу и кулинарство представе разлике и сличности око 30 земаља учесница фестивала. У организацији Амбасаде Републике Србије у Бриселу, Републику Србију представљали су КУД Моравац из Диселдорфа и Ресторан Чакаран из Антверпена.

Посетиоци манифестације били су одушевљени српским специјалитетима којима се представио ресторан Чакаран, као и играма из Косовског Поморавља, у извођењу КУД Моравац.30/04/2016 Фестивал „Балкан Трафик“ у Бозару

 

Амбасада Србије је традиционално, са Мисијом Србије при ЕУ и Привредном комором Србије помогла организацију фестивала „Балкан Трафик“, а који је ове године одржан под покровитељством Нафтне индустрије Србије.

На „Српској вечери“ која је том приликом организована у Бозару, гостима се обратила амбасадор Р. Србије у Белгији г-ђа Весна Арсић, представница НИС-а Мирјана Бјелица, прослављени редитељ Е. Кустурица, а присутне је анимирао трубачки оркестар Бојана Крстића.27/04/2016 НАБАВКА ОПРЕМЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Амбасада Републике Србије у Бриселу позива заинтересоване компаније да доставе понуде за опрему за безбедност како следи:

 

I. Video system

1. DVR type BOSCH AN 5000 4 ch.       (1 piece)

2. Day-night analogue camera 24 V, type DINION AN 5000       (2 pieces)

3. Varifocal lens for camera 2,8-11 mm, type BOSCH LVF 5000-D2811     ( 2 pieces)

4. Holder for inside mount BOSCH TC 9212      ( 2 pieces)

5. Monitor CCTV type BOSCH UML 1X1 15”    (1 piece)

 

II. Alarm System

1. Alarm unit type ADEMCO 4140 XMP2       (1 piece)

2. Keyboard for alarm unit type ADEMCO 6160      (1 piece)

3. Wired vibration detector type ADEMCO    (4 pieces)

 

III. Access control system

1. Controller set, type BOSCH AMC2-4WCF, with appropriate box and power supply unit

     type APS-PBC-60, D126, AEC-AMC2/UL2       (1 piece)

2. Contactless reader type BOSCH ARD-SER 10-WI       (4 pieces)

3. Set of contactless cards ICLASS ID 13,56MHz        (50 pieces)

4. Software packet BOSCH APE basic 3.0        (1 piece)

 

Понуда треба да садржи:

- цене

- услове за испоруку о време испоруке

- гарантни период

За додатне информације, молимо позовите на телефон: +32 2 647 2652 или на е-mail: embassy.brussels@mfa.rs

Понуде доставити поштом или на е-mail.

Рок за доставу понуда је 05.05.2016. у 12.00 часова.

 

 26/04/2016 Ванредни парламентарни избори 2016. године

 

У недељу, 24. априла 2016. године, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, одржани су ванредни парламентарни избори.

Од уписаних 188 грађана Србије стално или привремено настањених у Белгији и Луксембургу у Бирачки списак, гласало је 163 држављана, што представља 86,70% од укупног броја уписаних грађана .22/07/2016 Безбедносна ситуација у Белгији

Орган надлежан за процену безбедносне угрожености (OCAD/OCAM) одржава процену ризика на нивоу 3 у целој Белгији. Овај ниво указује да се претња може сматрати озбиљном, могућом и вероватном.Повећана је опрезност на главним железничким станицама, националном и регионалним аеродромима, јавном транспорту у целој земљи а посебно бриселском метроу, нуклеарним и радиолошким локацијама.

Више информација: www.risk-info.be.

Везано за информације о превозу:

Brussels Airport (https://www.brusselsairport.be/en/)

Brussels Airport (https://www.brusselsairlines.com/en-be/)

Brussels Airlines: https://facebook.com/brusselsairlines

Brussels Airport: https : //www.facebook.com/BrusselsairportBRU

Brussels Airlines:https: //twitter.com/FlyingBrussels

Brussels Airport: https: //twitter.com/BrusselsAirport

Путницима се саветује да долазе 3 сата пре лета, и да при првој контроли која се врши и пре уласка у аеродромску зграду имају спремне карте за лет и ИД.

Туристичка места,продавнице, хотели, ресторани и сл. су отворени уз повећани надзор. За сигурност на концертима и сличним догађајима, организатори и оператeри су дужни да обезбеде организацију и сигурност, а безбедност догађаја који се организују на местима која у јавном власништву, се анализира појединачно. Конференције, изложбе и сл. се одржавају уз појачане безбедносне мере.

За прелазак белгијске границе важе правила, на исти начин, као и пре терористичких напада, али су могуће додатне провере.25/03/2016 ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Ниво упозорења од претњи у Бриселу је јуче, 24.03.2016. године, смањен са четвртог на трећи степен, као и у осталом делу Белгије, након одлуке Савета за националну безбедност Краљевине Белгије.

Грађанима се саветује да обрате пажњу на местима са великом концентрацијом људи, као и да олакшају и омогуће безбедносне провере које буду спровођене.

Јавни саобраћај почиње са нормалним функционисањем, уз војску на улазу у метро и полицијско присуство у метро станицама.

Присуство војске и полиције остаје на стратешки важним тачкама.

Аеродром Завентем остаје затворен до недеље, а за даље информације саветује се информисање са сајта аеродрома. Биће присутна војска са псима који су обучени за откривање експлозива.

Приоритет остаје идентификација жртава и помоћ повређенима, а до сада није идентификован међу жртвама ни један грађанин Републике Србије.23/03/2016 НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О НАПАДИМА И МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Дан након терористичких напада у Бриселу, и даље је, на целој територији Белгије на снази највиши, 4.степен упозорења од терористичких напада.

Аеродром Завентем је и данас затворен, а путници се упућују на алтернативне аеродроме.

Јавни саобраћај се постепено нормализује, а школе раде.

У Белгији је проглашена тродневна жалост.

Поводом проглашења 4. степена, Амбасада остаје при препорукама за избегавање места велике концентрације људи (концерти, велики догађаји, железничке станице и аеродроми, јавни превоз и тржни центри) и поштовање званичних саопштења органа власти, а моли и за опрезност у циљу побољшања безбедности за целокупно грађанство.

Моле се наши грађани који се налазе у Краљевини Белгији да, уколико имају проблеме које би Амбасада могла да помогне да се реше, да се јаве на телефоне дате на овом сајту.22/03/2016 ИНФОРМАЦИЈА О НАПАДИМА И МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Кризни центар Краљевине Белгије, након извештаја Координационог тела за анализу претњи, подигао је степен упозорења на 4. највиши ниво у целој Белгији. Четврти степен подразумева озбиљну и блиску опасност од терористичког напада.Ова одлука је уследила након експлозија које су се јутрос догодиле на аеродрому Завентем и експлозија у метроу у Бриселу.

Аеродром Завентем и све врсте јавних превоза су затворени.

Амбасада препоручује избегавање места велике концентрације људи (концерти, велики догађаји, железничке станице и аеродроми, јавни превоз и тржни центри) и поштовање званичних саопштења органа власти. Опрезност у циљу побољшања безбедности за целокупно грађанство.08/03/2016 Пријава за гласање у иностранству - Ванредни парламентарни избори у Републици Србији биће одржани у недељу, 24. априла 2016. године

Сви грађани Републике Србије са правом гласа, који имају боравиште у иностранству могу, преко Дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије (ДКП) у Бриселу, поднети Захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласати у иностранству. Пријава се може поднети најкасније пет дана пре закључења Јединственог бирачког списка (до 02. априла 2016. године), у Амбасади Републике Србије, Boulevard du Regent 53, 1000 Bruxelles, поштом на исту адресу или мејлом: embassy.brussels@mfa.rs

Уз пријаву се подноси и копија важећег пасоша, личне карате или возачке дозволе са уписаним Јединственим матичним бројем грађана (ЈМБГ).

Провера уписа у Јединствени бирачки списак може се извршити преко линка http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Ако утврди да није уписан у Јединствени бирачки списак, бирач подноси ДКП у Бриселу истовремено са захтевом за гласање у иностранству и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак. ДКП оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи, према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од родитеља.

Захтев за упис података за гласање у иностранству можете преузети ОВДЕ

Захтев за упис у Јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

Информације о законској регулативи за спровођење избора (Закон о избору нарoдних посланика, Упуство за спровођење избора за народне посланике, Роковник за вршење изборних радњи за спровођење избора и др.) доступна је на званичном саjту Републичке изборне комисије www.rik.parlament.gov.rs28/2/2016 Наступ виолинисте Немање Радуловића на концерту у Бозару

 

На концерту Националног оркестра Белгије, у недељу, са почетком у 15.00 часова, наступили су румунски композитор Лоренс Фостер и српски виолиниста Немања Радуловић. На репертоару су била дела за виолину и оркестар Енескуа, Бартока и Менделсона. Специфични, виртуозни наступ Немање Радуловића изазвао је овације у препуној сали Хенри Л Буф у културном центру Бозар у Бриселу.29/02/2016 Студијска посета полазника 5.класе Високих студија безбедности и одбране Бриселу

 

Полазници 5.класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) са представницима државне администрације и цивилног друштва, у оквиру студијске посете институцијама ЕУ и НАТО, имали су прилику да са амбасадорима В.Арсић, Д.Лопандић и М.Удовички размене информације о сарадњи Републике Србије са Краљевином Белгијом и институцијама ЕУ и НАТО.

Панел дискусију су водили пуковници З.Лучић и А.Миленковић.22/02/2016. Отворена књига жалости поводом погибије службеника Амбасаде Р. Србије у Либији

Поводом трагичне смрти Слађане Станковић и Јовице Степића, службеника Амбасаде Р. Србије у Либији, који су погинули 19. фебруара 2016. године, биће отворена Књига жалости у Амбасади Р. Србије у Белгији, Boulevard du Regent 53, 1000 Брисел, у понедељак, 22. фебруара 2016. године од 14:00 до 16:00 часова и у уторак, 23. фебруара 2016. године од 10:00 до 16:00 часова.17/02/2016 Лијеж- Одавање почасти Краљу Алберту I и преминулим члановима белгијске краљевске породице

У организацији града Лијежа и удружења „Краљ Алберт Први“, у Лијежу је одржана комеморација у сећање на краља Алберта I и остале преминуле чланове белгијске краљевске породице. Церемонији полагања венаца на Еспланади краља Алберта I у Лијежу, испред Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији присуствовала је Ана Косовац, конзул.

Полагању венаца присуствовали су и представници амбасада САД, Немачке, Француске, Италије, Велике Британије и Румуније. Након полагања венаца, свечано су интониране химне Краљевине Белгије и Европске уније, а деца из локалног обданишта отпевала су песму посвећену краљу Алберту I.17/2/2016 Оснивање белгијског огранка Организације српских студената у иностранству (ОССИ)

 

На Католичком универзитету у Лувену, 17.02.2016. године, обележен је почетак рада белгијског огранка Организације српских студената у иностранству.Ово је тринаести огранак ОССИ-а који бележи 18 година успешног рада. Догађај је послужио и за обележавање Дана државности Републике Србије и 160 година од рођења Николе Тесле.

Окупљеним студентима обратила се Весна Арсић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, Александар Јаковљевић, председник ОССИ и Иван Глигоријевић, један од оснивача стартап компаније mBrainTrain из Београда, који био докторант на КУ Лувен.

После званичног дела, послужена су вина и српски специјалитети у организацији Амбасаде РС у Бриселу и представништва Републике Српске у Бриселу.15/2/2016 Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу

 

Поводом Дана државности Републике Србије 15.фебруара 2016. године, Амбасада Републике Србије у Бриселу, Мисија РС при ЕУ и Мисија РС при НАТО, организовали су пријем за дијаспору. Том приликом су служени домаћи специјалитети, припремљени од стране запослених у Амбасади Републике Србије и Мисијама Републике Србије при ЕУ и НАТО.

Госте је поздравила амбасадор Републике Србије, Весна Арсић, која је, у пригодном говору, истакла значај овог датума за српску историју. Присутни су били и амбасадор Мисије Републике Србије при ЕУ, Душко Лопандић и амбасадор Мисије Републике Србије при НАТО, Миомир Удовички.

Одазив дијапоре је био изузетан.15/2/2016 Облачење статуе Манекен Пис у српску народну ношњу

 

Поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије, у сарадњи са градом Бриселом и Редом пријатеља Манекен Пис, организовала је 15.фебруара 2016.године облачење статуе Манекен Пис у српску народну ношњу.

Ова церемонија је установљена 2011.године када је костим дониран Музеју града Брисел и организовано прво облачења ове статуе у шајкачу и опанке. Костим је израдила „Занатска радионица за израду народних ношњи и опанака – КИРИ“ из Београда.

Многобројни гости и туристи су послужени српском погачом и шљивовицом.

 13/2/2016 Обележавање Дана државности Републике Србије у Луксембургу

 

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, у просторијама Српског културног центра у Луксембургу, одржан је, 13.02.2016. године пријем за дијаспору, на коме су служени домаћи специјалитети, припремљени од стране чланова Центра и уз вино Амбасаде Републике Србије из Брисела.

Пријем је отворио председник удружења Марко Катанић, а госте је поздравила амбасадор Републике Србије, Весна Арсић, која је истакла значај Сретењског устава, као и историјског тренутка у коме је донет.

Драмска уметница из Луксембурга, Милица Дипон прочитала је текст о значају овог празника, а академски музичар Наташа Грујовић извела је неколико старих српских песама на хармоници.

Пријему су присуствовали бројни представници дијаспоре, као и запослени у Амбасади и Мисији при ЕУ.14/01/2016 Новогодишњи пријем у организацији ВОКА-Привредна комора Лимбург

 

У организацији ВОКА-Привредна комора Лимбурга, 14.јануара 2016.године је организован новогодишњи пријем, на којем је било присутно 2800 предузетника, представника Владе и политичког живота, као и 30 представника дипломатског кора у Белгији. Новоименовани председник ВОКА-Лимбург, Francis Wanten je упознао присутне са резултатима које су чланови ВОКА реализовали у претходној години, као и са њеним ставовима везано за реформске програме Владе.28/12/2015 Потписан Уговор о избегавању двоструког опорезивања између Р. Србије и В. В. Луксембург

Министри финансија Великог Војводства Луксембург и Републике Србије, господин П. Грамења и Д. Вујовић, потписали су 15. децембра у Луксембургу, Споразум о избегавању двоструког опорезивања између две земље.

Уговор стимулише улагање капитала резидената Републике Србије у Великом Војводству Луксембург и резидената Великог Војводства Луксембург у Републици Србији.

Уговором се, такође, обезбеђује сарадња пореских администрација Републике Србије и Великог Војводства Луксембург у циљу ефикасне примене Уговора и спречавања пореске евазије од стране њихових резидената.

Уговор ступа на снагу 1. јануара 2017. године.07/12/2015 Отварање изложбе Славка Крунића у Леке-Диксмуидеу

У суботу, 05. децембра 2015. године, у белгијском градићу Лекеу отворена је изложба слика (портрети, уља на платну) академског сликара из Србије, Славка Крунића, у галерији Сабине Паемел, чији је уметнички програм усмерен ка међународној сарадњи. Поставка изложбе ће трајати до 15. јануара 2016. године.

Галерија је лепо уређена и посебно је интересантно што власници отварају своју кућу за посетиоце викендом, у коме су такође изложена бројна уметничка дела различитих уметника. Власници галерије, као и наш уметник Крунић били су задовољни посетом представника Амбасаде Републике Србије.27/11/2015 ДАНАШЊЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Ниво упозорења од претњи у Бриселу је 26.11.2015. године, смањен са четвртог на трећи степен, као и у осталом делу Белгије, након одлуке Савета за националну безбедност Краљевине Белгије.

Грађанима се саветује да обрате пажњу на местима са великом концентрацијом људи, као и да олакшају и омогуће безбедносне провере које буду спровођене.

Метро почиње са нормалним функционисањем од данас, уз присуство војске и полиције.

Школе и обданишта радиће под повећаним надзором.

Што се тиче одржавања масовних окупљања и догађаја, сваки случај ће бити посебни разматран и вршиће се конкретна безбедносна провера.24/11/2015 ДАНАШЊЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Кризни центар Краљевине Белгије обавестио да четврти ниво упозорења остаје у Бриселу до понедељка, 30.11.2015. године, а трећи степен у осталом делу Белгије, до истог датума. Препоруке за понашање грађана у региону града Брисела, поводом четвртог нивоа упозорења остају исте као и јуче:

- Избегавање места са великом концентрацијом људи, колико је могуће;

- Уколико је неопходно учешће на неком састанку, ступити у контакт са организатором и проверити да ли се      састанак одржава и да ли су предузете све безбедносне мере потребне за одржавање састанка;

Тржни центри, метро и ресторани у центру града остају затворени.

Школе и обданишта почињу са радом у среду, 25.11.2015. године, као и метро.

Полиција ће обратити посебну пажњу на школе, обданишта, јаслице и метро када почну са радом.23/11/2015 НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Кризни центар Краљевине Белгије издао је нове препоруке за понашање грађана у региону града Брисела, поводом четвртог нивоа упозорења за понедељак, 23.11.2015:

- Избегавање места са великом концентрацијом људи, колико је могуће;

- Уколико је неопходно учешће на неком састанку, ступити у контакт са организатором и проверити да ли се састанак одржава и да ли су предузете све безбедносне мере потребне за одржавање састанка;

Тржни центри, метро и ресторани у центру града остају затворени.

Школе и обданишта не раде у понедељак.

Када буде располагала новим информацијама, Амбасада Републике Србије објавиће на сајту.22/11/2015 ИНФОРМАЦИЈА О МЕРАМА БЕЗБЕДНОСТИ У БРИСЕЛУ

Кризни центар Краљевине Белгије, након извештаја Координационог тела за анализу претњи, подигао је степен упозорења на 4. највиши ниво у региону Града Брисела, 20. новембра 2015. године. Четврти степен подразумева озбиљну и блиску опасност од терористичког напада.

Поводом проглашавања 4. степена, издата су следећа упутства за понашање грађана:

- Избегавање места велике концентрације људи (концерти, велики догађаји, железничке станице и аеродроми, јавни превоз и тржни центри);

- Поштовање званичних саопштења органа власти;

- Избегавање ширења гласина које нису засноване на званичним информацијама;

- Опрезност у циљу побољшања безбедности за целокупно грађанство;

- Омогућавање и поштовање безбедносних провера.

Кризни центар је препоручио да се учесници скупова обавесте код организатора да ли су предузете све мере безбедности у сарадњи са полицијом.

О функционисању јавног превоза потребно је обавестити се преко сајта www.stib-mivb.be19/11/2015 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату 2015.

 

Поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Р. Србије у Краљевини Белгији, Весна Арсић и конзул Ана Косовац посетиле су гробље Робермонт у Лијежу и положиле венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилаћком снагама у Првом светском рату.

Осим представника Амбасаде Р. Србије, церемонији су присуствовали и представници Француске, Италије, САД, Велике Британије, Пољске, Руске федерације, Белгије и СР Немачке. Након полагања венаца, свечано су подигнуте заставе Европске уније и Краљевине Белгије, уз интонирање химни.

Представници града Лијежа, са којима Амбасада Р. Србије има јако добру сарадњу, били су, као и сваке године, брижни домаћини који се са великом пажњом односе према споменицима који се налазе на гробљу у овом граду.19/11/2015 Филм „Енклава“ Горана Радовановића на фестивалу у Бриселу

 

 

Филм „Енклава“, редитеља Горана Радовановића, биће приказан у такмичарској конкуренцији на 15. Фестивалу медитеранског филма у Бриселу, који се одржава од 4. до 11. децембра у „Ботанику“.

Филм обрађује тему положаја Срба који су остали да живе на Косову и Метохији након 1999. године у малим изолованим заједницама - енклавама. Шта се дешава када неко премине у енклави, а гробље се налази изван ње, на непријатељској територији? У овој причи, уз много перипетија, један осамдесетогодишњи старац ће ипак бити сахрањен, и то захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице, српску и албанску - да заволи и стекне пријатеља на супротној страни.

Пројекција филма ће бити у среду 9. децембра у 21.30 часова (Ботаник) и у четвртак 10. децембра у биоскопу „Аventure“. За ближе информације погледајте на: http://www.cinemamed.be/19/10/2015 ПРЕДСТАВЉАЊЕ СРПСКИХ ФИЛМОВА НА ФЕСТИВАЛУ CINE-EAST У ЛУКСЕМБУРГУ

 

У оквиру фестивала филма Централне и Источне Европе CINE-EAST у Луксембургу, приказана су два српска филма, „Ничије дете“ у режији Вука Ршумовића и „Дестинација Србистан“ редитеља Желимира Жилника.

Након филма, уследила је дебата са редитељем Желимиром Жилником, те луксембуршким редитељима који су урадили сличан филм и једним експертом за питања избеглица. Дискутовало се о темама које покреће филм посвећен мигрантима који на путу ка Западној Европи пролазе кроз Србију.

После филма и дебате, одржан је коктел, припремљен од стране чланова Српског културног центра у Луксембургу и представника Aмбасаде.09/10/2015 ОТВАРАЊЕ ПОСЕБНОГ НАМЕНСКОГ РАЧУНА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ДОНАЦИЈА И УТВРЂИВАЊЕ НАЧИНА КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА ДОНАЦИЈА ЗА МИГРАНТЕ

На основу Закључка Владе Републике Србије, отворен је посебни наменски рачун за прикупљање донација и утврђивање начина коришћења средстава донација за мигранте, а донете су и инструкције за уплату средстава.

Девизни наменски мултивалутни рачун отворен је код Народне банке Србије Министарство финансија – Упарава за трезор – наменски мултивалутни рачун за уплату средстава за прикупљање донаторске и хуманитарне помоћи за мигранте:

Инструкције за плаћање у еврима:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUDE DATE - AMOUNT

FIELD 56A /INTERMEDIARY/:     DEUTDEFF  

FIELD 57A / ACC. WITH BANK/  DE20500700100935930800 / NBSRRSBG

FIELD 59:  (BENEFICIARY) RS35908504642019323074,  MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:  DETAILS OF PAYMENT

 30/09/2015 ПРОЦЕНА ТРЖИШНЕ ВРЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ

Позивамо заинтересоване компаније да доставе понуде за процену тржишне вредноси  зграде Амбасаде, Avenue Emile du Mot 11, 1000 Bruxelles.

За све додатне информације позвати на телефон +32 2 647 2652, или e-mail: embassy.brussels@mfa.rs Понуде послати електронском путем или поштом. Рок за доставу понуда је 06.10.2015. до 12:00 часова.22/09/2015 АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Поводом актуелне кризне ситуације са повећаним приливом избеглица, владе појединих страних држава, невладине, привредне и друге организације, изразиле су интересовање да пруже финансијску и материјалну помоћ Републици Србији у обезбеђивању што бољих услова за привремени прихват и смештај миграната. Користимо прилику да вас детаљно информишемо о документима (на српском и енглеском језику) која су у вези са тим, усвојена и прописана од Црвеног крста Србије:

1. Процедура увоза хуманитарне помоћи

2. Потребна хуманитарна помоћ за избеглице и мигранте у зимском периоду

Контакт са Црвеним крстом Србије: E-mail: indep@redcross.org.rs Телефон за информације: +381 11 30 32 125 lok. 214, 215, 217 Такође, корисне информације се могу наћи и на званичној интернет презентацији Управе царине Републике Србије – www.upravacarina.rs .12/08/2015 НАБАВКА КОТЛА ЗА ЦЕНТРАЛНО ГРЕЈАЊЕ ЗА ПОТРЕБЕ АМБАСАДЕ

Позивамо заинтересоване компаније да доставе понуде за набавку и уградњу котла за централно грејање нa мазут снаге 80 Kw, у згради Амбасаде, Avenue Emile du Mot 11, 1000 Bruxelles.

За све додатне информације позвати на телефон +32 2 647 2652, или e-mail: embassy.brussels@mfa.rs Понуде послати електронском путем или поштом. Рок за доставу понуда је 17.08.2015. до 10:00 часова.

* * * 

 07/7/2015 Владимир Станковски освојио главну награду на фестивалу “Cartoon Festival” у Кнокеу

 

У суботу, 04. јула 2015. године, у белгијском приморском граду Кнокеу отворен је фестивал стрипова, са традицијом дугом преко 50 година. Том приликом, на свечаној церемонији, уручене су и награде за најбоље карикатуре у 2015. години. Главну награду освојио је карикатуриста из Србије, Владимир Станковски за карикатуру “Scritch Screetch”, док је друго место припало карикатуристи из Аустрије, а треће аутору карикатуре из Аустралије.

 01/06/2015 Бриселски полу-маратон, учешће наших грађана

 

На популарном бриселском полу-маратону, односно трци на 20 километара која је организована у недељу, 31. маја, учествовали су бројни грађани Србије, а међу њима и неколико запослених у Амбасади Р. Србије у Белгији, Мисији РС при ЕУ и Мисији РС при НАТО.

Припреме за наредни маратон су већ почеле, ко буде трчао са нама, стиже сигурно до циља!22/05/2015 Учешће ППВ и МСП И. Дачића на министарском састанку Савета Европе

 

Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у посети Белгији где је учествовао на 125-том министарском састанку Савета Европе, у оквиру белгијског председавања овом организацијом.

Током боравка се сусрео и са министрима Белгије и Босне и Херцеговине, садашње и следеће земље председавања СЕ, као и генералним секретарима Савета Европе и Организације за европску безбедност и сарадњу. Србија председава ОЕБС-у током 2015. године.29/5/2015 Промена обрасца за пропуснице у оквиру хуманитарних делатности

Захтев за издавање пропусница за бесплатан пролаз ауто путевима под наплатом, у оквиру хуманитарних акција је промењен, у складу са Обавештењем ЈП Путеви Србије, како следи: >>>

 27/05/2015 Посета Одбора за одбрану и унутрашње послове НС РС, Амбасади РС и Мисији РС при ЕУ у Бриселу

У оквиру студијске посетe, у организацији Мисије ОЕБС у Србији, представници Одбора за одбрану и унутрашње послове НС РС предвођени председницом Одбора Маријом Обрадовић, посетили су Амбасаду РС и Мисију РС при ЕУ.

Амбасадори В.Арсић и Д.Лопандић су упознали чланове Одбора са активностима Амбасаде и Мисије РС при ЕУ у Бриселу, као и елементима билатералне сарадње РС са К.Белгијом и темама од значаја за Србију у процесу придруживања ЕУ.28/5/2015 Гашење подрачуна отворених за уплату помоћи Републици Србији

По налогу Министарства спољних послова, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству угасиће подрачуне за уплату помоћи Србији (поплаве). Убудуће, средства за помоћ Србији уплаћиваће се на редован рачун ДКП (Амбасаде у Бриселу) и то на рачун код  ING банке:

IBAN: BE08 3101 2551 0713,   BIC: BBRUBEBB,  са назнаком "Помоћ поплављеним подручјима у Републици Србији".

 20/5/2015 Миња Субота и „Музички тобоган“ у Амбасади Републике Србије у Бриселу

 

У оквиру промотивне кампање „Моја Србија“ намењене промоцији Србије као туристичке дестинације код српске заједнице у расејању, 20. маја 2015. године, Амбасада Републике Србије и Туристичка организација Србије, организовали су музичку радионицу коју је за децу наше заједнице у Белгији одржао Миња Субота. На овом, оригиналном издању „Музичког тобогана“ учествовало је око 130 деце у пратњи њихових родитеља.

 

Другог дана кампање „Моја Србија“, 21. маја, у биоскопу „Aventure Cinema“ у Бриселу, организована је, презентација туристичке понуде Србије, као и белгијска премијера филма „Непослушни“ (2014) домаћег редитеља Мине Ђукић и пригодни коктел. Коцнепт другог дана кампање укључивао је учешће белгијанаца и држављана других европских држава, међу којима су се многи по први пут упознали са лепотама наше земље.09/05/2015 Обележавање 70-годишњице победе над фашизмом на гробљу Ивер

 

У организацији Амбасаде Руске федерације у Белгији и присуству представника дипломатског кора и белгијских организација које негују сећање на жртве Другог светског рата, обележено је 70. година од победе над фашизмом. На брислеском гробљу Ивер организовано је полагање венаца на Споменик посвећен погинулим грађанима бившег СССР-а и на Споменик погинулим белгијанцима.

Амбасаду Републике Србије представљала је амбасадор В.Арсић и војни изасланик Б.Миловановић.8/05/2015 Обележавање 70-tе годишњице ослобођења нацистичких логора

 

У присуству Краљевог изасланика генерал-пуковника Франсоа Хендрикса и бројних представника војних и цивилних институција и дип-кора, у Лијежу је 8. маја обележена 70-годишњица ослобођења нацистичких логора. Церемонија одавања поште многобројним војним и цивилним жртвама Другог светског рата одржана је испред Споменика жртвама отпора, који су изгубили животе у периоду 1940-1945. који је подигао белгијски Краљ Баудоуин 8 маја 1955.године.

У име Републике Србије ловоров венац су положили амбасадор В. Арсић и војни изасланик Б.Миловановић.04/5/2015 Кратка посета Рукометне репрезентације Србије Бриселу

Сениорска рукометна репрезентација Србије, на повратку из Рејкјавика, где је играла утакмицу са репрезентацијом Исланда, у оквиру квалификација за ЕП 2016 у рукомету,боравила је кратко у Бриселу.

Током боравка репрезентација се сусрела са конзулом Амбасаде Р. Србије, Аном Косовац.

Амбасада Р. Србије жели нашој рукометној репрезентацији много успеха у даљим квалификацијама и надамо се да ће учествовати на ЕП 2016. у Пољској.30/4/2015 Посета Центру за азил Капелен, Белгија

У циљу што бољег решавања питања тражилаца азила, делегација Амбасаде Р. Србије из Брисела, у саставу Ана Косова, конзул и Срђан Цвијић, економски саветник, посетили су Центар за азил Капелен, у близини Антверпена. Центар је под вођством Федазила, а смештен је у напуштеној касарни, која је преуређена да са свим погодностима које поседује, пружи задовољавајући смештај тражиоцима азила.

Центар има капацитет од 354 места. У тренутку посете чланова Амбасаде, у Центру је боравило 295 лица, од тога шест држављана Републике Србије.29/4/2015 Србија на фестивалу Балкан Трафик у Бриселу

 

У петак 24. априла 2015. године НИС, Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији и Мисија Републике Србије при ЕУ организовали су округли сто посвећен могућностима за улагање у Србију, „Србија и ЕУ: Изазови и могућности пред нама“ на којем су говорили Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Урбан Руснак, генерални секретар Енергетске Повеље, Михаел Карничниг, шеф кабинета Европског комесара за политике европског суседства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, и многи други.

Поред округлог стола, пред почетак концерта Горана Бреговића на фестивалу Балкан трафик, организован је и пригодан коктел на којем су учествовали истакнути представници Краљевине Белгије и Европске комисије, међу којима и Кристалина Георгијева, потпредседница Европске Комисије за буџет и људске ресурсе, Марош Шевчович, потпредседник Европске Комисије за енергетску унију, Виолета Булц, европски комесар за транспорт, Тања Фајон, посланица ЕП и известилац за Србију социјалдемократске групе.17/3/2015 Једанаест година од погрома Срба и осталог не-Албанског становништва на Косову и Метохији

 

Пре једанаест година, 17. и 18. марта 2004. године избило је огромно насиље на Косову и Метохији. Убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с међународним снагама безбедности. 954 особа је повређено, запаљено више од 900 српских, ромских и ашкалијских домова, протерано 4.000 људи, срушено и оскрнављено близу 100 српских црква и манастира.

Етнички је очишћено шест градова и девет села, порушено је, запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и десет друштвених објеката. Уништена су и 72 возила УН-а. У погрому је уништено или до темеља спаљено 39 храмова СПЦ, међу којима 18 споменика културе, попут храма Богородице Љевишке у Призрену. У српским црквама на Косову и Метохији током мартовског погрома нестало је, уништено или оштећено непроцењиво културно наслеђе, хиљаде икона, фресака, других црквених реликвија, старих и ретких књига, документа…

Повод или изговор за погром била је кампања медија на албанском језику у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока од којих се један утопио у реци. Истрага УНМИК полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције изјавио је тада да су ''преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села". Косметски Албанци су најпре започели протесте у јужном делу Митровице, да би у сумрак кренули у оружани напад на Србе у северном делу града, што су настојали да обуздају припадници Кфора.09/3/2015 Отварање изложбе у Културном центру Мунтпунт у Бриселу

 

У Културном центру Мунтпунт у Бриселу, отворена је, 05.03.2015. године изложба Парол!. Тема изложбе је сарадња са затвореницима, током боравка „у четири зида“. У пројекту је учествовало неколико земаља: Белгија, Италија, Пољска, Грчка и Србија. Представљени су различити видови сарадње са затвореницима: психо драма, писање хаику поезије, сликање. Представници Р. Србије, група Апсарт из Београда, определила се за оригиналан програм: представили су Речник затворског сленга-Затвор за почетнике, на српском и енглеском језику, састављен у сарадњи са бившим затвореницима, као и потресне цртеже штићеника Дома за децу Васа Стајић.

 23/02/2015 Посета Парламенту Фландрије

Амбасадор В.Арсић је посетила фламански Парламент 23.фебруара. У веома пријатном разговору са председником Парламента Ј.Пеумансом, размењене су информације о актуелним политичким, економским и културним односима Републике Србије и Краљевине Белгије, као и региона Фландрија.

Председник Парламента Ј.Пеуманс је истакао пуну подршку Републици Србији у процесима ЕУ интеграција.19/02/2015 Студијска посета Клуба за УН Факултета политичких наука

 

Чланови Клуба за Уједињене Нације, студенти београдског Факултета политичких наука, су се у оквиру програма обиласка међународних институција у Бриселу сусрели са амбасадорима Р. Србије при Белгији и при ЕУ, В. Арсић и Д. Лопандићем.

Амбасадори су студентима пренели основне елементе својих активности у Бриселу, и поручили да су врата наших дипломатско-конзуларних представништава увек отворена за сличне иницијативе, нарочито када ће оне користити у едукацији младих.15/02/2015 Сусрет амбасадора Србије са председником Доњег дома белгијског Парламента

Амбасадорка Р. Србије у Белгији Весна Арсић је 12. фебруара посетила Доњи дом Парламента Краљевине Белгије и сусрела се са његовим председником Зигфридом Бракеом.

Са председником Бракеом је разговарано о билатералној сарадњи, инвестицијама и јачању економске сарадње као и о могућностима билатералне парламентарне сарадње и интер-парламентарној групи Белгија-Србија, чији ће чланови крајем месеца боравити у Београду.

 19/2/2015 Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу

 

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, у Амбасади Републике Србије у Бриселу, одржан је, 13.02.2015. године пријем за дијаспору. На почетку пријема, одржан је мини концерт Теодора Благојевића (хорна) и Саре Вујадиновић (клавир), која је и студент Постдипломских студија на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу, у класи проф. Александра Маџара.

Након концерта, уприличен је коктел, на коме су служени домаћи специјалитети, припремљени од стране запослених у Амбасади Републике Србије и мисијама Републике Србије при ЕУ и НАТО.

Госте је поздравила амбасадор Републике Србије, Весна Арсић, која је, у пригодном говору, истакла значај Сретењског устава, као и историјског тренутка у коме је донет. Поред ње, присутни су били и амбасадор Мисије Републике Србије при ЕУ, Душко Лопандић и амбасадор Мисије Републике Србије при НАТО, Миомир Удовички, као и бројни представници српске дијаспоре у Белгији.12/2/2015 Састанак са Теом Франкеном, државним секретаром за азил и миграције у Влади Краљевине Белгије

 

Амбасадор Весна Арсић састала се, 11.02.2015. године, са Теом Франкеном, државним секретаром за азил и миграције у Влади Краљевине Белгије.

Обе стране изразиле задовољство досадашњом сарадњом и спремност за наставком сарадње у истом правцу.12/2/2015 Дан жалости у Републици Србији

Због погибије шест грађевинских радника, држављана Републике Србије, који су страдали у пожару на руском полуострву Јамал, данас је у Републици Србији проглашен Дан жалости.

На свим званичним институцијама Републике Србије, као и на Амбасади Републике Србије у Бриселу биће спуштене заставе на пола копља.

* * * * *3/2/2015 Облачење статуте Манекен пис у српску народну ношњу – прослава Дана државности Републике Србије

 

У четвртак 12. фебруара 2015. године у 11.30 часова, у склопу прославе Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије, у сарадњи са Градом Брисел и Редом пријатеља Манекен писа, организује 5. јубиларно облачење статуе Манекен пис у српску народну ношњу.

Церемонија донације костима Музеју града Брисела и првог облачења ове статуе у шајкачу и опанке организовано је у фебруару 2011. године, када је Србија била земља домаћин сајма туризма у Бриселу. Костим је израдила „Занатска радионица за израду народних ношњи и опанака – КИРИ“ из Београда2/2/2015 Сајам туризма у Бриселу

 

Као и претходних година, од 5. до 9. фебруара 2015. године, Србија учествује на Сајму туризма у Бриселу. Штан Туристичке организације Србије (бр. 5306) налази се у хали 5 Сајма. Подсећамо да је Србија била земља домаћин сајма 2011. године.

У четвртак 5. фебруара у 14.00 на Сајму, Амбасадор Весна Арсић ће говорити на конференцији за штампу на којој ће представници Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда присутним новинарима представити туристичку понуду Србије за предстојећу годину.

Као и сваке године Амбасада и њен економски саветник Срђан Цвијић пружају подршку организацији Сајма те се за додатне информације можете обратити на srdjan.cvijic@mtt.gov.rs  или директно на интернет страници сајма (http://www.salondesvacances.eu/fr/)29/1/2015 Преузимање трошкова хитног лечења наших осигураника у иностранству на основу Споразума о социјалном осигурању – информација Републичког фонда за здравствено осигурање

На основу споразума којима је регулисано коришћење здравствене заштите за време привременог боравка у другој држави уговорници, одређено је, између осталог, и да се потврда о праву на коришћење ове врсте заштите може изузетно и накнадно издати на захтев иностраног носиоца осигурања, уколико није издата пре одласка на пут.

Овај поступак подразумева да инострана болница која је примила на лечење нашег осигураника обавести о томе носиоца осигурања у месту боравка који онда шаље захтев за доставу траженог обрасца. Уз захтев, носилац осигурања доставља и медицински извештај, обавештење о очекиваном периоду лечења и др.

Ипак, све чешће се поступак за преузимање трошкова лечења не спроводи на договорен начин, па иностране болнице директно, путем факса или имејла обавештавају Републички фонд за здравствено осигурање или дипломатско-конзуларно представништво о томе да је наш осигураник примљен на лечење и траже издавање потврде.

У случају да се инострана болница обрати директно дипломатско-конзуларном представништву, биће упућена на директно обраћање носиоцу осигурања у месту привременог боравка, који треба да се обрати Републичком фонду за здравствено осигурање, на утврђеном двојезичном обрасцу, ради спровођења договореног поступка.

Детаљније се можете информисати на: http://www.rfzo.rs/index.php/zastita-ino-actual/hitna-pomoc-u-ino-actual25/1/2015 Прослава Светог Саве у Бриселу, Антверпену и Луксембургу

 

Поводом обележавања школске славе Свети Сава, у цркви Светог Саве у Бриселу, одржана је, 25.01.2015. године свечана литургија и Светосавска академија коју су, заједно са учитељицом српског језика, приредила. деца из Допунске школе у Бриселу. Након литургије, уприличен је и свечани ручак

Школска слава је, уз пригодни програм, обележена и у Антверпену и Луксембургу.28/1/2015 „Парол! писање и уметност преко зидова, преко граница“ - Изложба - креативна сарадња између уметника и затвореника

 

У културном центру Мунтпунт у Бриселу, од 5. марта до 4. априла 2015. године биће одржана изложба „Парол! писање и уметност преко зидова, преко граница“. Изложба Парол! Резултат је сарадње између неколико културних и уметничких центара и 13 затвoра у 5 европских земаља (Италија, Грчка, Пољска, Србија и Белгија). Изложба укључује дела која су резултат креативног рада уметника и затвореника из поменутих земаља, реализованог у периоду од 13. јуна 2013. године до 5. марта 2015. године. У овом периоду, резултат интеракције затвореника и уметника приказан је „спољашњем свету“ у неколико прилика. У реализацији изложбе учествовали су иницијатор пројекта фламанска невладина организација Creatief Schrijven vzw, културни центар Мунтпунт из Брисела, грчка организација за терапију путем уметности Amaka, тренинг центар из Италије који између осталог ради и са затвореницима Cascina Macondo, организација за рехабилитацију и друштевно укључивање затвореника из Пољске Fundacja Slawek и центар за позоришна истраживања АпсАрт из Србије који активно ради на друштвеној интеграцији затвореника  http://www.apsart.org/index.php?id=35

Свечано отварање изложбе почиње 5 марта 2015.године у 17.30 часова у Културном центру Мунтпунт на следећој адреси: Place de la Monnaie 6, 1000 Bruxelles.13/1/2015 Новогодишња прослава Привредне коморе Фландрије у Лимбургу

 

Амбасадорка Арсић и економски саветник Срђан Цвијић су 8. јануара 2015. године учествовали на Новогодишњој прослави Привредне коморе фламанске регије Лимбург која је окупила око 2800 компанија из ове регије и око 30 Амбасадора. У свом говору добродошлице председник ПК П. Кумпен ставио је акценат на „револуцију“ у пословању, већа улагања државе у сектор истраживања и иновација ради већег запошљавања младих, али и на неизбежну рационализацију државне управе.

Амбасада и њен економски саветник блиско сарађују са регионалном привредном комором Лимбурга од 2010. године. Последња заједничка активност била је одржавање изузетно успешне инвестиционе конференције „О предузетницима“ - представљање могућности улагања у Србију“ одржане 6. октобра 2014. године у сарадњи са компанијом Метес и њеним власником Едуардом Рутеном на којој је учествовало преко 50 компанија. Подсећамо да су две компаније из овог региона Белгије: поменути Метес (металска индустрија) и Дирафрост (смрзнуто воће) извршиле улагање у Србију и да успешно послују у нашој земљи.

 12/1/2015 Изложба „Без лица“ (Faceless) од 22. јануара до 8. фебруара 2015. године у Бриселу

Од 22. јануара до 8. фебруара, под окриљем међународне конференције о Заштити података (Computers, Privacy & Data Protection • International Conference), у културном центру De Markten биће одржана изложба „Без Лица“. Изложба обухвата дела реномираних уметника укључујући Марину Абрамовић, док је куратор изложбе српски уметник из Холандије Богомир Дорингер. Истоимена изложба ће после Брисела гостовати у Београду у Музеју Града Београда.29/12/2014 Концерт Дејане Секулић и Нао Момитани

 

Виолинисткиња Дејана Секулић и пијанисткиња Нао Момитани ће одржати концерт у Краљевској белгијској Академији 8. јануара, у 18 часова. На програму ће бити дела чланова Академије – Делуза, Фонтена, Ледуа, Менијеа, Пендерецког и других. За више иформација погледајте на званичној веб-презентацији Академије, где можете наћи и позивницу (улаз на концерт је бесплатан, али само са позивницом). http://www.academieroyale.be/cgi?lg=fr&pag=774&tab=87&rec=1914&frm=0

* * * * *22/12/2014 Филм „Варвари“ Ивана Икића награђен на Медитеранском фестивалу у Бриселу

         

 

 

Филм „Варвари“, редитеља Ивана Икића награђен је на Тринаестом филмском фестивалу посвећеном кинематографији из земаља Медитерана у Бриселу, који је одржан од 5. до 12. децембра.

Дебитантско остварење српског редитеља је добило награду „Сине-Еуропа“.

 22/12/2014 Студијска посета МИП Белгије

 

У организацији Министарства иностраних послова Белгије, десет полазника из Р. Србије (Министарство спољних послова, Канцеларија за европске интеграције и Кабинет министра за евро-интеграције) је похађало петодневни курс о ЕУ преговорима.

Програм је рађен у складу са вишегодишњим програмом белгијског министарства подршке земљама-кандидатима у евро-интеграцијама, а такође су посетили и ЕУ институције.13/12/2014 Промоција српског вина и ракије у Арлону

 

У суботу 13. децембра 2014. године, у оквиру добротворног новогодишњег вашара у Арлону, одржана је промоција српског вина и ракије произвођача Александровић, Дибонис, Вршачки виногради и других. Амбасада је, кроз пригодну туристичку промоцију наше земље учествовала на овом скупу.

Организатор штанда је нови дистрибутер наших алкохолних пића за Белгију, компанија Сербел у власништву господина Владимира Павловића који већ дуги низ година живи у овом делу Белгије на граници са Великим Војводством Луксембург (на фотографији 1). Током вечери српски штанд је посетио и градоначелник Арлона Винсент Магнус (Vincent Magnus) са супругом (на фотографији 2), који је са економским саветником Срђаном Цвијићем разговарао о могућностима за успостављање ближе сарадње између наше земље, Арлона и овог дела Белгије кроз организацију пригодних промотивних скупова у будућности.

* * *05/12/2014 - Хуманитарни концерти“Деца Дилбека деци Обреновца“

 

У организацији Филипа Бонеа, уз подршку Амбасаде Р. Србије у Бриселу, 05. и 06. децембра, у Академији музике у месту Дилбек у Белгији, одржани су хуманитарни концерти ради прикупљања помоћи за децу која се баве музиком, у подручјима оштећеним у поплавама које су захватиле Р. Србију ове године, а посебно за децу Обреновца.

 

На концерту су се представили ученици Академије за музику, од којих су неки и српског порекла. У публици су, осим родитеља и представника дијаспоре Р. Србије, присуствовали и обични заљубљеници у музику.

На концерту је прикупљено преко 3.000 евра, који ће бити упућени музичкој школи у Обреновцу за куповину инструмената.28/11/2014 Обележавање стогодишњице Првог светског рата – Српски културни центар у Луксембургу

 

У петак 28. новембра 2014. године, поводом стогодишњице Првог светског рата, Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург и Српски културни центар у Луксембургу, организовали су приказивање филма „Где цвета лимун жут“ и пригодну презентацију туристичких потенцијала Србије. Сценарио за филм написао је Милован Витезовић, док је филм режирао Здравко Шотра. Са Драганом Николићем као приповедачем, филм води кроз дешавања која су довела до повлачења српског Краља Петра Првог Ослободиоца, регента Александра Карађорђевића, српске владе, војске и народа на острво Крф.

Пред приказивање филма присутнима су се обратили Амбасадор Весна Арсић и Марко Катанић из Српског културног центра. Догађају је присуствовала и Кристин Мартин (Christine Martin), шеф канцеларије за прихват и интеграцију у министарству за фамилију Луксембурга, Гастон Вогел (Gaston Vogel) један од најпознатијих луксембуршких адвоката, и уопште једна од најистакнутијих јавних личности у Великом Војводству, као и многи други држављани Луксембурга и држављани других земаља са боравиштем у Великом Војводству (Шпанија, Чешка, Француска, Хрватска, Русија, Бразил итд.). Испред Амбасаде организацијом догађаја руководили су економски саветник Срђан Цвијић и конзул Ана Косовац.

Српски културни центар, са допунском школом српског језика, има статус невладине организације и у потпуности се финансира из добровољних прилога припадника наше заједнице.

За додатне информације о догађају и Српском културном центру у Луксембургу уопште видети овде.24/11/2013 Угљеши Шајтинцу уручена Европска награда за литератуту за 2014. годину

 

Српски писац Угљеша Шајтинац један је од 13 лауреата престижне европске награде за литературу за 2014. годину, за његову књигу „Сасвим скромни дарови“.

Награде добитницима је доделио европски комесар за културу Тибор Наврачић, који је том приликом изјавио да је ова награда „важан пут за уважавање богатства стваралаштва и разноликости коју даје култура нашег континента“.

Стицањем ове награде отварају се веће могућности за преводе дела на друге језике, субевенцијама ЕУ за ове намене.24/11/2014 Полагање венаца за Дан примирја у Првом светском рату

Амбасадорка Републике Србије при Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург, Весна Арсић положила је венце на споменике на савезничком гробљу Робермон (где су сахрањени српски војници).

Српска војска је раме уз раме са савезницима водила ослободилачки рат у којем је земља, сразмерно својој величини, имала највеће губитке (25% укупног становништва и 38% радно способних мушкараца) у односу на друге земље из оба табора.

Слична судбина (окупација, огромно страдање цивила, фронт на националној територији читавим трајањем рата) везује Белгију и Србију као највеће жртве ратних страхота 1914-1918.19/11/2014 Прослава црквене славе Ђурђиц у Антверпену

 

Поводом обележавања црквене славе Ђурђиц, у цркви Светог Ђорђа у Антверпену, одржана је, 15.11.2014. године литургија коју је, поред матичног свештеника Милана Живановића, служило више свештеника и ђакона. Након литургије, уприличен је и свечани ручак који је увеличан прикладним уметничким наступом КУД Моравац из Диселдорфа.10/11/2014 Изложба радова Татјане Жуљевић

             

 

Након дугогодишњег рада са накитом, уметница рођена у Србији а од 1998-е у Белгији, се окреће фотографији, преламању боја и пунилом светлости које неутрализује сивило свакодневице.

Радови Татјане Жуљевић биће изложени у суботу, 15. новембра од 10 до 18 часова на адреси GCM-A, Berlarij 104, 2500 Lier.3/1/2014 Филм „Варвари“ Ивана Икића учествовао је на фестивалу Синеаст у Луксембургу

 

Филм „Варвари“, редитеља Ивана Икића, филм „Западни Берлин“ Драгана вон Петровића, неколико краткометражних филмова и филм „Свештеникова деца“ Винка Брешана (српска ко-продукција), учествовали су на међународном фестивалу филмова из централне и источне Европе, Сине-аст, у Луксембургу.

Амбасада Србије је узела учешће на вечери балканског филма и приредила коктел за гледаоце.28/10/2014 Централна комеморација почетка Првог светског рата у Њупорту и Ипру

28.октобра о.г. у Белгији је одржана Централна комеморативна свечаност поводом стогодишњице почетка Првог светског рата.

Прва свечаност је одржана у Њупорту, фокусирајући се на белгијски Изер фронт, плављење равнице око реке Изер и улогу Краља Алберта Првог у Првом светском рату.

 

 

Друга свечаност је одржана и Ипру, симболизујући улогу савезника и оних који су изгубили животе у одбрани Ипра. Свечаности су поред краљевске породице, присуствовали представници 83 позване земље.23/10/2014-Студент Марко Чеперковић говорио на отварању академске године на Европском колеџу у Брижу

На церемонији отварања нове академске године Европског колеџа у Брижу, у име свих студената (који потићу из 51 земље) обратили су се студенткиња А.Л.Переира, пореклом из Португала и студент Марко Чеперковић,пореклом из Србије.

Они су послали поруку да ће се трудити да допринесу вредностима европске разноликости, поштовању људских права, социјалној кохезији и слободи. Ову академску годину похађају четири студента пореклом из Србије.10/10/2014 Додела диплома – Тренинг центар Луке Антверпен

10. октобра 2014. године, у градској већници града Антверпена, одржана је свечана додела диплома полазницима семинара на тему ванконтејнерског карго саобраћаја, „Break Bulk Cargo“, организованог од стране Тренинг центра Луке Антверпен (APEC). Као што то обичај налаже, дипломатски представници земаља полазника курса присуствују свечаној додели диплома те су диплому полазници из Србије (Ева Вернер, Лука Сента) уручили председник Луке Антверпен и заменик градоначелника Антверпена Марк Ван Пил и економски саветник Срђан Цвијић. (На фотографији)09/10/2014 Размена ратификационих инструмената Конвенције о социјалној сигурности између Р. Србије и В. В. Луксембург

У просторијама Амбасаде Великог Војводства Луксембург у Краљевини Белгији извршена је размена ратификационих инструмената Конвенције о социјалној сигурности између амбасадора Великог Војводства Луксембург Жан-Жака Велфринга и амбасадорке Републике Србије у Краљевини Белгији Весне Арсић.

Споразум између две земље ће ступити на снагу 1. новембра 2014. године.6/10/2014 Конференција „О предузетницима“ - представљање могућности улагања у Србију белгијским предузећима

У понедељак 6. октобра 2014. године, у организацији Привредне коморе Фландрије и компаније Метес (Метех ДОО у Србији), уз присуство Амбасаде (Амбасадор Весна Арсић и економски саветник Срђан Цвијић) одржана тзв. „Дебата предузетника“, серијал представљања локалних фламанских предузећа. Конференцији је присуствовало око 50 власника компанија, углавном из Белгије, а представљене су им активности компаније Метес у Белгији и Србији.

Едуард Рутен, власник предузећа Метес, говорио је о пословној клими у Србији и могућностима за стране инвеститоре које пружа Слободна зона Смедерево. Основна порука била је да Метес својим партнерима кроз улагање у Србију нуди тзв. reshoring, тј. повратак интернационализованих производних операција из далеких земаља у Европу. На овај начин не само да се чувају радна места у Белгији већ се стварају нова услед повећања производње захваљујући условима пословања у Србији.25/09/2014 Учешће Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије на међународном фестивалу војних оркестара у Лијежу

Репрезентативни оркестар Гарде Војске Р. Србије је наступио на Међународном фестивалу војне музике који је, поводом стогодишњице Првог светског рата, организован у Лијежу.

Поред оркестра Гарде Војске Србије, под диригентском палицом капетана Александра Ђурова, на фестивалу су се представили и Краљевски оркестар белгијске морнарице, оркестар италијанске армије Bersaglieri Tramonti-Crosta и оркестар Првог пешадијског пука из Епинала (Француска).

Пред званичницима Региона и града Лијеж, војним и дипломатским кором као и грађанима окупљеним у дворишту бивше Надбискупске палате у Лијежу, а интониране су националне и европска химна, а наш војни оркестар је извео и композиције „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“, „Марш Краља Милана Обреновића“, „Марш Краља Александра“, „Вангелис - 1492“ и др.25/9/2014 Састанак са СИТА, УНИТЕ и ТУСКОН

У четвртак 25. септембра 2014. године Амбасадор Весна Арсић и економски саветник Срђан Цвијић састали су се са представнцима удружења привредника из Србије СИТА (SITA – Serbia International Trade Organisation), Европско-турске бизнис конфедерације (UNITEE - European Turkish Business Confederation) и ТУСКОН (TUSKON). УНИТЕ окупља 52 бизнис асоцијације у 17 држава чланица Европске уније са укупним чланством од око 10 000 предузентика. Компаније чланице УНИТЕ су углавном мала и средња предузећа. ТУСКОН (TUSKON) је једна од већих организација послодаваца у Турској са око 40 000 чланица и има велико и веома активно представништво у Бриселу.

Састанак је организован поводом посете СИТА Бриселу. Подсећамо да су Амбасада и њен економски саветник у сарадњи са УНИТЕ, 19. септембра 2012. године организовали конференцију "Сусрет између предузетника и Амбасада: Србија". Састанку је присуствовало 41 представник компанија чији су власници држављани Белгије или Холандије турског поркела (6 компанија из Холандије и 35 из Белгије). Присутне компаније била су углавном мала и средња предузећа из следећих сектора: грађевински сектор и инфраструктура, информационе технологије, прехрамбена индустрија (угоститељство и трговина), текстилна индустрија, транспорт и индустрија намештаја. Неколико белгијских и холандских компанија присутних на овој конференцији у међувремену је започело пословну сарадњу са Србијом.

Као наставак поменуте конференције 2012. године планирана је трговинска мисија УНИТЕ Србији.  22/09/2014 Стогодишњица заробљавања непријатељске заставе у Херсталу

Амбасада Србије је узела учешће у обележавању стогодишњице заробљавања прве немачке заставе на Западном фронту током Првог светског рата, у граду Херсталу. Након мање реконструкције битке и симболичног враћања заставе амбасадору СР Немачке, представник белгијског Краља, званичници региона и града Лијеж и дипломатски представници у Белгији су положили венце на споменик граду-мученику Херсталу.21/9/2014 54. прослава Слободне општине Ило Сакре

У петак 19. септембра и у суботу 20. септембра 2014. године одржана је 54. прослава Слободне општине Ило Сакре. Амбасада је, као и претходних година, присуствовала овој манифестацији.

Слободна општина Ило Сакре и београдска Скадарлија успоставили су формалну сарадњу још 1984. године док је ова сарадња кроз запажене активности у Белгији оживљена на иницијативу Амбасаде, економског саветника и ТОС још 2011. године када је Србија била земља домаћин на бриселском сајму туризма (Salon des vacances/Vakantiesalon) и приликом званичне посете делегације града Брисела, Слободне општине Ило Сакре Београду од 19. до 22. априла 2012. године.  17-18/09/ 2014-студијска посета провинцији Брабант

Дирекција за међународне односе фламанске владе и комора De Warande организовале су дводневну студијску посету провинцији Брабант (17 и 18 септембра о.г.) за амбасадоре земаља Европе, Азије и Африке .

Посета је обухватила шећерану Tirlemontoise, компанију SESVanderHave која производи семе шећерне репе и пивару Palm, компаније Imec и Luciad које су успеле да се позиционирају као светски лидери у области нанотехнологија, тј. геопросторног софтвера, као и неуролошку лабораторију Универзитета KU Leuven и Photonics Innovation Center Универзитета Брисел. Компанија Colruyt је приказала своју пословну филозофију „more for less“ у сектору малопродаје.

Поред обиласка наведених компанија и истраживачких центара,током студијске посете обезбеђен је сусрет са бројним представницима компанија које су чланице коморе De Warande, а гувернер провинције Брабант (Lodewijk De Witte )и шеф кабинета министра-председника фламанске владе (Mark Andries) су говорили о елементима програма развоја у наредном периоду.16/09/2014 Финале Светског купа у кошарци

Запослени у Амбасади Р. Србије у Бриселу, Мисији РС при ЕУ и Мисији РС при НАТО организовали су заједничко гледање утакмице финала Светског купа у кошарци између репрезентација Србије и Сједињених америчких држава.

У подршци и навијању националном тиму придружила им се и министарка без портфеља у Влади Републике Србије задуженој за европске интеграције Ј. Јоксимовић, као и делегација Канцеларије за европске интеграције који су у исто време били у посети Бриселу.

Честитамо од срца нашем тиму освајање сребрне медаље у Мадриду.  13/09/2014 Отварање специјалне олимпијске летње игре 2014 год. у Антверпену

„The games are open“-изјавила је краљица Матилда од Белгије, након спектакуларне церемоније отварања Специјалних олимпијских игара у EXPO-Palais 12 у Бриселу. На свечаности отварања су поред учесника, тренера,спортских радника и бројних званица, били присутни и Велики војвода Анри од Луксембурга, председник ЕС Х.Ван Ромпеј, премијер Е. Ди Рупо, као и Ж. Рог, бивши председник Међународног олимпијског комитета.

Олимпијска бакља која је запаљена 4 септембра у Александруполису у Грчкој, стигла је 9 септембра у Брисел, претходно ношена 450 км кроз Белгију. 2000 учесника игара из 58 земаља Европе и Евроазије, такмиче се у 10 дисциплина.

Члан српског победничког олимпијског одбојкашког тима Вања Грбић,тениска легенда Жестин Енен и светски супермодел и филантроп Наталија Вођанова носили су Олимпијску заставу.

Српска екипа броји 47 учесника, који се боре у 6 игара: фудбал, кошарка, атлетика, стони тенис, пливање и бочање.

Изузетна кореографија пренела је поруку пријатељства и уживања у игри и особама које имају посебне потребе.

 10/09/2014 Специјалне олимпијске европске летње игре у Антверпену

 

Специјалне олимпијске игре у Антверпену

Специјалне олимпијске европске летње игре у Антверпену 2014 – вечера у угоститељској школи СИМА у Аршоту 10. септембар 2014. године

 

Поводом одржавања Специјалних олимпијских летњих игара у Антверпену 2014 године и учешћа делегације из Србије на њима, Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији, почасни конзул Републике Србије Александар Давидовић, у сарадњи са белгијским домаћинима (Специјални олимпијски комитет, градови Аршот, Бегинендајк, Ротселар, Тремело и угоститељска школа СИМА), захваљујући спонзорству Делез Групе и Туристичке организације Србије, организовала је вечеру добродошлице за наше спортисте и тренере и њихове белгијске домаћине. Поред осталих званица из поменута 4 белгијска града, вечери је присуствовао и Давид Герц, посланик федералног парламента Белгије и председник српско-белгијске Интерпарламентарне групе пријатељства.

Вечеру је припремио српско-белгијски кувар Његош Каличанин, звезда телевизијског програма “Моја кухиња моја правила” у продукцији телевизије Б92 и Emotion Production. Ученици угоститељске школе СИМА и њихови наставници помогли су господину Каличанину у припреми вечере.

Приликом вечере одржани су и пригодни поздравни говори а за многобројне белгијске домаћине приказана су и два промотивна филма Туристичке организације Србије: Lyfestyle Serbia и Soulfood Serbia.

Специјалне олимпијске игре основане су 1968. године. На овим играма учествује 57 међународних делегација, 2000 спортиста, 7000 волонтера, 700 судија. Делегација из Србије је једна од бројнијих са укупно 67 члана.

Свечано отварање Специјалних олимпијских игара биће одржано у 15 часова у суботу 13. септембра 2014. године. Олимпијске игре трају до 20. септембра 2014. године.  05/08/2014 Председник Србије на Централној комеморацији у Лијежу

Председник Републике Србије Томислав Николић је присуствовао Централној комеморативној свечаности у Лијежу 4. августа са више десетина шефова држава и влада који су се окупили, на позив белгијског Краља, да обележе дан сећања на почетак Првог светског рата на Западном фронту.

Након церемоније председник Србије је положио венце и на споменик белгијском Краљу Алберту и гробове погинулим српским јунацима на савезничком гробљу Робермон.31/07/2014 Председник Србије на Централној комеморацији у Лијежу

Председник Републике Србије Томислав Николић присуствоваће Централној комеморативној свечаности у Лијежу 4. августа, са више десетина шефова држава и влада, који ће се окупити на позив белгијског краља, да обележе дан сећања на почетак Првог светског рата на западном фронту.

Након церемоније, председник Србије ће положити венац на споменик и гробове погинулим српским јунацима, на савезничком гробљу Робермон. Позивамо вас да у понедељак 4. августа, у 14:45 часова, дођете на ово гробље и увеличате ову церемонију својим присуством.10/7/2014 Пранаром – помоћ становништву угроженом у поплавама у Србији

9. јула 2014. године Амбасадор Весна Арсић и економски саветник Срђан Цвијић посетили су фабрику компаније Пранаром у Лесину (регија Валонија). Компанија Пранаром је инвеститор у области производње и дестилације етеричних уља у Србији. Сврха посете била је разговор о проширењу пословања ове компаније у Србији. Приликом посете Амбасадор Арсић је свечано уручила захвалницу компанији Пранаром за помоћ становништву угроженом у поплавама у Србији.

(На фотографији Амбасадор В. Арсић, економски саветник С. Цвијић, директор компаније Жан Франсуа Баду и Гордана Станковић)01/07/2014 Концерт Јелене Ванучић у Монсу

У Монсу је 29 јуна, у оквиру тродневног Фестивала класичне музике који организује провинција Hainaut, а на иницијативу Краљевског конзерваторијума из Монса и Краљевског оркестра Парламента Валоније, поред професионалних музичара дата прилика младим уметницима да покажу свој музички таленат.

Србија је представљена концертом који је извела контрабасист Јелена Ванучић, уз пратњу белгијског пијанисте Alexandre Climent y Garcia. Изведена су дела L.Karapetyan, G.Bottesini, S.Koussewitsky, F.Mompou и др.30/6/2014 Студијско путовање представника сектора ваздушног саобраћаја (секундарних аеродрома и локалних самоуправа) из Србије у Белгији

Студијско путовање представника секундарних аеродрома (ЈП „Поникве“ и ЈП „Константин Велики“) и за њих надлежних локалних самоуправа (Ужице и Ниш) одржано је од понедељка 9. јуна до четвртка 12. јуна 2014. године. Делегацију су предводили проф. др. Зоран Перишић, градоначелник Ниша и Саша Милошевић, градоначелник Ужица. Посету је организовала Амбасада и Агенција за спољне послове регија Валонија и Брисел (Wallonie Brussels International).

Састанци са представницима валонских аеродрома Лијеж и Шарлеруа одржани су највишем нивоу а њихова сврха била је успостављање конкретне институционалне сарадње као и заједнички приступ авио компанијама (карго и путнички саобраћај) ради успостављања директних летова између поменутих секундарних аеродрома.30/6/2014 Студијска посета привредне делегације Србије лукама Белгије

Од понедељка 23. јуна до четвртка 26. јуна организована је студијска посета представника лука Србије белгијским лукама Антверпен, Бевердонк и Лијеж. Посету су организовали: Амбасада, ПКС, Тренинг центар луке Антверпен, лука Лијеж и Агенција за промоцију извоза и инвестиција регије Валонија.

Сврха посете је преношење позитивних искустава лучког сектора Белгије на Србију као и успостављање ближе институционалне сарадње која ће омогућити боље умрежавање и бржи развој домаћих лука.

Поред поменутог програма Амбасада и Мисија организовали су Округли сто „Одржива навигација у контексту стратегије ЕУ за регију Дунава“. Овај округли сто представљао је једну од активности у оквиру недеље Дунава у Бриселу а на њему су, поред представника привредне делегације из Србије, учествовали и представници Европске комисије, представништава европских регија у Бриселу, билатералних контаката у Белгији и др.19/06/2014 Поплаве у Србији, листа неопходних потреба

Ажурирану листу неопходних потреба за отклањање последица поплава у Р. Србији, конкретно списак опреме за спасавање и рад на води, хитне потребе за пољопривредну производу и породични хигијенски пакет можете преузети овде.

Хвала вам на свакој помоћи, трудићемо се да вас држимо у току са свим активностима, а истовремено вас и позивамо да, колико сте у могућности, овај апел поделите и са својим пријатељима и својом средином.

Будимо хумани!10/06/2014 Комеморација жртвама Другог светског рата на гробљу у Менену

8. јуна, на гробљу у Менену, одржана је комеморација жртвама Другог светског рата,коју су организовали представници фламанског града Менен и покрета отпора у Белгији. Церемонију је пратило доношење бакље из немачког логора у Флосенбургу и полагање венаца на споменик посвећен жртвама Другог светског рата у Белгији.У логору у Флосенбургу је било 296 заробљеника српске националности од којих је 39 умрло у логору.

Комеморацији су присуствовали амбасадори Србије и Мађарске и министри саветници/саветници амбасада САД, Пољске и Немачке.10/06/2014 Посета Ипру и музеју „Фламанска поља“

Амб. В. Арсић је боравила у посети граду Ипру, током које се сусрела са градоначелником града Јаном Дурнезом, ешевеном за обележавање 100-год. Првог светског рата Схепеном Фершором и њиховим сарадницима.

Са саговорницима су размењени погледи на обележавање годишњице и сарадњу која би могла да се у овом смислу организује (тематска изложба или документарни филм о учешћу Србије у ПСР и сл).

Након разговора са званичницима града и уписивања у књигу утисака, организовано је и разгледање музеја „Flanders’ Fields“ који је најпосећенији музеј у Белгији (годишње га обиђе 300 до 350 хиљада људи), и који на изузетно модеран начин представља посетиоцу битке код Ипра и борбе у Белгији, са тежиштем на појединцима и њиховим сведочанствима и терен који је променио изглед током 4-огодишњих сукоба.

Са кустосом музеја је договорено да се успостави сарадња у вези са обележавањем свих погинулих Срба на територији Белгије, током оружаних сукоба, или сахрањених, као и Белгијанаца страдалих на било ком фронту (укључујући и медицинске раднике, ратне заробљенике, принудне раднике и сл).06/06/2014 Пружите руку поплављеном Балкану - хуманитарни концерт младих музичара Kонзерваторијума у Генту

Млади музичари, пореклом са поплављених подручја Балкана :Hiwote Tadesse –хрватско-етиопски свирач виоле рођена у Загребу,Карло Филипан свирач виолончела рођен у Загребу,Вања Скоковић-свирач виолине рођена у Сарајеву,Тина Чех-свирач виолине из Словеније,са колегама Veerom Boordeckers свирачем клавира из Естоније,Саром Брито Брито свирачем флауте из Шпаније и Miles Walter свирачем клавира из САД, организовали су шестог јуна, хуманитарни концерт у сали Конзерваторијума у Генту. Извођена су дела Шуберта, Леклера, Парта, Ваксмана...

Концерту су присуствовали и амбасадори Србије и Хрватске и министар-саветник БиХ. Прикупљена средства биће уплаћена на рачуне амбасада Србије, Хрватске и БиХ, отворене за прикупљање донација за поплављена подручја.

И овог пута млади музичари показали су висок степен солидарности са свима онима који су у недавним поплавама на Балкану изгубили животе или део имовине.05/06/2014 Хуманитарна помоћ за настрадале у поплавама у Србији

У среду 4. јуна 2014. године колективи Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург, Мисије РС при ЕУ, Мисије РС при НАТО и војног представништва РС при НАТО, учествовали су у заједничкој акцији утовара прикупљене робе за помоћ становништву настрадалом у полавама.

Укупна, процењена, вредност прикупљене робе износи око 20 000 евра. Овом приликом желимо да се захвалимо свим белгијским пријатељима, представницима дијаспоре и другима који су свесрдно допринели овој хуманитарној акцији.

Посебну захвалност упућујемо предузећу из регије Валонија БАТ које је финансирало превоз поменуте робе за Србију.04/06/2014 Хуманитарни концерти у Белгији: “За Србију, од срца”

У организацији грађана Србије који живе у Белгији, а уз помоћ Амбасаде Републике Србије и Алден Бизен Зомеропера фестивала, у понедељак, 2. јуна у Бриселу је одржан хуманитарни концерт “За Србију, од срца” са циљем да се сакупе новчане донације за угрожене грађане у поплавама у Србији.

Српска пијанисткиња Милица Илић окупила је уметнике из седам земаља који су изводили класичне арије Гуноа, Вердија, Вебера, Вејла, Моцарта, Лехара и других композитора. У програму су наступили: Јулиа Родригез (сопран, Шпанија), Сара МекКорт (сопран, Ирска), Мариана Кастело-Бранко (сопран, Португал), Елен Браке (мецосопран, Белгија), Кристиан Лухан (баритон, Колумбија), Дензел Делеаре (тенор, Белгија), Миреи Араи (клавир, Јапан) и Милица Илић (клавир, Србија).

Поред концерта који је одржан у Бриселу, предвиђен је још један концерт у Генту, 9. јуна, који ће подржати Интернационална Опера Академије из Гента.02/06/2014 Донација за поплаве путем СМС у Белгији

Од 2. јуна 2014. године, новчану помоћ за настрадале у поплавама у Србији могуће је пружити и слањем СМС поруке у Белгији.

Слањем СМС поруке са текстом SER (латиница, велика слова) на број 4666 уплаћује се износ од 1 евра . СМС број ће бити активан до 30. јуна 2014. после чега ће белгијски оператери у уговореном року целокупан износ донације уплатити на посебан наменски рачун Амбасаде Републике Србије.28/05/2014 Свечано отварање изложбе српског и бившег југословенског стрипа у Белгијском центру за стрип 3. јуна 2014.

Дана 3. јуна 2014. године у 18:30 биће одржано свечано отварање изложбе “100 година на Балкану: стрип као отпор“ у Белгијском центру за стрип. Свечано отварање биће одржано у присуству Амбасадора Републике Србије у Краљевини Белгији, Њ. Е. Весне Арсић.

Адреса музеја је:

Rue des sables 20, 1000 Bruxelles/Brussel27/05/2014 Велики успех прикупљене хуманитарне помоћи у Белгији и Луксембургу

Амбасада Републике Србије жели да обавести да је у згради Амбасаде прикупљена велика количина хуманитарне помоћи, која ће се у наредним данима упућивати у Србију.

Пуно тога је такође прикупљено и у Антверпену.

Погледајте и видео клип из истог града.

Видео клип 1

као и видео клип који је почасни конзул Р. Србије у Антверпену (горе на слици) А. Давидовић направио за Фламанску телевизију:

Видео клип 2

А овако је изгледало у Луксембургу:

Слично је и у цркви Светог Саве у Моленбеку, Брижу, Генту, Лијежу, Ватерлоу и другим местима у којима је скупљана хуманитарна помоћ.

 

Хвала вам свима, наставимо и даље, будимо хумани!23/05/2014 Најновије информације о поплавама, донацијама и отпреми хуманитарне помоћи21/05/2014 Хуманитарна помоћ угроженом становништву Србије од последица поплава

А/ Донације у новцу

Заинтересовани који желе да помогну у збрињавању угроженог становништва Р. Србије и санирању последица поплава, могу то учинити на следеће начине:

1) уплатом готовине на шалтеру Конзуларног одељења (за шта ћете добити признаницу и Захвалницу) у Амбасади Р. Србије на адреси Boulevard du Régent 53, 1000 Bruxelles

2) уплатом на отворени наменски рачун

- за Белгију и Луксембург за хуманитарну помоћ настрадалима у поплавама у Србији (чијим се коришћењем не плаћају услуге међународног трансфера).

AMBASSADE DE SERBIE

IBAN: BE72 3631 3501 1916

SWIFT: BBRUBEBB

 

или,

- уплатом на жиро-рачуне, које је отворила Влада Р. Србије (чијим ће се коришћењем плаћати услуге међународног трансфера), и то на:

- динарски жиро-рачун - отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;

- девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 - Министарство финансија - Управа за трезор, Београд - наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава:

IBAN : RS35908504619019323080

са следећим инструкцијама за уплату у ЕУР и УСД:

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR

SWIFT: NBSRRSBG

BENEFICIARY: MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

SWIFT: NBSRRSBG

BENEFICIARY: MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

3) унесрећенима је могуће и помоћи уплатом на званичан PayPal налог Р. Србије, на адресу floodrelief@gov.rs

 

Б/ Донације у роби Робу можете донети у Амбасаду Р. Србије, на адресу Boulevard du Régent 53, 1000 Bruxelles, која ће даље робу отпремити у Србију. Ради бржег пријема робе, ако је то могуће, молимо да она буде пропраћена спецификацијом по врстама робе. За оне који желе да директно допреме донирану робу до Србије, молимо да се обрате Амбасади ради добијања пропратног листа за убрзање поступка пред царинским органима Р. Србије.

Из Црвеног крста Србије су обавестили да је следећи материјал најургентније неопходан:

- душеци

- јоргани, ћебад

- постељина

- кревети на склапање

- средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте...)

- пелене за бебе и одрасле

- гумене чизме - асептол за дезинфекцију прихватних центара

- флаширана вода

- конзервирана храна

 

Црвени крст Србије апелује и да се за сада не доставља одећа, будући да, због приоритетних потреба и количина које су тренутно на располагању, нема места у магацинима Црвеног крста за њено складиштење.

За сва физичка лица или компаније који би желели да донирају лекове, медицинска и др. средтсва, молимо погледајте детаљено упутство Министарства здравља везано за процедуре одобрења увоза наведених лекова и медицинских средстава на веб-страници ове Амбасаде.

Молимо вас да најаву доношења робе у Амбасаду извршите на телефоне 02 647 26 52 или 02 647 57 81, односно да нас контактирате са било каквим коментаром или идејом на мејл embassy.brussels@mfa.rs

Хвала вам на свакој помоћи, трудићемо се да вас држимо у току са свим активностима, а истовремено вас и позивамо да, колико сте у могућности, овај апел поделите и са својим пријатељима и својом средином.

 

Будимо хумани!23/5/2014 Српски културни центар у Луксембургу скупља помоћ становништву угроженом у полавама у Србији

Обавештавамо вас да је помоћ становништву угроженом у поплавама у Србији могуће донети и у српски културни центар у Луксембургу. Српски културни центар налази се на следећој адреси:

 

31,rue J.B.Nothomb

Luxembourg-Begen

 

Волонтери центра скупљају помоћ сваког дана од 17 до 20 часова. У четвртак 22. маја 2014. године

Амбасадор Весна Арсић и економски саветник Срђан Цвијић посетили су просторије центра (на фотографији испод). Велика количина већ прикупљене робе у наредним данима ће уз помоћ Владе Великог Војводства Луксембург (која организује превоз) бити превезена на неколико локација у Србији.23/5/2014 Велико срце запослених у Европској инвестиционој банци

За само неколико сати запослени у Европској инвестиционој банци скупили су значајна новчана средства за збрињавање угроженог становништва у поплавама у Србији. Скупљање новца у ЕИБ се наставило и током јучерашњег и данашњег дана. Новац ће бити уплаћен на наменски рачун Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург специјално отвореним за ову намену.

Потпредседник ЕИБ, Дарио Сканапиеко, приликом састанка са Амбасадором Весном Арсић и економским саветником Срђаном Цвијићем, рекао је да ова иницијатива показује посвећеност ЕИБ-а помоћи Србији у процесу европских интеграција, не само у институционалном, већ и у личном смислу. Иницијатива за прикупљање помоћи потекла је од Анабел Асемат и неколико запослених у ЕИБ.

Амбасада Републике Србије у име свих грађана захваљује запосленима ЕИБ-а на исказаној солидарности и несебичној помоћи у овом трагичном тренутку.21/05/2014 Тродневна жалост, отворена књига жалости у Амбасади

Поводом великог броја настрадалих у катастрофалним поплавама, 21, 22. и 23. мај проглашени су данима жалости у читавој Републици Србији.

Књига жалости ће бити отворена у просторијама Амбасаде Р. Србије у Бриселу, адреса Boulevard du Régent 53, 1000 Bruxelles, и то у среду 21. маја од 14 до 16 часова, а у четвртак 22. маја и петак 23. маја од 10 до 12 и 14 до 16 часова.21/05/2014 Процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ

Детаљно објашњена процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ за Републику Србију може се пронаћи на следећем линку.19/05/2014 Поплаве у Србији, хуманитарна помоћ

Републику Србију су погодиле падавине које су прозроковале највеће поплаве у последњих више од сто година.

Преко 25 хиљада грађана је евакуисано из својих домова, неколико десетина градова је напуштено, стотине хиљада грађана је остало без струје. Животе је изгубило више од 20 наших грађана, а неколико градова ће можда остати трајно напуштени сведоци ове велике трагедије.

Помор стоке, уништење усева, материјална штета која тек треба да се израчуна, неће ускоро моћи да се надокнаде. Прве процене упужују на штету од око 1 млрд. евра.

Поред великог броја радника Министарства унутрашњих послова, Војске Србије и других, у помоћ настраделим регионима су дошли и многобројни волонтери, из саме Србије и региона.

Међународна помоћ долази из чланица ЕУ, Русије, САД, Уједињених арапских емирата, Јапана, Азербејџана, Белорусије, Израела и других.

Обавештавамо све заинтересоване који желе да помогну у збрињавању угроженог становништва Р. Србије и санирању последица поплава, могу то учинити уплатом новчаних средстава за помоћ на жиро-рачуне, које је отворила Влада Р. Србије, и то:

- динарски жиро-рачун - отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;

- девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 - Министарство финансија - Управа за трезор, Београд - наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код:

RS35908504619019323080, са следећим инструкцијама за уплату у ЕУР и УСД:

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE - CURRENCY - AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: DEUTDEFF

/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /DE20500700100935930800

/ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59: /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE - CURRENCY - AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: BKTRUS33

/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /04415465 /ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59: /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

У оквиру Министарства спољних послова формиран је кризни штаб са задатком да координира активности везане за прикупљање помоћи и донација из иностранства.

Чланови кризног штаба могу се контактирати на број телефона +381668066020 или путем интернет адресе: kriznistab@mfa.rs19/05/2014 Поплаве у Србији, помоћ из Белгије и Луксембурга

Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург се активно и сама укључила у помоћ пострадалима и позива и све вас да учините исто.

За помоћ пострадалима је отворен званичан PayPal налог Р. Србије на који може да се уплаћује новац из читавог света, и то на адресу floodrelief@gov.rs

За алтернативни начин уплате новчаних средстава из Белгије и Луксембурга у току је отварање наменског рачуна Амбасаде, о чему ћемо вас накнадно обавестити.

Донације у роби можете донети у Амбасаду Р. Србије, на адресу Boulevard du Régent 53, 1000 Bruxelles, која ће даље робу отпремити у Србију.

За оне који желе да директно допреме донирану робу до Србије, молимо да се обрате Амбасади ради добијања пропратног листа за убрзање поступка пред царинским органима Р. Србије.

Из Црвеног крста Србије су обавестили да је следећи материјал најургентније неопходан:

- душеци

- постељина

- кревети на расклапање

- пелене за децу и одрасле

- чарапе

- веш

- дечја одећа

- батеријске лампе

- батерије за батеријске лампе

- средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте...)

- Асептол ознаке 5П

- гумене чизме

За сва физичка лица или компаније који би желели да донирају лекове, медицинска и др. средтсва, молимо погледајте детаљено упутство Министарства здравља везано за процедуре одобрења увоза наведених лекова и медицинских средстава на веб-страници ове Амбасаде.

Молимо вас да најаву доношења робе у Амбасаду извршите на телефоне 02 647 26 52 или 02 647 57 81, односно да нас контактирате са било каквим коментаром или идејом на мејл embassy.brussels@mfa.rs

Хвала вам на свакој помоћи, трудићемо се да вас држимо у току са свим активностима, а истовремено вас и позивамо да, колико сте у могућности, овај апел поделите и са својим пријатељима и својом средином.

 

Будимо хумани!19/5/2014 Саопштење Министарства Здравља Републике Србије поводом ванредне ситуације изазване поплавама и донација неопходне помоћи у лековима и медицинским средствима

Поводом ванредне ситуације изазване елементарним непогодама, Министарству здравља Републике Србије, јавља се велики број организација и појединаца из земље и иностранства у жељи да донирају неопходну помоћ у лековима и медицинским средствима. С обзиром да Република Србија располаже лековима и медицинским средствима који су потребни за пружање здравствене заштите у редовним околностима, због ванредне ситуације неопходно је обезбедити додатне количине одређених група лекова и медицинских средстава, за којима су повећане потребе становништва.

Министарство здравља обавештава да се не могу прихватити донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које лично доносе, а ради заштите здравља пацијената, јер није познато на који начин су лекови набављани и у којим условима су чувани.

Сва правна и физичка лица, која желе да донирају лекове, медицинска и друга средства која су регистрована у Републици Србији, могу преко произвођача или велепродаја да изврше донацију централној апотеци Клиничког центра Србије, која даље врши расподелу и дистрибуцију, свим здравственим установама на територији Републике Србије, на основу њихових исказаних потреба.

У случају донације нерегистрованих лекова увоз донације врши се на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије, а на основу следеће документације: Сертификат Добре произвођачке праксе (издат од надлежног органа ЕУ) и сертификат анализе произвођача тог лека. Увоз нерегистрованих медицинских средстава врши се на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије, а на основу следеће документације: Изјава о усклађености, СЕ сертификат и доказ да се медицинско средство налази у промету у земљи произвођача.

Агенција ће увоз нерегистрованих лекова и медицинских средстава у циљу донације одобравати по хитном поступку у року од 24 часа. Уговор о донацији такође се закључује са централном апотеком Клиничког центра Србије.

Списак најнеопходнијих лекова, медицинских и других средстава за потребе здравствених установа и грађана можете преузети овде.

Обавештавамо све потенцијалне даваоце донације да додатне информације могу добити на телефоне: +381(0)11/3614-666 и +381(0)11/3616-257, као и путем мејл адресе: lekovi@zdravlje.gov.rs

 

Унапред се захваљујемо на помоћи!8/5/2014 "ЕУ стратегија за регију Дунава: пословне могућности у Мађарској, Бугарској, Словачкој и Србији"

У четвртак 8. маја 2014. године, у организацији агенција за промоцију улагања и трговине белгијских регија Фландрија и Валонија, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије и Привредном комором Србије, одржан је семинар "ЕУ стратегија за регију Дунава: пословне могућности у Мађарској, Бугарској, Словачкој и Србији".

Семинар је био посвећен, са једне стране информисању белгијских компанија о структури и могућностима који нуди Дунавска стратегија, а са друге промоцији инвестиционих потенцијала четири земље. На семинару је учествовало преко 150 представника белгијских компанија, док су на њему говорили Амбасадори четири поменуте земље, представници Агенције за промоцију инвестиција и трговине регије Фландрија, представници институција четири земље надлежни за Дунавску стратегију, као и председавајући Белгијско-српске пословне асоцијације Хуго Ван Вегел. Његово излагање, као и презентација Сање Кнежевић из Канцеларије за европске интеграције, изазвали су велики интерес присутних компанија за учешће у пројектима Дунавске стратегије у Србији као и за пословање са Србијом уопште.6/5/2014 „Посета штандовима српских компанија на Сајму морске хране у Бриселу“

6. маја 2014. године Амбасадор Весна Арсић и економски саветник Срђан Цвијић су у оквиру Сајма морске хране у Бриселу који се одржава од 6-8. маја 2014. године посетили штандове српских компанија Сквадра, Туналукс и Кристал. Ово је први пут да српске компаније излажу на овом светски престижном сајму морске хране.

Поменуте компаније излагале су у оквиру штанда Швајцарског програма за промоцију увоза (SIPPO). Компанија Сквадра бави се реекспортом и прерадом морске рибе (лосос, туњевина и др.) и продаје на тржишта земаља ЦЕФТА и ЕУ. Компанија Туналукс је нова на тржишту и нуди палету иновативних производа као нпр. ћевапчићи, виршле, шунка, паризер од рибе.29/4/2014 „Туризам у Србији – конференција за штампу“

У уторак 29. априла 2014. године у просторијама Амбасаде Републике Србије у Бриселу одржана је конференција за штампу намењена промоцији туристичке понуде Србије за 2014. годину. Конференцију су организовали Туристичка организација Србије, Амбасада Републике Србије и Air Serbia. На конференцији је учествовало преко 50 специјализованих новинара из сектора туризма у Белгији, неколико представника високотиражних дневних новина (нпр. La Derniere Heure) као и представника неколико значајних туроператера са тржишта Бенелукса.

На конференцији за штампу говорили су Амбасадор Весна Арсић, Дарија Бутиган из ТОС-а и представник Air Serbia за тржиште Белгије Срђан Јоксић. Приликом презентације приказани су и промотивни филм ТОС-а за 2014. годину као и неколико видео прича из пакета Lifestyle Serbia.23/04/2014 Археолошка конференција о Царичином граду

Друштво за неговање класичне археологије и Византије Слободног универзитета Брисел (УЛБ) организује Конференцију Б. Бавана (ЦНРС, Стразбур) на тему локалитета Царичин град, града који је изградио цар Јустинијан на територији данашње Србије.

Конференција ће бити одржана у четвртак, 24. априла од 18 до 20 часова, у амфитеатру АY.10, Солбош кампуса, зграда А на УЛБ-у.25/03/2014 Посета амбасадора Републике Србије председнику Парламента Великог Војводства Луксембург

Амбасадорка Р. Србије у Луксембургу Весна Арсић је 21. марта посетила Национални парламент Великог Војводства Луксембург и сусрела се са његовим председником Марсом Ди Бартоломеом.

Са председником Ди Бартоломеом је разговарано о билатералној сарадњи, инвестицијама и јачању економске сарадње као и о могућностима билатералне парламентарне сарадње и интер-парламентарној групи Луксембург-Србија. Саговорници су се сложили да треба радити на јачању новог имиџа и позитивне препознатљивости Србије унутар ЕУ, након почетка преговора о пуноправном чланству у ЕУ.

Амбасадорка Весна Арсић се уписала и у књигу утисака луксембуршког Парламента.

У Луксембургу ј