| |     latinica | english  
Насловна
16.02.2021. - Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је са председницом Представничког дома белгијског Парламента, Eliane Tillieux

Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је 16. фебруара са председницом Представничког дома белгијског Парламента, Eliane Tillieux.

У разговору је размотрено актуелно стање билатералних односа Белгије и Србије и поновљен позив г. Eliane Tillieux да након стабилизације здравствене ситуације посети Србију. Разговарано је и о процесу европске интеграције Србије и изазовима на том путу, у вези с чим је амбасадор изнела очекивање да ће Белгија подржати наставак европске интеграције Србије, у оквиру нове методологије и да ће Србија ове године наставити у интензивнијем темпу преговоре са ЕУ.

 

Размотрено је и поступање обе земље у контексту пандемије Covid-19, као и процес вакцинације. Амбасадор Јовићевић обавестила је процесу масовне вакцинације у Србији, који је заснован на здравственим, а не геополитичким основама, у оквиру ког је у непуних месец дана вакцинисано скоро милион људи.

Разговарано је и о приступу лечења Covid-19 и економским и социјалним последицама здравствене кризе. У том смислу, амбасадор је обавестила о добрим економским резултатима Србије у односу на Еврозону, захваљујући балансираном приступу између економских и епидемиолошких мера и изградњи две нове болнице за лечење оболелих од Covid-19.


 18.02.2021. - Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфирије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је признатa као најуспешнији пројекaт за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.

На тему Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини. Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Његова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.

Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.

Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави spiritus movens Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Републичка Скупштина га је, као представника свих Цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године. Као председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ Порфирије је заступао дугорочне интересе друштва и грађана, независно од политичких утицаја.

У радиодифузном спектру Србије од тада се чују и црквене радио станице. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисијa које се баве религијским темама.

Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава дa утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.

Своје стручне богословске радове Епископ Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.

Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у Отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница.

Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, a његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.

У трон Митрополита загребачко-љубљанских устоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Свечану архијерејску Литургију служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење великог броја архијереја Српске Цркве и других сестринских Цркава, као и свештенства и монаштва, и благочестивoг народа.

Извор: СПЦ


 Амбасадор Марина Јовићевић разговарала са председницом Одбора за спољне послове Федералног парламента Краљевине Белгије Елс Ван Хоф

Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је 8. фебруара са председницом Одбора за спољне послове Федералног парламента Краљевине Белгије Елс Ван Хоф.

Посебна тема у разговорима посвећена је борби против Корона вируса, у смислу балансираног приступа Владе Р. Србије, усмереног ка очувању здравља људи са једне стране и одржавању економских токова са друге. Саговорница је упозната и са поступком вакцинације у Републици Србији, где је, до сада, вакцинисано преко пола милиона становника. Амбасадор је обавестила и о добрим економским резултатима Србије у односу на Еврозону и изградњи две нове болнице за лечење оболелих од Covid-19.

Разговарано је и о процесу европске интеграције Србије и изазовима на том путу и о дијалогу Београда и Приштине. Амбасадор је изнела очекивање да ће нова методологија почети да се примењује и да ће се ове године Р. Србија наставити у интензивнијем темпу преговоре са ЕУ, као и да ће Белгија пружити подршку на том путу.

Истакнута је наша спремност да се дијалог, по покровитељством ЕУ, настави након предстојећих избора на КиМ, уз очекивање да ће српска заједница, путем Српске листе, поново добити легитимног представника које се и претходних година борио за интересе српског и других народа на КиМ.


 Додела Ордена Републике Србије на ленти премијеру Луксембурга Гвазијеу Бетелу

Поводом 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату, Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је орденом Републике Србије на ленти председника Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавијеа Бетела, за допринос у развијању и јачању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Луксембурга и Србије.

У обраћању поводом проглашавања Указа о одликовању, Председник Републике Србије Александар Вучић је истакао захвалност премијеру Луксембурга Гзавијеу Бетелу, за истицање улоге Републике Србије у Првом светском рату и доприноса Републике Србије величанственој победи савезничких снага, као и за подршку европском путу Србије и њеном економском развоју.

Орден Републике Србије на ленти премијеру Луксембурга уручила је, 4. фебруара 2021. године, лични изасланик Председника Републике, Марина Јовићевић, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембурга. У свом обраћању на церемонији доделе ордена, амбасадор Јовићевић је истакла одличне билатералне односе Србије и Луксембурга, укључујући и две званичне посете на нивоу председника влада, које су реализоване 2019. године и које су отвориле врата за даље унапређење сарадње, посебно у области ИТ технологија, економије, трговине, културе и образовања.

Луксембург, који је дубоко посвећен поштовању владавине права, пружа константну подршку европској интеграцији Србије, укључујући и значајну техничку помоћ за јачање капацитета српске администрације у имплементацији ЕУ права. Луксембург је један од најзначајнијих инвеститора у Србији и одлука националног авио превозника Луксембурга Луксера да од јуна 2021. године уведе директну линију за Београд ће дати додатан подстрек даљем продубљивању веза између две државе и два народа. Захвалила се за подршку коју Луксембург пружа српској заједници и Српском културном центру и изразила очекивање да ће наша заједница настави да доприноси луксембуршком друштву и остане мост између две земље.

Заједничко историјско наслеђе у Првом и Другом светском рату поставили су темеље успешне сарадње између Србије и Луксембурга, који ове године обележавају 65 година од успостављања дипломатских односа. Србија ће уложити све напоре да постане држава чланица ЕУ и део уједињене Европе где и припада и уверени смо да ће Луксембург наставити да буде наш савезник на том путу, будући да делимо заједничке вредности и веру у то да слобода не треба олако да се схвата.

Премијер Луксембурга Гвазије Бетел се захвалио Председнику Р. Србије за признање које му изузетно много значи, јер су Србија и Луксембург кроз историју заједнички прослављали многе значајне јубилеје, и лепе и тешке, и то је веома битно јер знамо да можемо једни другима да верујемо. Посебно се захвалио Председнику Р. Србије и председници Владе Р. Србије за пријатељство, јер се и кроз дипломатске и кроз историјске односе показало да је пријатељство најјача карика која повезује две земље. Историјско наслеђе је веома битно за Луксембург и лично присуство председнице Владе Републике Србије на церемонији обележавања завршетка Другог светског рата, послало је јаку поруку да смо историјски били на истој страни.

У области билатералне сарадње Луксембурга и Србије доста тога је већ урађено, посебно по питању дигитализације али пуно тога тек предстоји. На истом смо континенту али нас раздваја 1500 километара, међутим, због одлуке Луксера да уведе директну авио линију за Београд сада смо још ближе него раније. Истакао је и значај предстојећег почетка сарадње ученика Србије и Луксембурга кроз Еразмус пројекат. Луксембург је одувек подржавао Србију на путу европске интеграције и свестан је да је тај пут Србији веома битан. Србији је место у Европској унији и заједнички треба да радимо на убрзању корака ка том циљу, поглавље по поглавље.

Орден Републике Србије на ленти је доказ пријатељства али и велика част за народ Луксембурга, посебно јер су припадници српске заједнице, као и бројних других са простора бивше СФРЈ нашли своју будућност у Луксембургу. Околност да у Граду Луксембургу живи 70% странаца је само додатни само доказ да различитости не чине Луксембург слабим већ јачим.


 07.02.2021. - Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.

Међусобно признање Србије и „Kосова“ не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа.

„Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену“, рекао је председник.

Вучић је поручио да је до наше државе да настави са снажењем земље у економском смислу.

Председник је додао да је улога војске веома значајна у веома сложеним безбедносним и политичким условима савременог света и да зато Србија мора да уради све што може да одврати сваког потенцијалног агресора и нападе на грађане и земљу.

„Политика снажења војске биће настављена убрзано“, нагласио је председник додајући да је циљ да српска војска може да буде стабилизатор политичких прилика у региону.

Према његовим речима, свакоме треба да буде јасно да Србија није џак за ударање и да може свако да је нападне и да јој прети као што је то било у прошлости.

 

Вучић је рекао да је задовољан оним што је видео и зато што је много тога урађено у претходном периоду и истакао да ће од априла месеца војним лицима бити знатно увећане плате.

Председник је рекао и да ће се наставити улагања у Војску Србијe, којој је поручио да од ње очекује да и даље буде чувар наше земље, њеног интегритета и слободе.

„Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, да будете бранитељи народа, чувари отаџбине, заштитници интереса Србије и да будете одвраћајући фактор сваког агресора и за сваког ко би помислио да нападне Србију“, рекао је Вучић.

На војној вежби под називом „Врх копља“ приказана је оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције, а приказу способности, које је председник Србије и врховни командант Војске Србије оценио са врло добро, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Београд, 7. фебруар 2021. године

 


 05.02.2021. - Белгијске компаније заинтересоване да послују у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Белгије у Београду Кунрадом Адамом о унапређењу сарадње и јачању економских односа двеју земаља.

Брнабић је истакла да су билатерални односи двеју земаља добри, али да има доста простора за њихово даље унапређење, оценивши да би интензивирање дијалога међу високим званичницима томе значајно допринело.

Посета новог премијера Белгије Александра де Кроуа била би важан корак у том правцу, оценила је она и поновила да позив за посету, када се за то стекну услови, остаје отворен.

Премијерка је, изразивши захвалност Белгији на сарадњи у процесу приступања Србије ЕУ, упознала амбасадора са корацима које Влада Србије предузима у областима од кључног значаја за даљи напредак на путу евроинтеграција.

У складу са тим, Брнабић је нагласила да су реформе у области владавине права, борба против организованог криминала и корупције, реформе правосуђа и медијске слободе у врху приоритета.

Адам је изразио задовољство начином на који се Србија бори са епидемијом, посебно честитајући на успеху у набавци вакцина и масовној имунизацији становништва.

Саговорници су изразили заинтересованост за повећање обима економске сарадње, а амбасадор је потврдио да су белгијске компаније заинтересоване да инвестирају и послују у Србији, што би уједно допринело бржем економском опоравку земље од последица пандемије.

Београд, 5. фебруар 2021. године

 


 04.02.2021. - Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.

Председник Вучић захвалио је на подршци коју ЕУ пружа Србији у области структурних реформи и економских мера, као и на инвестицијама ЕУ у нашој земљи. Председник је посебно изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс који промовише Европска унија.

„Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је озбиљан и поуздан партнер Европске уније. Уверен сам да ћемо заједно, уз солидарност и међусобно разумевање, успети да изађемо из ове кризе и да наставимо рад на опоравку привреде“, истакао је председник Вучић и додао да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински и инвестициони партнер наше земље, будући да је две трећине наше трговинске размене и инвестиција везано за земље ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици је пружио уверење да ће ЕУ наставити са солидарношћу у пуној мери и да ће непрестано да ради на обезбеђивању дистрибуције вакцина како у Србији, тако и у земљама Западног Балкана. Фабрици је изразио задовољство резултатима које је Влада Србије остварила, посебно истакавши да су правовремене и одлучне мере које су предузете у борби против корона вируса допринеле да се и током пандемије одржи економска стабилност земље.

„Србија је, захваљујући актуелним структурним реформама, у складу са процесом приступања, показала отпорност на кризу и способност да ублажи ефекте на привреду уз сјајне резултате у здравству“, поручио је Сем Фабрици и нагласио да пандемија није утицала на недвосмислену посвећеност ЕУ процесу проширења на Западном Балкану.

Амбасадор Фабрици је председнику Вучићу представио и новог шефа Канцелације ЕИБ за Западни Балкан, Алесандра Брагонзија, који је истакао да му је велика част да преузме активности за регион у тренутку када се суочава са овако тешком кризом.

Европска инвестициона банка је уложила 873 милиона евра у Западни Балкан током 2020. године, што је око 50 одсто више него у претходној години. Већина новца, односно 531 милион евра, у складу је са приоритетима Европске уније за повећање повезаности и пласирана је у изградњу и модернизацију транспортне инфраструктуре у региону.

„Србија ће наставити изузетну сарадњу са ЕИБ, будући да смо снажно опредељени да градимо економију засновану на здравим и чврстим основама, као и на иновацијама и свим другим пројектима које је до сада подржала ЕИБ, а који су несумњиво допринели нашим добрим економским резултатима у 2020. години“, истакао је председник Вучић и додао да даље унапређење здравственог система у Србији, развој инфраструктурне мреже и реализација зелене и дигиталне агенде, остају кључни приоритети Србије. Председник је такође изразио наду да ће уз подршку ЕИБ, планирани пројекти бити успешно окончани.

„У складу са овим опредељењем, Србија је одлучна да направи још повољнију пословну климу уз додатне пакете субвенција за долазак инвеститора из ЕУ у нашу земљу“, рекао је председник Вучић.

„Европска унија и Европска инвестициона банка, уз приступ „Тима Европе“, подржавају стратешке циљеве Србије, укључујући и у области повезивања, животне средине и енергетике и раде на приоритетним пројектима као што су реконструкција и изградња додатне зграде Клиничког центра Србије, реконструкција Клиничког центра Војводина, затим модернизација железничке инфраструктуре, гасног интерконектора из Бугарске, аутопут Мира и коридор 10“, истакао је амбасадор Фабрици и изразио спремност ЕУ да настави са улагањима која ће подстаћи даљи економски раст Србије, а која су у центру новог економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.

Он је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, те да је веома важна даља подршка Уније у јачању, усвајању и примени реформи, зарад бољитка грађана.

„Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ“, закључио је председник Вучић.

Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права.

Двојица саговорника разговарали су и о реформи правосуђа, борби против корупције, слободи медија и обнови међустраначког дијалога.

Амбасадор Фабрици и председник Вучић потврдили су важност наставка дијалога са Приштином, посредством ЕУ.

Београд, 04. фебруар 2021. године


 01.02.2021. - АМБАСАДОР МАРИНА ЈОВИЋЕВИЋ РАЗГОВАРАЛА СА ПРЕДСЕДНИЦОМ СЕНАТА БЕЛГИЈЕ STEPHANIE D’HOSE

Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је 1. фебруара преко видео везе са председницом Сената белгијског Парламента, Stephanie D’Hose. Имајући у виду актуелне изазове у вези с пандемијом Covid-19 и процесом вакцинације, посебна пажња посвећена је овој теми. Амб. Јовићевић обавестила је председницу Сената о успешном почетку масовне вакцинације у Србији, у оквиру ког је до сада вакцинисано преко пола милиона људи.

 

 

Разговарано је и о приступу лечења Covid-19, економским последицама здравствене кризе. У том смислу, амбасадор је обавестила о добрим економским резултатима Србије у односу на Еврозону, захваљујући балансираном приступу између економских и епидемилошких мера и изградњи две нове болнице за лечење оболелих од Covid-19.

Разговарано је и о процесу европске интеграције Србије и изазовима на том путу, у вези с чим је амбасадор изнела очекивање да ће нова методологија почети да се примењује и да ће Србија ове године наставити у интензивнијем темпу преговоре са ЕУ.

На крају разговора, поновљен је интерес за реализацију сусрета на билатералном парламентарном нивоу, када се за то стекну услови и епидемиолошка ситуација дозволи.

 


 27.01.2021. - САСТАНАК АМБАСАДОРА МАРИНЕ ЈОВИЋЕВИЋ И ПРЕДСЕДНИКА ОДБОРА ЗА СПОЉНЕ И ЕВРОПСКЕ ПОСЛОВЕ У ПАРЛАМЕНТУ ЛУКСЕМБУРГА

Амбасадор др Марина Јовићевић састала се у Луксембургу са председником Одбора за спољне и европске послове Парламента Луксембурга, послаником Ивом Крухтеном.

У разговору је размотрена актуелна ситуација у вези с борбом против Covid-19 у обе земље. Амбасадор Јовићевић упознала је саговорника са балансираним приступом српских власти која се на одговоран начин носи са великим изазовима које је наметнула пандемија Covid-19 пре свега на економском и епидемиолошком плану. Посебна пажња посвећена је процесу вакцинације који Србија убрзано спроводи.

Поздрављена је најава луксембуршке авио компаније Luxair да од јуна 2021. успостави редовну директну линију од Луксембурга до Београда два пута недељно и изнето очекивање да ће линија још боље повезати два народа.

Разговарано је и о подршци Луксембурга европској интеграцији Србије, интензивирању билатералних односа у претходном периоду и додељивању највишег одликовања Републике Србије на ленти председнику Владе Луксембурга, Гзавијеу Бетелу.

Обе стране сагласиле су се с потребом јачања парламентарне сарадње и изнеле очекивање да ће се по смиривању пандемије стећи услови за реализацију сусрета чланова парламентарне Групе пријатељства са Луксембургом у НСРС и Одбора за спољне и европске послове Парламента Луксембурга.

 


 26.1.2021. - Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.

Извор: Танјуг

 

 


 

 26.01.2021. - Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.

Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

Извор: Политика

 


 

 12.01.2021. - Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу. Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Београд, 12. јануар 2021. године

 

 


 

 3.1.2021. - Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.

Извор: Танјуг

 

 

 2.1.2021. - Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.

Извор: Танјуг

 

 

 31.12.2020. - Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије

Новогодишњу видео-честитку Министарства спољних послова Републике Србије можете погледати на адреси:

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A

 

 29.12.2020. - Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

 

 

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра. Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.

 24.12.2020. - Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе. Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Београд,

24. децембар 2020. године

 

 23.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд, 23. децембар 2020.

 17.12.2020. - Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама. Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

Београд, 17. децембар 2020.

 16.12.2020. - Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.

Београд, 16. децембар 2020. године

 11.12.2020. - Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције

Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима. Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.

Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.

Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.

Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.

Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.

Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.

Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.

Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.

Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.

Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.

Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.

Извор: Танјуг

 10.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.

 Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС), под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима и региону Министарства спољних послова, организоваће, 29. децембра 2020. године, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом Ковид 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.

У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом Десете јубиларне Конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs , до 17. децембра 2020. године.08.12.2020. - Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса. „Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

 

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици. Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд, 08. децембар 2020. годинеПредстављање мурала „UP!“ српске уметнице Јане Даниловић у Бриселу

У оквиру програма фестивала Балкан Трафик и у сарадњи са градом Бриселом , у петак 27. новембра 2020. године, представљен је мурал српске уметнице Јане Даниловић, под називом „UP!”, који је осликан на фасади нове стамбене зграде у центру Брисела, 132 rue Terre-Neuve.

Јана Даниловић је београдски улични уметник и муралиста, носилац доктората уметности, теоретичарка уличне уметности и суоснивач Реконструкције, највећег фестивала уличне уметности у Београду. „UP!” је мурал инспирисан и заснован на неколико универзално препознатљивих симбола и мотива. Генерална идеја овог дизајна је да илуструје оснажујућу поруку да, без обзира колико наизглед мали и крхки појединац био, нема ограничења шта се може постићи.Српски филмови на 20. Фестивалу медитеранских земаља Синемамед

Од 26. новембра до 5. децембра у Бриселу ће се одржати 20. издање фестивала медитеранских земаља Синемамед, ове године у он лајн издању, путем платформе SOONER. Преглед обухвата четрдесетак фикција, документарних и краткометражних филмова који се могу погледати на веб страници www.cinemamed.be.

Ове године програм укључује и две српске продукције - краткометражни филм Николе Стојановића DOG DAYS OF SUMMER (Дрењине) са косценаристом Нађом Петровић и уз учешће Јелене Тјапкин, Николе Павловића, Марија Врећа и Миљане Кравић. и играни филм ОТАЦ, српско-француско-немачко-хрватска копродукција у режији Срдана Голубовића, са Гораном Богданом, Борисом Исаковићем, Надом Шаргин, Милицом Јаневски.Отварање књиге жалости поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Бриселу отворила је књигу жалости.

Књига жалости биће отворена у понедељак, 23. Новембра 2020. Године, од 13 до 15 часова и у уторак, 24. новембра 2020. године од 11 до 14 часова.

Услед комплексне епидемиолошке ситуације и мера за спречавање ширења пандемије које су на снази у Краљевини Белгији, изјаве и писма саучешћа могу се послати и електронским путем на адресу condolences.srb.brussels@mfa.rs .Одликовање председника Владе Луксембурга Њ.Е. Гзавијеа Бетела орденом Републике Србије на ленти

Поводом 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату, Председник Републике Србије Њ.Е. Александар Вучић одликовао је орденом Републике Србије на ленти председник Владе Великог Војводства Луксембурга, Њ.Е. Гзавијеа Бетела, за допринос у развијању и јачању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Луксембурга и Р. Србије.

У обраћању Председника поводом проглашавања Указа о одликовању, Њ.Е. Александар Вучић је истакао захвалност Њ. Е. Гзавијеу Бетелу, за истицање улоге Републике Србије у Првом светском рату и доприноса Републике Србије величанственој победи савезничких снага, као и за подршку европском путу Србије и њеном економском развоју.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, конзул Весна Лалић и изасланик одбране Иван Зарић положили су венац на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије у Првом светском рату, који се налази на војном гробљу Робермон у Лијежу.Обележавање дана ослобођења Лијежа у II светском рату

На позив гувернера Провинције Лијеж и градоначелника Лијежа, амбасадор Марина Јовићевић присуствовала је 8. септембра обележавању 76. годишњице ослобођења Лијежа и 75 година од краја II светског рата.

Церемонија је одржана на националном месту страдања подигнутом у част особа које су убијене или стрељане у Лијежу и региону Лијежа у II светском рату, којима је постављено 415 крстова. Већина њих били су Белгијанци, али је међу страдалима било и Алжираца, Американаца, Шпанаца, Француза, Италијана, Луксембуржана, Холанђана, Пољака, Руса и Срба.

У име Амбасаде Србије амбасадор Јовићевић положила је венац на споменик страдалима.Рад допунске школе на српском језику "Иво Андрић"

Обавештавамо вас да су све информације у вези с радом допунске школе на српском језику „Иво Андрић“ доступне на следећем линку: https://www.srpskaskolabrisel.be/Режим уласка у Велико Војводство Луксембург

Држављани Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства.

Такође, од 15.09.2020. године, од ограничења је изузет и краћи боравак држављана трећих земаља који су чланови породице резидената у Луксембургу – супружници или регистровани партнери и деца млађа од 18 година. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.

Сва лица старија од шест година која желе да путују авионом до Луксембурга морају приликом укрцавања поседовати негативан ПЦР тест или тест на антиген вируса (брзи тест) извршен мање од 72 сати пре лета. Резултат мора бити преведен на један од службених језика Луксембурга или на енглески језик. Поред тога, свака особа која путује ваздушним превозом из државе која није чланице Европске уније или Шенгенског простора, мора да се, по доласку, подвргне додатном тесту на вирусни антиген, на аеродрому у Луксембургу. У случају одбијања да се подвргне тесту, особа ће остати у карантину 14 дана. Ове обавезе се на односе на лица која су прележала SARS-CoV-2 инфекцију у претходна три месеца. Ова лица могу да поднесу лекарско уверење које потврђује наведену чињеницу, и није им потребан тест ради уласка у Луксембург.

Транзит је дозвољен. За транзит није потребно поседовање негативног ПЦР теста.Режим уласка у Краљевину Белгију

Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Белгији, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузетак су лица која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања (медицински радници, висококвалификовани радници чије присуство је неопходно, студенти, лица која путују из хитних породичних разлога (спајање породице, посета супружнику или ванбрачном партнеру, посета у контексту заједничког родитељства, путовања ради венчања или сахране за први или други степен сродства и сл.), лица која долазе на састанке које организују међународне организације и сл). Дозвола се добија преко Амбасаде К. Белгије у Београду.

Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који ће у Белгију допутовати другим превозним средством осим авиона или брода и задржаће се у Белгији краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања наведеног обрасца, путник ће добити е-mail са QR кодом.

Након уласка у К. Белгију обавезна је самоизолација и тестирање које се врши седмог дана након уласка у К. Белгију. Уколико је тест негативан, самоизолација се укида, а уколико је резултат позитиван или се појаве симптоми болести, самоизолација се продужава на још седам дана. Лице које у Белгији борави краће од 48 сати, нема обавезу самоизолације.

ПОЧЕВ ОД 25. ДЕЦЕМБРА 2020. ГОДИНЕ, ЛИЦА КОЈА НЕМАЈУ ДРЖАВЉАНСТВО К. БЕЛГИЈЕ, ОДНОСНО НИСУ РЕЗИДЕНТИ К. БЕЛГИЈЕ, ПРИЛИКОМ УЛАСКА МОРАЈУ ДА ПОСЕДУЈУ НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ НА ПРИСУСТВО ВИРУСА SARS-COV-2, НЕ СТАРИЈИ ОД 48 ЧАСОВА.

Путници који долазе авионом и добију СМС поруку да морају да се тестирају, то могу учинити у Ковид тест центру на бриселском аеродрому - https://brusselsairport.ecocare.center/ .

Листа медицинских установа у К. Белгији у којима је могуће урадити тест је доступна на следећем линку: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cnNOMDS13iosY53TyRBz7SdIeJ7gTShY&ll=50.654111784975065%2C4.393965958984363&z=10 .

Транзит је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. Уколико транзит обухвата одређено време боравка на територији Белгије, лице које транзитира, то време мора провести у самоизолацији. Више информација је доступно на https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и на https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.Пројекат „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружења “Академска српска асоцијација”

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону. 

Сви заинтересовани предавачи могу се пријавити до 2. августа 2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).

Почетак обуке планиран је за 17. августа 2020. године, а завршетак за 20. септембар 2020. године. Након завршетка обуке учесници ће добити потврде о похађању обуке које издаје Академска српска асоцијација. Програм обуке одобрен је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије.

Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-za-predavace/ .Курс српског језика у оквиру пројекта Академске српске асоцијације

У оквиру пројекта "Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве за бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије већ четврту годину заредом наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом онлајн наставе.

Срби из дијаспоре старости од 15 до 19 година могу се пријавити до 19. јула 2020. године, док ће се онлајн настава реализовати од 10. августа до 31. октобра 2020. године.

Услов за пријаву је да ученици досад нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа и да имају минимално знање енглеског језика. Више информација доступно је на сајту http://skr.rs/9RX.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Краљевине Белгије,

Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити

21. јула 2020. године.

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique

l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée

le 21 juillet 2020.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,

The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work

July 21, 2020.

Emergency number for the Emergency is +3226498349.Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије донело Одлуке о суфинансирању пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdfПоновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Пријава бирача за гласање у иностранству

Председник Републике је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јуни 2020. године.

Амбасада Републике Србије у Бриселу обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јуни 2020. године, искористе у Краљевини Белгији или Великом Војводству Луксембурга да до 30. маја 2020. године могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети лично у Амбасади Републике Србије у Бриселу, Boulevard du Regent 53, 1000 Brussels, поштом, e-mailom: konzularno.brisel@mfa.rs или факсом +32 2 647 29 41. Уз читко попуњен образац штампаним словима потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у Јединствени бирачки списак (ЈБС) на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије - www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak и провере да ли су уписани у ЈБС. Уколико лице није уписано, потребно је поднети и захтев за упис у Јединствени бирачки списак.

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Белгији и Луксембургу.

Образац пријаве за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете да преузмете на следећем линку:  http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/prijava_inostranstvo.doc

Образац пријаве за упис у Јединствени бирачки списак (за лица која се не налазе у ЈБС) можете да преузмете на следећем ликку: http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijava_JBS.docКОРОНА ВИРУС – ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане да Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије, у складу са препорукама за сузбијање заразне болести COVID - 19, прима странке искључиво путем заказивања на телефон број 02 649 83 49. Приликом доласка обавезно је ношење заштитне маске.

Пријем захтева за издавање виза такође се врши путем заказивања.Обавештење Ер Србије за летове за повратак у Р. Србију

Поштовани/а,

Желимо овим путем да Вас обавестимо да ће Ер Србија покренути репатријационе летове, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на ад хоц бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију. За разлику од досадашњих евакуационих летова које је организовала Влада Републике Србије и када је путницима повратак у Србију био обезбеђен о трошку државе, репатријациони летови које ће организовати Ер Србија подразумеваће превоз до Београда уз плаћање надокнаде.

С тим у вези, Ер Србија је на свом веб-сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересовани путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.

Тренутно, у плану су летови из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха ка Београду, према следећем распореду:

ПАРИЗ 11МАY ЈУ4310 БЕГ 1000 ЦДГ 1240 11МАY ЈУ4311 ЦДГ 1330 БЕГ 1550

ФРАНКФУРТ 12МАY ЈУ4330 БЕГ1000 ФРА 1205 12МАY ЈУ4331 ФРА 1255 БЕГ 1450

БЕЧ 13МАY ЈУ4600 БЕГ1000 ВИЕ 1110 13МАY ЈУ4601 ВИЕ 1200 БЕГ 1300

ФРАНКФУРТ 14МАY ЈУ4330 БЕГ1000 ФРА 1205 14МАY ЈУ4331 ФРА 1255 БЕГ 1450

ЦИРИХ 15МАY ЈУ4370 БЕГ1000 ЗРХ1155 15МАY ЈУ4371 ЗРХ 1245 БЕГ 1425

ЦЕНЕ КАРАТА У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ ЗА ОВЕ ЛЕТОВЕ ИЗНОСЕ:

• ПАРИЗ (ЦДГ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 295 ЕУР

• ФРАНКФУРТ (ФРА) – БЕОГРАД (БЕГ) – 255 ЕУР

• БЕЧ (ВИЕ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 155 ЕУР

• ЦИРИХ (ЗРХ) – БЕОГРАД (БЕГ) – 225 ЕУР

У наведене цене су укључене све припадајуће таксе.

Заинтересовани путници могу да се пријаве слањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу repatriation@airserbia.com . Регистрациони формулар се може пронаћи на линку www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije . Важно је нагласити да није реч о летовима у оквиру редовног саобраћаја компаније, већ о специјалним летовима за које важе посебни услови превоза:

• Ер Србија задржава право да лет помери за највише 48х од планираног датума путовања да би се пријавио довољан број путника.

• Путници ће најкасније 24х пре започињања путовања бити обавештени о тачном времену лета

• Уплаћена средства су нерефундабилна. Рефундација уплаћених средстава је могућа једино у случају да се лет не реализује планираног датума, односно најкасније 48х од планирано датума путовања.

• Према тренутним информацијама, у Републику Србију дозвољен је улазак држављанима Републике Србије, као и страним држављанима са сталним или привременим боравком у Републици Србији. Напомињемо да се путници сами морају информисати о мерама здравствене заштите које се примењују по доласку у Републику Србију.

• Путници имају могућност да са собом понесу један ручни пртљаг до 8кг и један предати пртљаг до 23кг. Додатни пртљаг до 23кг се наплаћује 50 ЕУР.

• Куповина карата се врши након слања регистрационог формулара и прве стране пасоша, искључиво преко Контакт центра Ер Србије.

• На овом лету се не могу користити неискоришћене карте за отказане летове из редовног саобраћаја, које су отказане због разлога у вези са ЦОВИД-19.

• Сви путници ће пред лет добити заштитне маске које ће обезбедити Ер Србија. Путници маске морају носити током лета у циљу здравствене заштите.

За све додатне информације путници се могу јавити на следеће бројеве телефона:

• За позиве из Француске: +33 1 78900459

• За позиве из Немачке: +49 69 20756

• За позиве из Аустрије: +43 720 775338

• За позиве из Србије: на 0800 111 528 или +381 11 3112 123

За заинтересоване путнике, који желе да из Београда путују до горе наведених дестинација, важе исте цене и услови. Напомињемо да се путници морају сами упознати са могућношћу уласка у поменуте земље као и условима здравствене заштите који се примењују по доласку.

С поштовањем, АИР СЕРБИАКОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУСимболи Београда у бојама заставе Белгије

У знак солидарности и подршке народу Белгије због епидемије вируса корона, симболи Београда светлели су синоћ у бојама белгијске заставе. Тако су Палата Албанија, фонтана на Славији, Бранков и Мост на Ади били осветљени у бојама заставе Белгије.

                                                                                                                                                                         Фото: Танјуг

                       Фото: ТанјугКонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Амбасада Републике Србије у Бриселу обавештава заинтересоване да су, на основу одлуке Министарства спољних послова Републике Србије, конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону поништени а нови ће бити расписани након престанка ванредног стања у Р. Србији.Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса. Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији. Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822КОРОНА ВИРУС - Продужење боравка у Луксембургу

Надлежни органи Луксембурга су обавестили да се држављанима трећих земаља који, по било ком основу бораве на територији Луксембурга, почев од 01.03.2020. боравак аутоматски продужава, као и да се пробијање рока од 90 дана за држављане земаља којима није потребна виза за туристички боравак у Луксембургу, такође неће санкционисати, односно да ће се њихов боравак сматрати легалним до завршетка кризе изазване епидемијом Корона вируса.

Наведена продужења се врше по аутоматизму и лица не треба да подносе било какву врсту захтева, нити ће се издавати одговарајуће потврде одобрења боравка.КОРОНА ВИРУС - Подношење захтева за продужење боравка у К. Белгији

Држављани Р. Србије који су спречени да напусте Белгију из разлога више силе (карантин, отказивање лета, затварање границе, итд.) могу да затраже одобрење за продужење боравка у К. Белгији.

Да би се ограничило путовање и контакти, овај захтев се може послати општинској администрацији према месту боравка у К. Белгији путем електринске поште.

Подносилац пријаве мора приложити следеће информације и документе:

- копију пасоша (број и рок важења, лични подаци, коришћене странице);

- копију декларације о доласку (прилог 3 Краљевске уредбе од 10.10.1981.) - уколико сте је добили приликом уласка;

- писмо које објашњава зашто не може да напусти територију Шенгена пре одређеног датума;

- документи који потврђују препреку - потврда Амбасаде коју можете преузети на следећим линковима:

http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/potvrda_francuski.pdf;

http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/potvrda_holandski.pdf

- путно здравствено осигурање које важи током трајања продужетка боравка;

- адресу боравишта у Белгији;

- адреса е-поште за контакт.

Уколико нисте у могућности да контактирате локалну администрацију или Вам не одговарају, молимо да се обратите директно Управи за имиграцију К. Белгије, на следеће e-mail адресе:

kv.opvolging@ibz.fgov.be - за холандско говорно подручје

cs.suivi@ibz.fgov.be -за француско говорно подручје

Уред за имиграцију К. Белгије ће своју одлуку подносиоцу пријаве послати, е-поштом.КОРОНА ВИРУС - МЕРЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 15. марта 2020. године у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања.

Обавештавамо да су границе Републике Србије затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом у Србији.

Сви грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из високо заражених подручја одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Све информације o земљама које су високо ризичне и променама режима уласка у Републику Србију могу се преузети на интернет презентацији Владе Републике Србије – www.srbija.gov.rs , у рубрици Вести.

Промењен је режим рада граничних прелаза – информације се могу преузети на интернет презентацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије – www.mup.gov.rs.

Информације о мерама против ширења Корона вируса могу се преузети на интернет презентацији Министарства здравља Републике Србије – www.covid19.rs.Дигитална солидарност - Дигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања Републике Србије, због спречености обављања програмских активности услед епидемије Корона вируса, омогућило је грађанима приступ дигиталним садржајима у области културе и Претраживачу културног наслеђа Републике Србије, који су доступни на следећим линковима:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (04. априла 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларном представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Обележавање Дана државности Републике Србије

Поводом Дана државности Р. Србије, Амбасада Републике Србије у Бриселу организовала је 3. марта 2020. године, пријем за припаднике наше дијаспоре у Белгији и Луксембургу. На почетку пријема, пијанисткиња Селена Трифуновић извела је на клавиру химне Србије, Белгије и Оду радости, након чега се присутнима обратила амбасадор Марина Јовићевић. Амбасадор Јовићевић се осврнула на значај Сретења за историју српског народа и формирање модерне српске државе и позвала све присутне да, имајући у виду њихов положај у белгијском и луксембуршком друштву, кроз свој рад и пословне и личне контакте настоје да утичу на побољшање перцепције Р. Србије у овдашњем друштву, јер је то најбољи начин да слика Србије у К. Белгији квалитетно промени. У том смислу, оценила је посебно корисном околност да је током 2019. године дошло до интензивирања активности припадника српске дијаспоре у Белгији, на плану удруживања и заједничког деловања на промоцији Р. Србије и њених економских, туристичких, културних и научно-образовних потенцијала у овдашњој средини. Након говора, пијанисткиња Селена Трифуновић је извела пригодан музички програм. Током пријема, емитовани пропагандни културно-туристички филмови о Србији. Пријем је протекао у веома срдачној атмосфери и био је веома добра прилика да се са присутнима размотре конкретне теме и активности са циљем даље промоције Р. Србије у Белгији и Луксембургу.Представљање Српског културног центра на 37. Сајму миграција, култура и држављанстава у Луксембургу

Од 29. фебруара до 01. марта 2020. године, у Луксембургу одржан је традиционални 37. Фестивал миграција, култура и држављанстава. Српски културни центар у Луксембургу је и ове године учествовао на сајму и представио традиционалну српску храну – ћевапе, пљескавице, пуњене паприке, ајвар, кајмак, домаће пите и колаче, као домаће ракије – шљивовицу, дуњу и ораховачу, као и вина реномираних српских произвођача. Поред тога, на штанду су се налазиле и вунене чарапе и капе, као и промотивни материјал посвећен Републици Србији. Штанд је био украшен нашим заставама и балонима у боји заставе. Део представника српске заједнице који су послуживали на штанду СКЦ био је обучен у српске народне ношње. На Фестивалу су представљене многобројне нације из Африке, Латинске Америке и Европе. На свечаном отварању говорила је Корин Каен, министар за породичну заштиту и интеграцију, Марк Крошет, председник Агенције за волонтере, Амелија Конте, члан извршног одбора Комитета за везу са страним заједницама и Снежана Балешевић, члан Управног одбора Српског културног центра у Луксембургу. Испред Амбасаде Р. Србије, свечаном отварању присуствовале су амбасадор Марина Јовићевић и конзул Весна Лалић, које су посетиле и штанд Српског културног центра, који је изазвао велико интересовање посетилаца.Oблачење статуе Манекен Писа у српску народну ношњу - прослава Дана државности Републике Србије

У склопу обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2020. године, Амбасада Републике Србије у Бриселу, у сарадњи са Одељењем за културу града Брисела и Редом пријатеља Манекен Писа, организовала је церемонију облачења статуе Манекен Писа у српску народну ношњу. Присутнима су се обратили Е. Ванденхаут, председник Реда пријатеља Манекен Писа и М. Гуебел, ПР Реда пријатеља Манекен Писа. Испред Амбасаде обратила се В. Лалић, шеф Конзуларног одељења, која присутне упознала са историјатом прославе Сретења, као дана отпочињања Првог српског устанка 1804. године и усвајања Сретењског устава 1835. године, као једног од најмодернијих и најлибералнијих устава свога доба, који је делимично израђен и по моделу белгијског устава из 1831. године. Захвалила се Граду Бриселу и Реду пријатеља Манекен Писа што је и ове године Амбасада Р. Србије у Бриселу имала прилику да грађанима Брисела и њиховим гостима прикаже један део вишевековне српске традиције. На крају свечаности, окупљени су послужени домаћом погачом, питама и ракијом, симболима српског гостопримства.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити 17. фебруара 2020.   За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison de conge officiel de la République de Serbie, l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée le 17 février 2020. En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holiday of the Republic of Serbia, The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work February 17th, 2020. Emergency number is +3226498349.Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 20. јануара 2020. године до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi.Конкурси Министарства културе Републике Србије

Министарство културе Републике Србије расписало је 31. јануара 2020. године два конкурса :

1. Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години и

2. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Конкурси су отворени до 16. марта 2020. године. Све информације о конкурсу и процедури пријављивања доступне су на линку www.kultura.gov.rs.Обележавање Светог Саве у Бриселу

Српска православна црква Свети Сава у Бриселу, 26. јануара 2020. године, свечано је обележила славу цркве Свети Сава. Свету литургију су служили гост славе епископ Западноамерички г. Максим и свештеник Милан Живановић из Антверпена. Након беседе коју је одржао епископ, деца из Допунске школе Иво Андрић у Бриселу су имала приредбу на којој су подељени и симболични поклони малишанима. Гостима је послужен и свечани ручак. Овом догађају присуствовао је велики број наших грађана који живе у Краљевини Белгији, посебно у Бриселу. Допунска школа српског језика Иво Андрић у Бриселу обележила је школску славу и приредбом која је одржана у просторијама које користи школа, 1. фебруара 2020. Приредба је организована у сарадњи Допунске школе и новооснованог српског удружења Круг из Брисела и окупила је велики број припадника наше дијаспоре у Белгији.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,

Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити

25. и 26. децембра 2019. године

1. и 2. јануара 2020. године

и 7. јануара 2020. године

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***

En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,

l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée

les 25 et 26 décembre 2019

les 1 et 2 janvier 2020

et le 7 janvier 2020.

En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***

Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,

The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work

December 25 and 26, 2019

January 1 and 2 2020

and January 7 2020.

Emergency number for the Emergency is +3226498349.Финансијски водич за повратнике Народне банке Србије

Народна банка Србије је у циљу информисања грађана Републике Србије који желе да се врате у Републику Србију у вези са питањима из области девизног пословања која су значајна за њихов повратак, како би се створили услови за лакши повратак и бржу интеграцију израдила Финансијски водич за повратнике коме се може приступити преко следећег линка: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfНовинарска награда за српски филм Шавови на 19. Фестивалу медитеранског филма у Бриселу

На 19. Фестивалу медитеранског филма у Бриселу, Унија белгијских филмских медија и Унија филмских критичара доделила је новинарску награду српском филму Шавови редитеља Мирослава Терзића, по сценарију Елме Татарагић са Снежаном Богдановић у главној улози.Оснивање Српског клуба „Круг“ у Бриселу

У Бриселу је, 7. децембра 2019. године, одржан први скуп представника српске заједнице са идејом да се покрене активни клуб који би се бавио разним активностима од интереса за Србе и локалну заједницу. Организатори су изнели своје намере да се у оквиру СК „Круг“ организују тематски скупови, радионице за децу, библиотека, база података за размену услуга и сервиса, промоције српских филмова, организација изложни наших аутора, промоције књига, концерти, квизови, спортска такмичења. Следећи састанак је најављен за 11. јануар 2020. године. Првом састанку су испред Амбасаде Републике Србије у Бриселу присуствовали амбасадор др Марина Јовићевић и шеф Конзуларног одељења Весна Лалић.Обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Српској православној цркви у Бриселу

У организацији Епархије Западноевропске СПЦ и Парохије Свети Сава у Бриселу, 1. децембра 2019. године, у Српској православној цркви у Бриселу свечано је обележен јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Након литургије којој присуствовали преко 100 људи, присутнима су се обратили свештеник Милан Живановић из Антверпена и амбасадор Марина Јовићевић, која је у свом говору указала да је оснивање самосталне Српске архиепископије, до чега је дошло током 1219. године, првенственим залагањем њеног утемељивача и првог поглавара - архиепископа Светог Саве и његовог брата краља Стефана Првовенчаног представљало прворазредно значајан историјски догађај чије се позитивне последице осећају у свим до данас минулим вековима. Истакла је задовољство што се овај значајан јубилеј Српске православне цркве, поред обележавања у Републици Србији, у манастиру Жича и на свечаној академији „Завет Светога Саве“ под покровитељством председника Републике Србије, обележава и у цркви Светог Саве у Бриселу. Након уводних излагања, проф. др Радомир Поповић, теолог и професор историје хришћанства на Богословском факултету у Београду одржао је предавање о улози и значају Светог Саве за осамостаљење српске цркве. У уметничком програму наступио је фолклорни ансамбл из Антверпена и пијанисткиња Селена Трифуновић, која је извела сплет песама са Косова и Метохије, након чега је за све присутне уприличен и свечани коктел.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, Марина Јовићевић, конзул Весна Лалић и изасланик одбране Иван Зарић положили су венце на споменик српским војницима погинулим на територији Белгије и на Савезнички споменик који је посвећен свим ослободилачким снагама у Првом светском рату, који се налазе на војном гробљу Робермон у Лијежу. Комеморацији, која је одржана 12. новембра 2019. године, су присуствовали представници града Лијежа, представници провинције Лијеж, федералне владе, војних структура, удружења ветерана, као и амбасадори и представници амбасада Француске, Немачке, Пољске, Италије, САД, Руске федерације, Пољске.Обавештење о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела je Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичниха пасоша, према којој држављани ове државе могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 76/2019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу 02. новембра 2019. године.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државних празника Републике Србије и Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
1. новембра 2019. године и
11. новембра 2019. године.
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.

***
En raison des conges officiels de la République de Serbie et l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 1 novembre decembre 2019 et
le 11 novembre 2019.
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.

***
Due to the state holidays of the Republic of Serbia and the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
November 1, 2019 and
November 11, 2019.
Emergency number for the Emergency is +3226498349.Представљање Републике Србије на филмском фестивалу Cineast у Луксембургу

У сарадњи Филмског фестивала централне и југоисточне Европе Cineast у Луксембургу, Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде Р. Србије у Бриселу, 4. септембра 2019. године, на 12. филмском фестивалу Cineast у Луксембургу представљен  је дугометражни играни филм Ајвар, редитеља Ане Марије Роси, по сценарију Маје Тодоровић и Ане Марије Роси, рађен у продукцији филмске куће Биберче. У овом филмском остварењу главне улоге тумаче Наташа Нинковић и Сергеј Трифуновић, а осталу глумачку екипу чине Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић, Игор Боројевић, Александра Јанковић, Весна Чипчић, Ивана Шћепановић, Паулина Манов, Бранка Петрић, Срђан Милетић, Мирко Влаховић и други.

Режисер Ана Марија Роси је била гост Фестивала и након пројекције филма одговарала је на питања публике о филму и о српским обичајима који су у њему приказани. Луксембуршка публика је показала велико интересовање за филм Ајвар, и по речима организатора, биоскопска сала Кинеполиса у Луксембургу је била премала да прими све људе који су дошли са жељом да погледају филм.

Након пројекције филма, Српски културни центар у Луксембургу је у фоајеу Кинеполиса организовао српско вече, на којој су гости имали прилику да пробају домаћи ајвар и традиционалну српску храну, коју су припремили чланови СКЦ и вина реномираних српских произвођача која је обезбедила Амбасада Р. Србије у Бриселу.25/09/2019 Почасни конзул Републике Србије у Фландрији одликован највишим белгијским краљевским орденом Леополда

Почасном конзулу Републике Србије у Фландрији, Александру Давидовићу на основу декрета белгијског краља Филипа од 22. априла 2019. године, на свечаној церемонији одржаној 25. септембра 2019. у Контичу, Антверпен, уручен је орден Леополда. Реч је о највишем белгијском одликовању за заслуге у зближавању народа и институција Краљевине Белгије и Републике Србије, чиме је почасни конзул Александар Давидовић постао први Србин коме је додељено одликовање из реда витезова Леополда. Орден је уручио проф. др Ир Дерик Госелин, саветник белгијског краља, почасни шеф Кабинета председника Владе Фландрије и професор на Оксфорду. О ангажовању Александра Давидовића и његовој посвећености сарадњи две земље и убрзању европске интеграције Републике Србије говорио је Кун Метсу, посланик у белгијском Парламенту, коопредседавајући Одбора за унутрашња питања и градоначелник Едегема. Почасном конзулу уручена је и сабља, која симболизује ред витезова Леополда. Церемонији је, уз бројне високе званице, присуствовала и амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, др Марина Јовићевић.

***12/09/2019 Посета одбојкашкој репрезентацији Републике Србије

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији, др Марина Јовићевић и конзул Весна Лалић посетиле су у хотелу Ван Дер Валк у Бриселу чланове и стручни тим репрезентације Републике Србије у одбојци. Током посете, у срдачном разговору, тим менаџер наше репрезентације г. Слободан Бошкан уручио је представницима Амбасаде заставицу са потписима чланова репрезентације и стручног тима. Амбасадор је пожелела нашим репрезентативцима пуно успеха у току квалификација, које ће се одржати у Белгији – у Бриселу и Антверпену и одлазак у Париз и успех у борби за највишу медаљу.

***11/9/2019 Председница Владе Републике Србије, гђа Ана Брнабић у званичној посети Великом Војводству Луксембург, 9-10. септембра 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у званичној посети Великом Војводству Луксембург 9. и 10. септембра, на позив председника Владе Луксембурга Гзавијеа Бетела. До посете ПВ Ане Брнабић дошло је само три месеца након званичне посете ПВ Гзавијеа Бетела Србији, која је реализована 30-31. маја 2019. године. На почетку посете и свечаног дочека са војним почастима, ПВ Ана Брнабић и ПВ Гзавије Бетел разговарали су о даљем развоју одличних билатералних односа и о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду. Важна тема разговора биле су и европска интеграција Републике Србије и однос између Европске уније и западног Балкана. Председник Владе Луксембурга уприличио је и званичан ручак за ПВ А. Брнабић и чланове делегације Србије. Председница Владе Србије г. Ана Брнабић састала се са великим војводом Анријем, с којим је такође разговарала о даљем развоју билатералне сарадње, приступању Србије ЕУ и ситуацији у региону. Двоје председника влада г. Ана Брнабић и г. Гзавије Бетел имали су уводна излагања на семинару који је одржан у Стартап центру Привредне коморе Луксембурга, о инвестиционим потенцијалима Србије, на коме су дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а биле једна од тема у фокусу. На маргинама семинара потписан је Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије. Председница Владе г. Ана Брнабић састала се и са и председником Парламента Фернандом Етшеном, као и са члановима Бироа и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, азил и миграцију, с којима је разговарано о реформама које се спроводе у Србији, приступном процесу, ситуацији у региону западног Балкана и изазовима пред којима се налази ЕУ. Председница Владе Ана Брнабић као једини страни званичник присуствовала је свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату. Председница Владе заједно са градоначелницом Луксембурга, Лиди Полфер, обишла је Српски културни центар и разговарала са члановима УО СКЦ. Председница Владе обишла је и компанију Jiway која послује у Луксембургу, Србији и Швајцарској и која је у сарадњи луксембуршких и српских тимова развила платформу „МозаИК2020“. Двоје председника Влада заједно су пратили фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Луксембурга у квалификацијама за Евро 2020.

Фотографије - извор: Слободан Миљевић/Влада Републике Србије/Танјуг

***11/9/2019 Председница Владе Републике Србије, гђа Ана Брнабић у званичној посети Великом Војводству Луксембург, 9-10. септембра 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у званичној посети Великом Војводству Луксембург 9. и 10. септембра, на позив председника Владе Луксембурга Гзавијеа Бетела. До посете ПВ Ане Брнабић дошло је само три месеца након званичне посете ПВ Гзавијеа Бетела Србији, која је реализована 30-31. маја 2019. године. На почетку посете и свечаног дочека са војним почастима, ПВ Ана Брнабић и ПВ Гзавије Бетел разговарали су о даљем развоју одличних билатералних односа и о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду. Важна тема разговора биле су и европска интеграција Републике Србије и однос између Европске уније и западног Балкана. Председник Владе Луксембурга уприличио је и званичан ручак за ПВ А. Брнабић и чланове делегације Србије. Председница Владе Србије г. Ана Брнабић састала се са великим војводом Анријем, с којим је такође разговарала о даљем развоју билатералне сарадње, приступању Србије ЕУ и ситуацији у региону. Двоје председника влада г. Ана Брнабић и г. Гзавије Бетел имали су уводна излагања на семинару који је одржан у Стартап центру Привредне коморе Луксембурга, о инвестиционим потенцијалима Србије, на коме су дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а биле једна од тема у фокусу. На маргинама семинара потписан је Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије. Председница Владе г. Ана Брнабић састала се и са и председником Парламента Фернандом Етшеном, као и са члановима Бироа и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, азил и миграцију, с којима је разговарано о реформама које се спроводе у Србији, приступном процесу, ситуацији у региону западног Балкана и изазовима пред којима се налази ЕУ. Председница Владе Ана Брнабић као једини страни званичник присуствовала је свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату. Председница Владе заједно са градоначелницом Луксембурга, Лиди Полфер, обишла је Српски културни центар и разговарала са члановима УО СКЦ. Председница Владе обишла је и компанију Jiway која послује у Луксембургу, Србији и Швајцарској и која је у сарадњи луксембуршких и српских тимова развила платформу „МозаИК2020“. Двоје председника Влада заједно су пратили фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Луксембурга у квалификацијама за Евро 2020.

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић

 Извор: Танјуг/Кабинет председнице владе Србије/Слободан Миљевић30/08/2019 Посета амбасадора Марине Јовићевић председнику Представничког дома Луксембурга Фернанду Етгену

Амбасадор Марина Јовићевић сусрела се 30. августа 2019. године са председником Представничког дома Луксембурга Фернандом Етгеном. Током куртоазне посете председнику Представничког дома Великог војводства било је речи о билатералним односима, парламентарној сарадњи, актуелној ситуацији у Србији, европским интеграцијама, дијалогу Београда и Приштине, регионалној стабилности и сарадњи. Посебна пажња посвећена је припремама предстојеће посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Луксембургу током које ће се срести и са посланицима луксембуршког Парламента.Нерадни дани у Амбасади Р. Србије у Бриселу/Neradni dani u Ambasadi R. Srbije u Briselu

Због државног празника Краљевине Белгије,
Амбасада Републике Србије у Бриселу неће радити
15. августа 2019. године
За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +3226498349.
***
En raison de conge officiel de l`Ètat du Royaume de Belgique,
l'Аmbassade de la République de Serbie à Bruxelles sera fermée
le 15 Août 2019
En cas d`urgence, appeler le +3226498349.
***
Due to the state holiday of the Kingdom of Belgium,
The Embassy of the Republic of Serbia in Brussels will not work
August 15th 2019
Number for the emergency is +3226498349.

 Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет УНЕСКА

 Подношење захтева за пасоше у Амбасади Р. Србије у Бриселу и средом од 15:00 до 18:00 часова, уз заказивање

Амбасада Р. Србије у Бриселу, почев од 1. јула 2019. године, примаће захтеве за издавање пасоша и вршити уручивање пасоша и средом од 15:00 до 18:00, уз заказивање.

Термин за среду од 15:00 до 18:00 часова можете заказати на телефон 02/649-83-49.

Моле се странке које закажу термине да дођу најмање 15 минута раније. Странке које не могу да дођу у заказаном термину се моле  да то благовремено јаве Амбасади.Српско вече у Бриселу - Балкан трафик фестивал

У организацији Балкан трафик фестивала и уз подршку Амбасаде Р. Србије у Бриселу, на отвореној позорници у Краљевом парку у Бриселу, на Видовдан, 28.06.о.г, организовано је Српско вече.

На наведеном догађају, првом у низу представљања земаља из нашег региона, наступило је Културно-уметничко друштво Извор из Париза, које је, након кратке радионице,  извело целовечерњи концерт који је састојао из сплета игара и песама из целе Србије. Након концерта, приказан је документарни филм „Обећање“, аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, који је до сада већ освојио 9 међународних награда за документарни филм на фестивалима у Србији, Француској, САД и Италији. Обећање је филм о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Посетиоци су имали прилику и да погледају део изложбе „Иво Андрић – писац и дипломата“, који прате живот и радни век Иве Андића као дипломате, коју приредио је Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања. Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића. Такође, на Српској вечери је дистрибуиран материјал који се односи на програм “Study in Serbia” као и презентације Новог Сада, европске престонице младих 2019 и европске престонице културе 2021.

Присутнима се испред Амбасаде обратила Весна Лалић, шеф Конзуларног одељења у Амбасади, и поред општих информација о Србији указала на значај платфоме Србија ствара, под којим логоом је и представљена Србија на наведеном догађају и програма “Study in Serbia”, који се реализује у сарањи Министарства просвете и Фондације Темпус. Додела Superior Taste Award за произвођаче из Србије

Међународни институт за укус (International Taste Institute), водећа организација за оцену и сертификацију укуса, доделио је награде за првокласан укус (Superior Taste Award) за пет премијум производа из Србије. Традиционални, српски висококвалитетни производи - суве шљиве, намаз од малина, хладно цеђено уље од семена бундеве, сирови мед са лиофилизованом шљивом у праху и ајвар добили су најпознатији, независни светски сертификат из области прехрамбених производа широке потрошње. Награђене су компаније Агранела из Ваљева, Real Red Raspberry из Бечеја, Ековитал из Бикић Дола, Happy Honey из Београда/Кучева и Стрела из Лесковца.

Наведеним поводом, а на основу предлога USAID Пројекта за конкурентну привреду, који је подржао српске произвођаче и представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација Р. Србије, у Амбасади Р. Србије у Бриселу и Мисији Р. Србије при ЕУ организована је презентација наведених производа и пригодан коктел за представнике федералних и локалних власти К. Белгије и ЕУ институција, као и за привредне субјекте и представнике више привредних комора из белгијских региона. Презентацији је присуствовало око 70 људи.

Присутнима су се обратиле др М. Јовићевић, амбасадор Р. Србије у К. Белгији, која је указала на значај наведене награде за даљи развој прехрамбене индустрије Србије и промоцију српске индустрије висококвалитетне хране у иностранству и Јасмина Дебељак Марковић из USAID, која је указала да највећи малопродајни ланци широм света све више препознају сертификат „Superior Taste Award“ као потврду високог квалитета, а произвођачи награђених производа стичу значајну предност у односу на домаћу и међународну конкуренцију јер их сертификат препоручује потрошачима.12/06/2019 - КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕУРО 2020 У РУКОМЕТУ, УТАКМИЦА ИЗМЕЂУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ И БЕЛГИЈЕ У ЛУВЕНУ

Рукометна репрезентација Републике Србије, под вођством селектора Ненада Перуничића, остварила је победу у петом колу квалификација за Европско првенство у рукомету 2020, против рукометне репрезентације Краљевине Белгије, 12. јуна у Лувену, са резултатом 37:26. У претходном сусрету, у октобру 2018. у Зрењанину, две репрезентације играле су нерешено – 27:27. Наше рукометаше у Лувену бодрили су бројни српски грађани који живе и раде у Краљевини Белгији и у суседним земљама, као и амбасадор Марина Јовићевић и чланови колектива Амбасаде и Мисије Србије при ЕУ.19/06/2019 - Одлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су у МСП 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf11/06/2019 Представљање концепта 53. Битеф-а, конференција за новинаре у Бриселу

У КЦ „Кунстенпунт“ у Бриселу, 11. јуна2019. одржана је конференција за новинаре на којој је представљен концепт 53. Битеф-а поводом учешћа две белгијске представе на фестивалу „Орест у Мосулу“ Мила Рауа и „Позвани“Сепе Бејенса. Уметнички директор фестивала Иван Меденица је, на конференцији за штампу, објаснио да главни програм Битефа обухвата представе које тематизују распад превасходно политичке заједнице (али и породице и партнерских односа) до оних које покушавају да понуде алтернативу кроз обнову хуманистичких вредности: слободу, једнакост, солидарност, колективни рад и залагање, поверење. Носећа представа Битефа је „Орест у Мосулу“ чувеног режисера Мила Рауа, рађена по Есхиловој Орестији, постављена у град Мосул у Ираку, разорен терором ИСИС и нападима америчке авијације против исламиста. Још једна уметничка линија која је, уз тематску, увек носећа осовина главног програма, на 53. Битефу биће тзв. „имерзивно позориште“ у којем се бришу разлике између сцене и гледалишта, извођача и гледалаца, у којима публика „урања“ у свет сцене. У том делу програма носећа је представа „Позвани“ Сепе Бајенса у продукцији чувене компаније Ултима вез, из Брисела. Аутор, кореограф Сепе Бајенс, који је учествовао на конференцији, објаснио је да се на његовим представама на бини понекад нађе и 150 људи иако извођача, заправо има само 15, старости од 12 до 95 година. Циљ му је да избрише раздаљину између извођача и публике, „да постепено граде заједницу“ и у крајњем да се „позориште врати људима“. За 52 године Битефа, од 1967. до 2018, одиграно је више од 700 представа, од тога 18 белгијских. Представе из Белгије последњих година су, судећи према оцени публике и стручне јавности, али и по интересовању медија, биле међу најзапаженијима, као нпр. “Олимп: У славу култа трагедије” Јана Фабра, која је освојила Гран при 2017. године, “Свита бр. 3 'Европа'” редитеља Жориса Лакоста, којом је 52. Битеф свечано отворен и “Реквијем за Л.” Алана Платела, која је добила овације публике 2018. године у Сава центру и освојила специјалну награду. Конференцији су, поред новинара, присуствовали и представници европских позоришних мрежа Међународне мреже за савремене извођачке уметности (ИЕТМ) и Европске асоцијације фестивала (ЕФА). Амбасада је, пружила логистичку помоћ око организације конференције, трансфера и послужења након конференције.09/06/2019 - ИЗЛОЖБА СРПСКОГ СЛИКАРА НЕБОЈШЕ БОГДАНОВИЋА У АНТВЕРПЕНУ

На колективној изложби у Антверпену, која је отворена 9. јуна 2019. године, по први пут су у Краљевини Белгији изложени радови академског сликара Небојше Богдановића, који