| |     latinica | english  
Насловна
Услови за улазак у Републику Србију

У складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (“Службени гласник РС“ 151 од 15.12.2020. године), ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, донете су следеће мере везане за улазак на територију Републике Србије, које важе од 12. јануара 2021. године па док то налаже епидемиолошка ситуација:

1. За стране држављане, без обзира из које државе долазе (осим Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, С. Македоније и Црне Горе) – улазак у Р. Србију је дозвољен ИСКЉУЧИВО УЗ ПОСЕДОВАЊЕ НЕГАТИВНОГ RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, не старијег од 48 часова, издатог од стране референтне лабораторије државе из које долазе или из које улазе у Р. Србију. Путници морају да се тестирају пре путовања, јер уколико не поседују негативан тест неће им бити дозвољен улазак у Р. Србију.

Странци који у Р. Србију путују из Белгије или Луксембурга морају да поседују негативан RT-PCR тест.

Обавеза поседовања негативног RT-PCR теста НЕ ОДНОСИ СЕ на следеће категорије путника:

 - децу млађу од 12 година, ако родитељ или лице у пратњи поседује негативан тест

- транзит кроз Р. Србију не дужи од 12 часова

- стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Р. Србији

2. За држављане Р. Србије и стране држављане са одобреним привременим боравком или сталним настањењем без обзира из које државе долазе (осим Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, С. Македоније и Црне Горе) уколико приликом уласка не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе или из које улазе у Р. Србију, одредиће се МЕРА КАРАНТИНА у кућним условима, у трајању од десет дана.

Ова лица имају обавезу да се јаве COVID амбуланти или заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе, путем електронске пријаве на www.e-zdravlje.gov.rs .

Мера карантина престаје да важи уколико држављанин Р. Србије или страни држављанин са одобреним привременим боравком или сталним настањењем добије негативан RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији.

3. Упутством о допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19 од 20. јануара 2021. године, прописани су услови за улазак домаћих и страних држављана у Републику Србију због пословних разлога, а уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије (inocovid19@pks.rs) . Тој категорији путника дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 сата од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије. Привредна комора Србије ће најаву преласка државне границе лица из горенаведене категорије путника без одлагања доставити Министарству унутрашњих послова-Управи граничне полиције, најкасније 24 сата пре очекиваног преласка државне границе. Уколико лице не достави негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, у року од 24 часа од часа преласка државне границе, или уколико тест буде позитиван, Привредна комора Србије о томе, без одлагања, обавештава територијално надлежан завод за јавно здравље.

Више информација на https://pks.rs/vesti/serbia-has-opened-its-borders-for-businesspeople-from-the-world-3785


 


Верзија за штампу
Важне информације
29.04.2021. - Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја 2021. године у Београду
Нерадни дани Амбасаде Р. Србије у Бриселу / Neradni dani Ambasade R.Srbije u Briselu / Jours de fermeture de l'Ambassade de la République de Serbie / Non-working days of the Embassy of the Republic of Serbia in Brussels
Услови за улазак у Републику Србију
05.02.2021. - Инструкције у вези уплате таксе за издавање виза преко система "Е-виза"
22.01.2021. - Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Брошура "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде"