| |     latinica | english  
Насловна

Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 БРИСЕЛ
БЕЛГИЈА

Тел. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Локација/Мапа
Конзуларни телефон: +322 / 649-8349 Конзуларна надлежност
Факс: +322 / 647-29-41 Почасни конзули
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Српском културном центру у Луксембургу

У организацији Српског културног центра (СКЦ) у Луксембургу, у петак, 30. новембра 2018. у просторијама СКЦ одржано је пригодно вече, којим је обележена стогодишњица од окончања Првог светског рата. Скуп је отворио председник СКЦ г. Марко Катанић и у кратким цртама прошао кроз сиже филма „Србија у Великом рату“, који је приказан након уводних говора. Истакао је велике губитке Србије у Првом светском рату и укупан допринос на страни сила победница. Потом је присутне, пригодним говором, поздравила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовале. Указала је да су управо победе српске војске на Балканском фронту довеле до тога да централне силе потпишу примирје 11. новембра 1918. Објаснила је значај цвета Наталијина рамонда, који симболизује и Србију, која се након оба светска рата дизала из пепела и изнова градила, уз огромне губитке, који су у Другом светском рату износили половину укупног становништва.
На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који су припремили припадници српске заједнице у Луксембургу. Комеморацији је присуствовало око 50 особа.


Промоција антологије „Много лица 1918“ на Институту Пјер Вернер у Луксембургу

На Институту Пјер Вернер у Луксембургу, 20. новембра 2018. године, одржана је промоција антологије „Много лица 1918: пад, нови почетак, ослобађање, пауза у европском грађанском рату“, пројекта на чијој је реализацији протекле две године сарађивало седамнаест држава учесница. Републику Србију је у пројекту представљао Александар Гаталица са одломком из романа „Велики рат“. Александар Гаталица говорио је о инспирацији за роман „Велики рат“, из ког је одломак „Време када су и сатови убијали“ ушао у антологију, истакавши да је у овом рату Србија изгубила трећину становништва. Упознао је публику и са другим ауторима из Србије који су у својим делима описали Велики рат. На крају је предложио да се, на основу националних база података, изради јединствена база података свих жртава Првог светског рата.


Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у сарадњи са Краљевским Институтом за ратно наслеђе у Бриселу

Амбасада Републике Србије је, у сарадњи са Институтом за ратно наслеђе Краљевине Белгије, 19. новембра 2018, организовала обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Краљевском музеју оружаних снага и војне историје. Скуп је, пригодним говором, отворила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле све статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовали, броју рањених и сирочади. У име Института се обратио генерал у пензији Оже Поше, који је указао на значај ове заједничке комеморације.

Након уводних излагања, приказани су репрезентативни одломци из филма „Дуго путовање у рат“ Милана Шкундрића, који посебно осликавају стање на Балкану и у Европи неколико година уочи избијања Првог светског рата, а затим је писац Александар Гаталица говорио о свом роману „Велики рат“, као и о другим ауторима у Србији који су писали о Великом рату.

На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који је припремио део запослених у Амбасади.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова