| |     latinica | english  
Насловна

Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 БРИСЕЛ
БЕЛГИЈА

Тел. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Локација/Мапа
Конзуларни телефон: +322 / 649-8349 Конзуларна надлежност
Факс: +322 / 647-29-41 Почасни конзули
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
21-25/11/2016 ОБУКА ДИПЛОМАТА И ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МИНИСТАРСТВУ ИНОСТРАНИХ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ БЕЛГИЈЕ

 

У периоду од 21. до 25. новембра 2016. године, у Бриселу је, у организацији Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, одржана обука за десет дипломата и државних службеника из Републике Србије.

Представници Министарства спољних послова, Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције, Кабинета шефа преговарачког тима за преговоре о придруживању Републике Србије Европској унији и Канцеларије за европске интеграције имали су прилику да, кроз предавања искусних дипломата и државних службеника из Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, Савезног парламента Краљевине Белгије, Европског парламента и Европске спољнополитичке службе продубе своја знања о билатералним односима двеју земаља, ставовима Белгије према европским интеграцијама Србије, спољној политици Краљевине Белгије, као и о организацији и начину рада ових институција.

Семинар је, по оцени учесника, био изузетно користан за даљи рад полазника семинара, осветлио је поједине аспекте њиховог делокруга на нови начин, фокусирао се на актуелна питања из надлежности полазника (нпр. миграције, које нису биле заступљене ранијих година) и кроз интерактивни метод понудио одговоре на бројна питања.

Овај вид билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Белгије траје већ петнаестак година и више десетина дипломата и државних службеника из Србије имало је прилику да стечена знања са Семинара примени у пракси.

Током боравка у Бриселу, полазници су посетили и Амбасаду Републике Србије и Мисију Републике Србије при Европској унији, разговарали са колегама и пренели утиске са Семинара.


18/11/2016 ДОДЕЛА ДИПЛОМА ПОЛАЗНИЦИМА АПЕК СЕМИНАРА О УПРАВЉАЊУ ЛУКАМА И ЛОГИСТИЦИ У АНТВЕРПЕНУ

APEC (Antwerp Port Training Center) Центар за обуку из Антверпена већ четрдесет година организује семинаре и обуку у домену управљања лукама, логистике и других аспеката у поморском сектору преносећи знања професионалаца из луке Антверпен и пружајући, истовремено, одлично место за дискусије, учење на примерима најбољих пракси и умрежавање професионалаца из читавог света.

У APEC-у постоје стандардизовани курсеви, како за управљаче, тако и за лучке раднике различитих нивоа знања и искустава, а могуће је и уговарање посебно дизајнираних семинара и обуке према потребама наручилаца из лучког сектора.

APEC обезбеђује стипендије за курсеве, боравак и пут најбољим кандидатима, с тим да, због изузетно велике заинтересованости за курсеве на енглеском језику, веће шансе за добијање стипендије имају франкофони полазници.

Током новембра 2016. (7-18.) Семинар о управљању лукама и логистици, из Србије, са успехом је похађала и завршила Мирела Андрић из Београда, запослена у Француској компанији за пловидбу Дунавом (CFND), чијој додели дипломе је, као и претходних година, присуствовао и представник Амбасаде Србије у Бриселу.


22/11/2016 КОМЕМОРАТИВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ПРИМА БАЛЕРИНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И БАЛЕТА ХХ ВЕКА У БРИСЕЛУ ДУШКИ СИФНИОС

 

Душка Сифниос, прима балерина Народног позоришта у Београду и Балета ХХ века у Бриселу, преминула је, 14. октобра ове године, у Бриселу, у коме је и живела.

У „Кући Мориса Бежара“, 22. новембра 2016. године одржано је комеморативно вече посвећено преминулој уметници, у организацији „Куће Мориса Бежара“ и сина Душке Сифниос, Патрика Вандернота.

У оквиру изложбе „Душка Сифниос, корак по корак“ осликан је оком камере, цртежима, видео и филмским записима животни пут вансеријске балерине наших и светских балетских дворана, чија су најзначајнија остварења реализована управо у Бриселу, између 1960. и 1970. година, пре свега у сарадњи са чувеним кореографом Морисом Бежаром.

Остаће заувек запамћена њихова креација Равеловог „Болера“, највише извођена верзија, која се и данас изводи широм света. Ту су и сведочанства о преко двадесет балетских представа, међу којима се истичу Душкине изведбе „Жизеле“ и „Лабудовог језера“.

Након приказивања Равеловог „Болера“ пријатељима и поштоваоцима Душке Сифниос, обратио се председник фондације „Куће Мориса Бежара“, писац и публициста Мишел Робер и кћерка Александра Вандернот.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова