| |     latinica | english  
Насловна

Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 БРИСЕЛ
БЕЛГИЈА

Тел. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Локација/Мапа
Конзуларни телефон: +322 / 649-8349 Конзуларна надлежност
Факс: +322 / 647-29-41 Почасни конзули
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
08/08/2017 Обележавање 05. августа – Дана сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“

Амбасада Републике Србије у Бриселу обележила је 05. августа 2017. године, пригодним комеморативним скупом, Дан сећања на прогнане и страдале Србе у „Олуји“. Уз присуство представника дијаспоре, у свечаној сали зграде ДКП У Бриселу, скуп, који је отворила конзул Ана Косовац, почео је минутом ћутања за све страдале и прогнане Србе и интонирањем химне Републике Србије, „Боже правде“.

Присутнима се обратила отправник послова Амбасаде, Ирена Бановчанин, која је подсетила на трагичне догађаје од пре 22 године, када је око 250.000 припадника српског народа трајно протерано са својих вековних огњишта у Републици Хрватској.

Уследило је потресно сведочење Мирка Шарца, који тренутно живи у Белгији, а са седам година је у колони стигао у Републику Србију. Одлазак у непознато, неизвесност, нада да ће се одмах вратити, брига за судбине ближњих и дечија несвесност тренутка у коме се налази посебно су обележили његово излагање.

На крају овог дела комеморације, приказани су инсерти из филма „Живот после Олује“, аутора Снежане Стојковић Павловић и Александра Вукмировића из 2005. године, који прати судбине повратника.

Комеморативни скуп био је пропраћен power point презентацијом са најупечатљивијим фотографијама и порукама о страдању српског народа током „Олује“, коју је припремила Амбасада Републике Србије.

За све присутне приређен је, на крају скупа, коктел.

* * * * *


12/07/2017 Учешће представника Србије на финалном такмичењу „Компанијског програма“ у организацији JA Europe

У конкуренцији 300 хиљада ученика и студената, који широм Европе сваке године учествују у „Компанијском програму“ намењеном ученичком образовању управљања микро компанијом, у организацији JA Europe, српска компанија LegoBuzz из Крагујевца је изабрана да учествује у финалном такмичењу 12.јула 2017.године у Бриселу.

Јована Малишић, Немања Миловановић, Јана Марковић и Милица Томић, ученици узраста 15-17 година, из Крагујевца, представили су концепт своје компаније, која је осмислила кошнице са сензорима који дају власницима информације о температури и влажности у кошници, визуелни увид у дешавања у кошници, ради раног детектовања евентуалних болести и др. Сваки од учесника је представио међународном жирију своју компанију, њен пословни концепт, очекивани профит, начин освајања тржишта, управљање ризицима, као и остале компоненте, које су битне за успешност микро иновативне компаније. Колики је значај Белгија определила овом догађају, поред тога што је ове године домаћин, је што је штандове са представницима изабраних земаља посетио и Краљ Филип.

На финалној вечери, ученица Јована Малишић је добила награду за младе лидере, у конкуренцији од 200 такмичара.

Амбасадор В.Арсић је обишла штанд младих такмичара.

* * * * *


10/07/2017 Предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал

У оквиру двонедељног курса француског језика за запослене у државној управи, који се одржава у Монсу од 3. до 15. јула 2017. године, 10. јула 2017. организовано је предавање о институционалном уређењу Краљевине Белгије у Асоцијацији Валонија-Брисел Интернационал. Учеснике курса је поздравила и уводно предавање одржала госпођа Паскалин Ван Бол, директорка Одељења за међународне стипендије, предаваче и лекторе, а експозе о институционалном уређењу Краљевине Белгије и међународним односима Валоније и Брисела Михаел Ламхасни, заменик генералног директора. То је била прилика и за сусрет и разговор са дипломатским представницима у Бриселу.

Ове године полазник курса из Србије је др Славољуб Царић, начелник Одељења за међународно правне послове у Министарству спољних послова. Испред Амбасаде предавању је присуствовала министар саветник Ирена Бановчанин.

* * * * *


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова