| |     ћирилица | english  
Naslovna
12.10.2021. - Značaj duha multilateralizma, međunarodne saradnje i solidarnosti

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, na zatvaranju samita povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, da je potrebna solidarnost i ukazao na slobodoljubivost članica Pokreta, koje poštuju vrednosti iz povelje Ujedinjenih nacija.

Selaković je izrazio zahvalnost učesnicima tog pokreta što su prisustvovali konferenciji u Beogradu i doprineli nečemu što pokazuje da je ovo jači deo sveta i čovečanstva.

Mi smo slobodoljubive nacije. Poštujemo vrednosti koje su definisane u povelji Ujedinjenih nacija i posvećeni smo principima iz Bandunga i Beogradskoj deklaraciji, koja je ozakonjena pre 60 godina, rekao je on.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su učesnici tokom konferencije pokazali solidarnost, a to je, kako je naveo, ono što nam je i potrebno, pri čemu im je poručio da je Beograd njihov dom, jer je on mesto rađanja Pokreta.

On je ujedno učesnicima, njihovim porodicama i zemljama iz kojih dolaze poželeo da budu uspešni, da napreduju, jačaju i budu solidarni.

Mirna koegzistencija je bitna, to je ono što je povezalo osnivače pokreta – Nehrua, Nasera, Sukarna i Tita, zaključio je Selaković.

Jehun Bajramov, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, koji predsedava Pokretom nesvrstanih, rezimirao je dvodnevni samit, ocenivši da su se učesnici prisetili plemenitih ciljeva osnivača Pokreta od pre 60 godina, kao što su promocija mirne koegzistencije i održiv razvoj zemalja u skladu sa principima iz Bandunga, a bez priklanjanja bilo kojem bloku.

Bajramov je istakao da su zemlje učesnice analizirale aktuelne krize u svetu i ukazale na značaj duha multilateralizma, međunarodne saradnje i solidarnosti kao rešenja problema.

Istovremeno, kako je rekao, na samitu je upućen poziv da se uklone „nepravedne prepreke“ koje ograničavaju izvoz vakcina u vreme pandemije koronavirusa.

Bajramov je istakao i da su učesnice osudile uvođenje jednostranih mera nekim državama i kršenje povelje Ujedinjenih nacija, kao i da su potvrdile spremnost da se pridržavaju principa iz Bandunga i da poštuju međunarodno pravo.


 


Verzija za štampu
Vesti
24.03.2024 - Parastos stradalima povodom 25 godina od početka NATO agresije
18.03.2024. - Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
25.12.2023. - Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R. Srbije za 2024. godinu
13.12.2023. - "Odgovorno ponašanje Srbije u nestabilnim okolnostima"
10.12.2023. - Dačić čestitao Međunarodni dan ljudskih prava
11.11.2023. - Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Projekcija filma "Ovuda će proći put" reditelјke Nine Ognjanović u okviru Filmskog festivala Cinemamed
23.10.2023. - Obraćanje PV RS A.Brnabić na sednici SB UN o radu UMNIK-a
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nјujork
17.09. 2023. - Parohija Sveti Sava iz Brisela dobila sveštenika, protojereja Bojana Radičevića
01.09.2023. - Delegacija Odbojkaškog saveza Republike Srbije u poseti Ambasadi Republike Srbije u Kralјevini Belgiji
15.02.2023. - Оbeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Briselu
Arhiva vesti