| |     ћирилица | english  
Naslovna
11.10.2021. - Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN garant mira i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom.

Selaković je čestitao Šahidu na današnjem govoru na komemorativnom skupu povodom 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, primećujući da vrednosti i ciljevi nesvrstanih u velikoj meri koincidiraju sa prioritetima UN.

Srbija je, kako je rekao Selaković, saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge UN u savremenom svetu, koji je suočen sa kompleksnim izazovima.

Ministar spoljnih poslova je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u pokrajini, naglasivši da je tokom ove godine došlo do dramatičnog porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima.

On je podsetio da je stopa povratka na Kosovo i Metohiju, od približno 2 odsto, najniža u svim postkonfliktnim područjima na svetu.

Šef srpske diplomatije je ističući da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN garant mira i stabilnosti, rekao da su Ujedinjene nacije ključno mesto za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i međunarodnog prava, u kojem naša zemlja nalazi uporište.

Srbija, kako je dodao Selaković, insistira i na važnosti nastavka angažmana UNMIK-a na Kosovu i Metohiji kao i kontinuiranog razmatranja situacije u našoj južnoj pokrajini pred Savetom bezbednosti UN.

Naša zemlja, kako je istakao Selaković, dosledno je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i za zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, i zato očekujemo da svi akteri koji čine međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji  deluju objektivno i statusno neutralno, doprinoseći stabilizaciji prilika.

Svoje opredeljenje za mir, dodao je Selaković, Srbija dokazuje i učešćem u pet mirovnih misija UN, sa ukupno 263 pripadnika, po čemu smo, u odnosu na broj stanovnika, najveći kontributor u regionu, i jedan od najvećih u Evropi.

Ministar je upoznao predsednika Generalne skupštine UN i sa aktivnostima i rezultatima Srbije na polju rodne ravnopravnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.


 


Verzija za štampu
Vesti
24.03.2024 - Parastos stradalima povodom 25 godina od početka NATO agresije
18.03.2024. - Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
25.12.2023. - Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R. Srbije za 2024. godinu
13.12.2023. - "Odgovorno ponašanje Srbije u nestabilnim okolnostima"
10.12.2023. - Dačić čestitao Međunarodni dan ljudskih prava
11.11.2023. - Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Projekcija filma "Ovuda će proći put" reditelјke Nine Ognjanović u okviru Filmskog festivala Cinemamed
23.10.2023. - Obraćanje PV RS A.Brnabić na sednici SB UN o radu UMNIK-a
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nјujork
17.09. 2023. - Parohija Sveti Sava iz Brisela dobila sveštenika, protojereja Bojana Radičevića
01.09.2023. - Delegacija Odbojkaškog saveza Republike Srbije u poseti Ambasadi Republike Srbije u Kralјevini Belgiji
15.02.2023. - Оbeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Briselu
Arhiva vesti