| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dodela Ordena Republike Srbije na lenti premijeru Luksemburga Gvazijeu Betelu

Povodom 11. novembra - Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je ordenom Republike Srbije na lenti predsednika Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijea Betela, za doprinos u razvijanju i jačanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Luksemburga i Srbije. U obraćanju povodom proglašavanja Ukaza o odlikovanju, Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao zahvalnost premijeru Luksemburga Gzavijeu Betelu, za isticanje uloge Republike Srbije u Prvom svetskom ratu i doprinosa Republike Srbije veličanstvenoj pobedi savezničkih snaga, kao i za podršku evropskom putu Srbije i njenom ekonomskom razvoju.

Orden Republike Srbije na lenti premijeru Luksemburga uručila je, 4. februara 2021. godine, lični izaslanik Predsednika Republike, Marina Jovicević, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Velikom Vojvodstvu Luksemburga. U svom obraćanju na ceremoniji dodele ordena, ambasador Jovićević je istakla odlične bilateralne odnose Srbije i Luksemburga, uključujući i dve zvanične posete na nivou predsednika vlada, koje su realizovane 2019. godine i koje su otvorile vrata za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti IT tehnologija, ekonomije, trgovine, kulture i obrazovanja.

Luksemburg, koji je duboko posvećen poštovanju vladavine prava, pruža konstantnu podršku evropskoj integraciji Srbije, uključujući i značajnu tehničku pomoć sa jačanje kapaciteta srpske administracije u implementaciji EU prava. Luksemburg je jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i odluka nacionalnog avio prevoznika Luksemburga Luksera da od juna 2021. godine uvede direktnu liniju za Beograd će dati dodatan podstrek daljem produbljivanju veza između dve države i dva naroda. Zahvalila se za podršku koju Luksemburg pruža srpskoj zajednici i Srpskom kulturnom centru i izrazila očekivanje da će naša zajednica nastavi da doprinosi luksemburškom društvu i ostane most između dve zemlje.

Zajedničko istorijsko nasleđe u Prvom i Drugom svetskom ratu postavili su temelje uspešne saradnje između Srbije i Luksemburga, koji ove godine obeležavaju 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Srbija će uložiti sve napore da postane država članica EU i deo ujedinjene Evrope gde i pripada i uvereni smo da će Luksemburg nastaviti da bude naš saveznik na tom putu, budući da delimo zajedničke vrednosti i veru u to da sloboda ne treba da se olako shvata.

Premijer Luksemburga Gvazije Betel se zahvalio Predsedniku R. Srbije za priznanje koje mu izuzetno mnogo znači, jer su Srbija i Luksemburg kroz istoriju zajednički proslavljali mnoge značajne jubileje, i lepe i teške, i to je veoma bitno jer znamo da možemo jedni drugima da verujemo. Posebno se zahvalio Predsedniku R. Srbije i predsednici Vlade R. Srbije za prijateljstvo, jer se i kroz diplomatske i kroz istorijske odnose pokazalo da je prijateljstvo najjača karika koja povezuje dve zemlje. Istorijsko nasleđe je veoma bitno za Luksemburg i lično prisustvo predsednice Vlade Republike Srbije  na ceremoniji obeležavanja završetka Drugog svetskog rata, poslalo je jaku poruku da smo istorijski bili na istoj strani.

U oblasti bilateralne saradnje Luksemburga i Srbije dosta toga je već urađeno, posebno u po pitanju digitalizacije ali puno toga tek predstoji. Na istom smo kontinentu ali nas razdvaja 1500 kilometara, međutim, zbog odluke Luksera da uvede direktnu avio liniju za Beograd sada smo još bliže nego ranije. Istakao je i značaj predstojećeg početka saradnje učenika Srbije i Luksemburga kroz Erazmus projekat. Luksemburg je oduvek podržavao Srbiju na putu evropske integracije i svestan je da je taj put Srbiji veoma bitan. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i zajednički treba da radimo na ubrzanju koraka ka tom cilju, poglavlje po poglavlje.

Orden je dokaz prijateljstva ali i velika čast za narod Luksemburga, posebno jer su pripadnici srpske zajednice, kao i brojnih drugih sa prostora bivše SFRJ našli svoju budućnost u Luksemburgu. Okolnost da u Gradu Luksemburgu živi 70% stranaca je samo dodatni samo dokaz da različitosti ne čine Luksemburg slabim već jačim.


Verzija za štampu
Vesti
24.03.2024 - Parastos stradalima povodom 25 godina od početka NATO agresije
18.03.2024. - Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
25.12.2023. - Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R. Srbije za 2024. godinu
13.12.2023. - "Odgovorno ponašanje Srbije u nestabilnim okolnostima"
10.12.2023. - Dačić čestitao Međunarodni dan ljudskih prava
11.11.2023. - Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Projekcija filma "Ovuda će proći put" reditelјke Nine Ognjanović u okviru Filmskog festivala Cinemamed
23.10.2023. - Obraćanje PV RS A.Brnabić na sednici SB UN o radu UMNIK-a
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nјujork
17.09. 2023. - Parohija Sveti Sava iz Brisela dobila sveštenika, protojereja Bojana Radičevića
01.09.2023. - Delegacija Odbojkaškog saveza Republike Srbije u poseti Ambasadi Republike Srbije u Kralјevini Belgiji
15.02.2023. - Оbeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Briselu
Arhiva vesti