| |     ћирилица | english  
Naslovna
29/11/2013 Jugoslovenski paviljon sa briselske Svetske izložbe 1958. godine u srednjoj školi u Vevelgemu: Obrazovni projekat i izložba "Misliti Jugoslaviju u Evropi danas"

U bivšem jugoslovenskom paviljonu arhitekte Vjenceslava Rihtera projektovanom za potrebe Svetske izložbe 1958. u Briselu, koji je 1960. transportovan i pretvoren u srednju školu flamanske jezičke zajednice (St Paulus College) u opštini Wevelgem u Zapadnoj Flandriji, u petak 29. novembra 2013. godine, počinje jednogodišnji projekat "Misliti Jugoslaviju u Evropi danas". Na projektu će raditi 220 đaka uzrasta od 14-16 godina tokom školske godine 2013/2014. U okviru projekta "Misliti Jugoslaviju u Evropi danas", u velikom holu škole u Wevelgemu, biće otvorena i istoimena izložba čiju je realizaciju pomogla Ambasadа Republike Srbije u Kraljevini Belgiji. Izložba obuhvata otiske na platnu skulptura vajara i slikara Vojina Bakića: „Stevan Filipović“ kod Valjeva i spomenika „Pobjedi revolucije naroda Slavonije“ u Kamenskoj i druga dela. Izložba traje do 20. maja 2014. godine.

Podstaknuti, za đake uglavnom nerazumljivim natpisom "Jugoslavija" koji još uvek stoji na zgradi paviljona ispod naziva njihove škole, pedagoški tim flamanske gimnazije na čelu sa direktorom škole Henkom Milekampom odlučio je da otvori vrata jednogodišnjem izučavanju fenomena jugoslovenske posebnosti. Projekat na kome radi pedagoški tim od 7 profesora (geografije, istorije, francuskog jezika i književnosti, muzike i umetnosti) obuhvata teme: antifašizam, jednakost, socijalna pravda, emancipacija, samoupravljanje (raskid sa staljinizmom), jugoslovenski nadrealizam, jugoslovenski muzički i umetnički modernizam - ukratko, posebnost "arhitekture jugoslovenskog projekta", kako u njegovom poetskom, tako i političkom obliku. S obzirom na neraskidivu vezu antifašizma i evropskog identiteta, i centralnu ulogu sećanja na antifašističku borbu evropskih naroda u školskom programu država članica Evropske Unije, ova belgijska pedagoška ustanova rado se odazvala predlogu da osveži sećanje na jugoslovenski antifašizam kao i druge posebnosti jugoslovenskog projekta.

Na osmišljavanju i organizaciji projekta rade i umetnici, pisci i istraživači srpskog, jugoslovenskog, belgijskog i nemačkog porekla okupljeni oko izdavačke kuće „Edicja Jugoslavija“, umetničkog kolektiva „Emigrative art“ iz Belgije i kolektiva „Škart“ iz Srbije. Poznata belgijska rediteljka dokumentarno-eksperimentalnog filma Sarah Vanaght, u saradnji sa rediteljkom Nina de Vroome, snimiće film o školskoj godini posvećenoj Jugoslaviji u Wevelgemu.

Ovim obrazovnim projektom nastavlja se kontinuitet jednosemestralne "Učionice za deobu egalitarnog znanja i poetike: Misiliti Jugoslaviju dvadeset godina kasnije" ostvarene novembra 2011. godine na katedri za Međunarodno pravo Slobodnog Univerziteta u Briselu.

Svečanom otvaranju izložbe i jednogodišnjeg školskog programa u petak prisustvovaće i 220 đaka pomenute škole. Istoga dana, sa đacima će u svojevresnom razredu "jugoslovenstva", raditi Ivana Momčilovic (Belgija), Ljubomir Jakić (Belgija), Slobodan Karamanić (Nemačka). Otvaranje izložbe biće propraćeno odgovarajućim muzičkim programom nemačkih umetnika Homan i Underdorben, prikazivanjem isečaka iz filma Milutina Kosovca iz 1971. godine, "19 devojaka i mornar", u kojem uloge jugoslovenskih partizana igraju Jane Birkin i Serge Gainsbourg, prikazivanje filma Mirze Idrizovića "Azra" iz 1988. godine sa Darom Džokić kao glavnom akterkom naracije o emancipaciji žena, i koncertom violinistkinje Dejane Sekulić koja će svirati dela kompozitorke Ljubice Marić čija je muzika ilustrovala jugoslovenski paviljon svetske izložbe 1958. godine.

Jugoslovenski paviljon („vršnjak“ čuvenog simbola Belgije i Brisela Atomiumа) bio je jedan od najmanjih na svetskoj izložbi, ali po procenama arhitekata iz celog sveta jedan od najveličanstvenijih. Sazdan od gvožđa i stakla imao je za cilj da predstavi modernizam jugoslovenskih ideja i da promoviše turizam i naučna dostignuća tadašnje Jugoslavije. Jugoslovenski paviljon je jedan od retkih sačuvanih paviljona Svetske izložbe u Briselu.


Verzija za štampu
Vesti
24.03.2024 - Parastos stradalima povodom 25 godina od početka NATO agresije
18.03.2024. - Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
25.12.2023. - Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R. Srbije za 2024. godinu
13.12.2023. - "Odgovorno ponašanje Srbije u nestabilnim okolnostima"
10.12.2023. - Dačić čestitao Međunarodni dan ljudskih prava
11.11.2023. - Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Projekcija filma "Ovuda će proći put" reditelјke Nine Ognjanović u okviru Filmskog festivala Cinemamed
23.10.2023. - Obraćanje PV RS A.Brnabić na sednici SB UN o radu UMNIK-a
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nјujork
17.09. 2023. - Parohija Sveti Sava iz Brisela dobila sveštenika, protojereja Bojana Radičevića
01.09.2023. - Delegacija Odbojkaškog saveza Republike Srbije u poseti Ambasadi Republike Srbije u Kralјevini Belgiji
15.02.2023. - Оbeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Briselu
Arhiva vesti