| |     ћирилица | english  
Naslovna

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
BOULEVARD DU REGENT 53
1000 BRISEL
BELGIJA

Tel. +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545 Lokacija/Mapa
Konzularni telefon: +322 / 649-8349 Konzularna nadležnost
Fax: +322 / 647-29-41 Počasni konzuli
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Predstavljanje Republike Srbije na filmskom festivalu Cineast u Luksemburgu
U saradnji Filmskog festivala centralne i jugoistočne Evrope Cineast u Luksemburgu, Srpskog kulturnog centra u Luksemburgu i Ambasade R. Srbije u Briselu, 4. septembra 2019. godine, na 12. filmskom festivalu Cineast u Luksemburgu predstavljen  je dugometražni igrani film Ajvar, reditelja Ane Marije Rosi, po scenariju Maje Todorović i Ane Marije Rosi, rađen u produkciji filmske kuće Biberče. U ovom filmskom ostvarenju glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović, a ostalu glumačku ekipu čine Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Vesna Čipčić, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Srđan Miletić, Mirko Vlahović i drugi.
 
Režiser Ana Marija Rosi je bila gost Festivala i nakon projekcije filma odgovarala je na pitanja publike o filmu i o srpskim običajima koji su u njemu prikazani. Luksemburška publika je pokazala veliko interesovanje za film Ajvar, i po rečima organizatora, bioskopska sala Kinepolisa u Luksemburgu je bila premala da primi sve ljude koji su došli sa željom da pogledaju film.
 
Nakon projekcije filma, Srpski kulturni centar u Luksemburgu je u foajeu Kinepolisa organizovao srpsko veče, na kojoj su gosti imali priliku da probaju domaći ajvar i tradicionalnu srpsku hranu, koju su pripremili članovi SKC i vina renomiranih srpskih proizvođača koja je obezbedila Ambasada R. Srbije u Briselu.

 

 

25/09/2019 Počasni konzul Republike Srbije u Flandriji odlikovan najvišim belgijskim kraljevskim ordenom Leopolda

Počasnom konzulu Republike Srbije u Flandriji, Aleksandru Davidoviću na osnovu dekreta belgijskog kralja Filipa od 22. aprila 2019. godine, na svečanoj ceremoniji održanoj 25. septembra 2019. u Kontiču, Antverpen, uručen je orden Leopolda. Reč je o najvišem belgijskom odlikovanju za zasluge u zbližavanju naroda i institucija Kraljevine Belgije i Republike Srbije, čime je počasni konzul Aleksandar Davidović postao prvi Srbin kome je dodeljeno odlikovanje iz reda vitezova Leopolda. Orden je uručio prof. dr Ir. Derrick Gosselin, savetnik belgijskog kralja, počasni šef Kabineta predsednika Vlade Flandrije i profesor na Oksfordu. O angažovanju Aleksandra Davidovića i njegovoj posvećenosti saradnji dve zemlje i ubrzanju evropske integracije Republike Srbije govorio je Kun Metsu, poslanik u belgijskom Parlamentu, koopredsedavajući Odbora za unutrašnja pitanja i gradonačelnik Edegema. Počasnom konzulu uručena je i sablja, koja simbolizuje red vitezova Leopolda. Ceremoniji je, uz brojne visoke zvanice, prisustvovala i ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, dr Marina Jovićević.

***


12/09/2019 Poseta odbojkaškoj reprezentaciji Republike Srbije

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, dr Marina Jovićević i konzul Vesna Lalić posetile su u hotelu Van Der Valk u Briselu članove i stručni tim reprezentacije Republike Srbije u odbojci. Tokom posete, u srdačnom razgovoru, tim menadžer naše reprezentacije g. Slobodan Boškan uručio je predstavnicima Ambasade zastavicu sa potpisima članova reprezentacije i stručnog tima. Ambasador je poželela našim reprezentativcima puno uspeha u toku kvalifikacija, koje će se održati u Belgiji – u Briselu i Antverpenu i odlazak u Pariz i uspeh u borbi za najvišu medalju.

***


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova