| |     latinica | english  
Насловна
11.10.2021. - Разматрање питања Космета у СБ УН од суштинског значаја за Србију

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду, на маргинама скупа поводом 60-годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, са помоћником генералног секретара Уједињених нација за Европу, Централну Азију и Америке Мирославом Јенчом.

Саговорници су изразили задовољство због тога што се срећу на овако значајном скупу који афирмише вредности мултилатерализма и међународне сарадње.

Селаковић је истакао да су УН за Србију најзначајнија међународна организација, чија је улога кључна за очување територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Према његовим речима, Србија се доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права, Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији.

За Србију је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја, како би међународна заједница била редовно и транспарентно информисана о догађајима на терену, посебно ако се у обзир узму стална настојања Приштине да дестабилизује ситуацију, објаснио је он.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао са недавним дешавањима на административним прелазима на Космету, нагласивши да понашање Приштине сматрамо неприхватљивим и опасним по стабилност региона.

Од УН очекујемо благовремене, адекватне и видљиве реакције на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, а од Кфора да остане статусно неутралан и да проактивно делује у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену, подвукао је министар.

Он је додао да Приштина сада новим антидампинг мерама на увоз српских производа наставља да опструира процес нормализације односа, истакавши да Београд наставља да конструктивно доприноси дијалогу са Приштином и да је посвећен изналажењу компромисних решења, али да је неопходно да одговоран приступ спровођењу преузетих обавеза коначно видимо и са приштинске стране.


 


Верзија за штампу
Вести
24.03.2024 - Парастос страдалима поводом 25 година од почетка НАТО агресије
18.03.2024. - Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
25.12.2023. - Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р. Србије за 2024. годину
13.12.2023. - "Одговорно понашање Србије у нестабилним околностима"
10.12.2023. - Дачић честитао Међународни дан људских права
30.11.2023. Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарском састанку ОЕБС у Скопљу
23.11.2023. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб
11.11.2023. Обележавање Дана примирија у првом светском рату
Пројекција филма "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић у оквиру Филмског фестивала Cinemamed
23.10.2023. - Обраћање ПВ РС А.Брнабић на седници СБ УН о раду УМНИК-а
21.09.2023. - Обраћање председника Александра Вучића на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Њујорк
17.09. 2023. - Парохија Свети Сава из Брисела добила свештеника, протојереја Бојана Радичевића
01.09.2023. - Делегација Одбојкашког савеза Републике Србије у посети Амбасади Републике Србије у Краљевини Белгији
15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу
Архива вести