| |     latinica | english  
Насловна
11.10.2021. - Резолуција 1244 Савета безбедности УН гарант мира и стабилности

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом.

Селаковић је честитао Шахиду на данашњем говору на комеморативном скупу поводом 60-годишњице прве конференције Покрета несврстаних, примећујући да вредности и циљеви несврстаних у великој мери коинцидирају са приоритетима УН.

Србија је, како је рекао Селаковић, сагласна са оценом да je неопходно јачање мултилатерализма и улоге УН у савременом свету, који је суочен са комплексним изазовима.

Министар спољних послова је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, нагласивши да је током ове године дошло до драматичног пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима.

Он је подсетио да је стопа повратка на Косово и Метохију, од приближно 2 одсто, најнижа у свим постконфликтним подручјима на свету.

Шеф српске дипломатије је истичући да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН гарант мира и стабилности, рекао да су Уједињене нације кључно место за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права, у којем наша земља налази упориште.

Србија, како је додао Селаковић, инсистира и на важности наставка ангажмана УНМИК-а на Косову и Метохији као и континуираног разматрања ситуације у нашој јужној покрајини пред Саветом безбедности УН.

Наша земља, како је истакао Селаковић, доследно је опредељена за очување мира и стабилности у региону, али и за заштиту српског становништва на Косову и Метохији, и зато очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на Косову и Метохији  делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика.

Своје опредељење за мир, додао је Селаковић, Србија доказује и учешћем у пет мировних мисија УН, са укупно 263 припадника, по чему смо, у односу на број становника, највећи контрибутор у региону, и један од највећих у Европи.

Министар је упознао председника Генералне скупштине УН и са активностима и резултатима Србије на пољу родне равноправности, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.


 


Верзија за штампу
Вести
24.03.2024 - Парастос страдалима поводом 25 година од почетка НАТО агресије
18.03.2024. - Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
25.12.2023. - Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р. Србије за 2024. годину
13.12.2023. - "Одговорно понашање Србије у нестабилним околностима"
10.12.2023. - Дачић честитао Међународни дан људских права
30.11.2023. Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарском састанку ОЕБС у Скопљу
23.11.2023. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб
11.11.2023. Обележавање Дана примирија у првом светском рату
Пројекција филма "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић у оквиру Филмског фестивала Cinemamed
23.10.2023. - Обраћање ПВ РС А.Брнабић на седници СБ УН о раду УМНИК-а
21.09.2023. - Обраћање председника Александра Вучића на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Њујорк
17.09. 2023. - Парохија Свети Сава из Брисела добила свештеника, протојереја Бојана Радичевића
01.09.2023. - Делегација Одбојкашког савеза Републике Србије у посети Амбасади Републике Србије у Краљевини Белгији
15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу
Архива вести