| |     latinica | english  
Насловна
Додела Ордена Републике Србије на ленти премијеру Луксембурга Гвазијеу Бетелу

Поводом 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату, Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је орденом Републике Србије на ленти председника Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавијеа Бетела, за допринос у развијању и јачању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Луксембурга и Србије.

У обраћању поводом проглашавања Указа о одликовању, Председник Републике Србије Александар Вучић је истакао захвалност премијеру Луксембурга Гзавијеу Бетелу, за истицање улоге Републике Србије у Првом светском рату и доприноса Републике Србије величанственој победи савезничких снага, као и за подршку европском путу Србије и њеном економском развоју.

Орден Републике Србије на ленти премијеру Луксембурга уручила је, 4. фебруара 2021. године, лични изасланик Председника Републике, Марина Јовићевић, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембурга. У свом обраћању на церемонији доделе ордена, амбасадор Јовићевић је истакла одличне билатералне односе Србије и Луксембурга, укључујући и две званичне посете на нивоу председника влада, које су реализоване 2019. године и које су отвориле врата за даље унапређење сарадње, посебно у области ИТ технологија, економије, трговине, културе и образовања.

Луксембург, који је дубоко посвећен поштовању владавине права, пружа константну подршку европској интеграцији Србије, укључујући и значајну техничку помоћ за јачање капацитета српске администрације у имплементацији ЕУ права. Луксембург је један од најзначајнијих инвеститора у Србији и одлука националног авио превозника Луксембурга Луксера да од јуна 2021. године уведе директну линију за Београд ће дати додатан подстрек даљем продубљивању веза између две државе и два народа. Захвалила се за подршку коју Луксембург пружа српској заједници и Српском културном центру и изразила очекивање да ће наша заједница настави да доприноси луксембуршком друштву и остане мост између две земље.

Заједничко историјско наслеђе у Првом и Другом светском рату поставили су темеље успешне сарадње између Србије и Луксембурга, који ове године обележавају 65 година од успостављања дипломатских односа. Србија ће уложити све напоре да постане држава чланица ЕУ и део уједињене Европе где и припада и уверени смо да ће Луксембург наставити да буде наш савезник на том путу, будући да делимо заједничке вредности и веру у то да слобода не треба олако да се схвата.

Премијер Луксембурга Гвазије Бетел се захвалио Председнику Р. Србије за признање које му изузетно много значи, јер су Србија и Луксембург кроз историју заједнички прослављали многе значајне јубилеје, и лепе и тешке, и то је веома битно јер знамо да можемо једни другима да верујемо. Посебно се захвалио Председнику Р. Србије и председници Владе Р. Србије за пријатељство, јер се и кроз дипломатске и кроз историјске односе показало да је пријатељство најјача карика која повезује две земље. Историјско наслеђе је веома битно за Луксембург и лично присуство председнице Владе Републике Србије на церемонији обележавања завршетка Другог светског рата, послало је јаку поруку да смо историјски били на истој страни.

У области билатералне сарадње Луксембурга и Србије доста тога је већ урађено, посебно по питању дигитализације али пуно тога тек предстоји. На истом смо континенту али нас раздваја 1500 километара, међутим, због одлуке Луксера да уведе директну авио линију за Београд сада смо још ближе него раније. Истакао је и значај предстојећег почетка сарадње ученика Србије и Луксембурга кроз Еразмус пројекат. Луксембург је одувек подржавао Србију на путу европске интеграције и свестан је да је тај пут Србији веома битан. Србији је место у Европској унији и заједнички треба да радимо на убрзању корака ка том циљу, поглавље по поглавље.

Орден Републике Србије на ленти је доказ пријатељства али и велика част за народ Луксембурга, посебно јер су припадници српске заједнице, као и бројних других са простора бивше СФРЈ нашли своју будућност у Луксембургу. Околност да у Граду Луксембургу живи 70% странаца је само додатни само доказ да различитости не чине Луксембург слабим већ јачим.


 


Верзија за штампу
Вести
24.03.2024 - Парастос страдалима поводом 25 година од почетка НАТО агресије
18.03.2024. - Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
25.12.2023. - Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р. Србије за 2024. годину
13.12.2023. - "Одговорно понашање Србије у нестабилним околностима"
10.12.2023. - Дачић честитао Међународни дан људских права
30.11.2023. Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарском састанку ОЕБС у Скопљу
23.11.2023. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб
11.11.2023. Обележавање Дана примирија у првом светском рату
Пројекција филма "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић у оквиру Филмског фестивала Cinemamed
23.10.2023. - Обраћање ПВ РС А.Брнабић на седници СБ УН о раду УМНИК-а
21.09.2023. - Обраћање председника Александра Вучића на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Њујорк
17.09. 2023. - Парохија Свети Сава из Брисела добила свештеника, протојереја Бојана Радичевића
01.09.2023. - Делегација Одбојкашког савеза Републике Србије у посети Амбасади Републике Србије у Краљевини Белгији
15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу
Архива вести