| |     latinica | english  
Насловна
23/03/2017 МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ З. ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

 

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА

Секретаријат за културу

Београд, Трг републике 3

расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:

Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.

Задатак конкурса:

Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.

Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.

Тип конкурса:

По врсти, конкурс је јавни.

Према учесницима, конкурс је отворени.

По облику, конкурс је двостепени.

Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.

Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.

Подлоге:

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године

Рокови:

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године. Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.

Наградни фонд:

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.

Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:

- прва награда 8.000 евра.

- друга награда 5.000 евра,

- трећа награда 3.000 евра,

и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.

Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште натериторији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.

Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:

- професор Борис Подрека, архитекта,

- академик Душан Оташевић, сликар,

- академик Владимир Величковић, сликар,

- професор Чедомир Васић, сликар и

- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.

* * * * *


Верзија за штампу
Вести
24.03.2024 - Парастос страдалима поводом 25 година од почетка НАТО агресије
18.03.2024. - Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
25.12.2023. - Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р. Србије за 2024. годину
13.12.2023. - "Одговорно понашање Србије у нестабилним околностима"
10.12.2023. - Дачић честитао Међународни дан људских права
30.11.2023. Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарском састанку ОЕБС у Скопљу
23.11.2023. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб
11.11.2023. Обележавање Дана примирија у првом светском рату
Пројекција филма "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић у оквиру Филмског фестивала Cinemamed
23.10.2023. - Обраћање ПВ РС А.Брнабић на седници СБ УН о раду УМНИК-а
21.09.2023. - Обраћање председника Александра Вучића на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Њујорк
17.09. 2023. - Парохија Свети Сава из Брисела добила свештеника, протојереја Бојана Радичевића
01.09.2023. - Делегација Одбојкашког савеза Републике Србије у посети Амбасади Републике Србије у Краљевини Белгији
15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу
Архива вести