| |     latinica | english  
Насловна
05/02/2014 Парламентарни избори за народне посланике РС - пријављивање бирача у иностранству

Председник Републике Србије Томислав Николић, 29.01.2014.године потписао је Указ о распуштању Скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању парламентарних избора који су закарани за 16. март 2014. године.

Без обзира што су бирачи на претходним изборима били уписани у Посебну евиденцију бирача у иностранству, уколико желе да на предстојећим изборима гласају у иностранству, морају поново поднети у писаној форми Захтев за упис података о томе да ће гласати у иностранству. За захтев кликнути овде.

Услов за упис наведеног податка је да је бирач већ уписан у бирачки списак који води општинска, односно градска управа према месту његовог последњег пребивалишта, пре одласка у иностранство, односно према пребивалишту једног од родитеља.

Уколико бирач који има пребивалиште у иностранству није уписан у бирачки списак у РС, мора поднети истовремено и захтев за упис у бирачки списак и пријаву за гласање у иностранству. За захтев кликнути овде. Захтев се подноси директно општинској, односно градској управи или преко дипломатско-конзуларног представништва РС у иностранству, уз прилагање одговарајуће документације, након чега надлежни општински орган доноси решење о упису. 

Службеници ДКП ће приликом пријема захтева за упис у бирачки списак обавезно извршити увид у лична документа (ЈМБГ или бр. путне исправе – пасоша, личне карте или возачке дозволе), односно извршиће проверу да ли су бројеви из пасоша тачно уписани у захтев како не би дошло до доношења Решења којим би наведени захтев био одбијен или одбачен, јер бирач није уписан у бирачки списак или због тога што захтев непотпун.

Наглашавамо да бирач у иностранству може да провери да ли је уписан у Јединствени бирачки списак електронским путем на званичној Интернет страници Министарства правде и државне управе www.mpravde.gov.rs. Taкође, све релевантне информације за спровођење избора могу се наћи на сајту Републичке изборне комисије www.rik.parlament.gov.rs.

Рок за пријаву је 21. фебруар 2014.


Верзија за штампу
Вести
25.12.2023. - Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р. Србије за 2024. годину
13.12.2023. - "Одговорно понашање Србије у нестабилним околностима"
10.12.2023. - Дачић честитао Међународни дан људских права
30.11.2023. Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарском састанку ОЕБС у Скопљу
23.11.2023. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб
11.11.2023. Обележавање Дана примирија у првом светском рату
Пројекција филма "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић у оквиру Филмског фестивала Cinemamed
23.10.2023. - Обраћање ПВ РС А.Брнабић на седници СБ УН о раду УМНИК-а
21.09.2023. - Обраћање председника Александра Вучића на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Њујорк
17.09. 2023. - Парохија Свети Сава из Брисела добила свештеника, протојереја Бојана Радичевића
01.09.2023. - Делегација Одбојкашког савеза Републике Србије у посети Амбасади Републике Србије у Краљевини Белгији
15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу
Архива вести