| |     latinica | english  
Насловна
15.09.2021. - Режим уласка у Краљевину Белгију

Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Белгији, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузетак су лица  која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања (медицински радници, висококвалификовани радници чије присуство је неопходно, студенти, лица која путују из хитних породичних разлога (спајање породице, посета супружнику или ванбрачном партнеру, посета у контексту заједничког родитељства, путовања ради венчања или сахране за први или други степен сродства и сл.), лица која долазе на састанке које организују међународне организације и сл). Дозвола се добија преко Амбасаде К. Белгије у Београду.

Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који ће у Белгију допутовати другим превозним средством осим авиона или брода и задржаће се у Белгији краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.
 

Република Србија је означена црвеном бојом кода. Путници, укључујући и децу старију од шест година, морају да приликом уласка у Белгију поседују негативан резултат PCR теста (не старији од 72 сата) издат од стране референтне лабораторије у Србији. Лица која имају регулисано пребивалиште/боравиште у Белгији немају обавезу поседовања негативног PCR теста приликом уласка у Белгију. PCR тест није потребан ни уколико лице поседује сертификат о вакцинацији извршеној једном од вакцина признатих од стране Европске агенције за лекове (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford (Vaxzevria), Janssen као и Covishield) и уколико је прошло најмање две недеље од пријема последње дозе (https://www.info-coronavirus.be/en/recognised-vaccins-and-certificates/#recognisedvaccins). 

Транзит аутомобилом без поседовања PCR теста је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. PCR тест није потребан за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус…) потребан је PCR тест, уколико је на снази црвени код а лице није вакцинисано једном од горе наведених вакцина.

Више информација је доступно на https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и на https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.


 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
15.09.2021. - Режим уласка у Краљевину Белгију
15.09.2021. - Режим уласка у Велико Војводство Луксембург
05.02.2021. - Инструкције у вези уплате таксе за издавање виза преко система "Е-виза"
Канцеларија за брзе одговоре
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари